NÁVRAT
Září 2018.

Tentokrát to pojednám stručně až heslovitě:

- Vztah Hamáček x Zimola:
Podle mě je to "časovaná bomba". Do voleb jsou vášně potlačeny, očekávám, že po volbách to naplno vypukne. A pan prezident tuto platformu docela otevřeně podporuje.

- Poche spadl do propadliště dějin:
Od zjištění skutečnosti, že prezident Pocheho odmítá jmenovat, Hamáček ale i Socdem hlásali názor, že trvají a budou trvat na Pochem a že nejmenování navrženého kandidáta od ČSSD by bylo porušení koaliční smlouvy. Potom se objevila zpráva, že vše budou řešit až po volbách. Zřejmě proto, že uvnitř Socdem existovaly dva názory na tento problém a řešení před volbami by vedlo k rozporu.
A najednou, zcela neočekávaně, se vynořil nový kandidát za Pocheho a Babiš ho už navrhl prezidentovi. A prezident asi nebude se jmenováním otálet. Docela pěkný "guláš" ale hlavně důkaz, že Socdem je na tom se svou jednotou a se stálostí svých prohlášení hodně špatně.

- pan prezident byl v Německu:
tady opravdu velmi stručně – Němci ho asi opravdu nebrali vážně. Jen zdvořilosti, přece je to jen hlava státu. Smutné.

- Babiš hraje divadlo jako "skoroředitel Evropy",
cestuje, jedná, objímá se, ale významné výsledky žádné. Dnes (1.10.) se objevila zpráva, že v EU začali vyšetřovat jeho střet zájmů při čerpání evropských dotací. A ta komedie se "záchranou" 50 sirotků je opravdu trapná.

- nezrušíme "i" a "y" a zavedeme jenom "i"?
stále častěji se setkáváme s hrubými chybami, český pravopis dělá potíže stále více lidem. Ukazuje to pokles kulturnosti, zhoršení vzdělanosti, ledabylost při písemném projevu. Co s tím?


Blíží se volby, tak se nechme překvapit.
Příjemný podzim.

Jindřich Buchal.