NÁVRAT
Srpen 2018.


- komunální a senátní volby:
V našem městě budeme volit představitele města, také jednoho senátora a k tomu se bude současně konat i místní referendum s cílem rozhodnout, zda bude tranzitní doprava v našem městě vedena mimo město plnohodnotným obchvatem anebo zůstaneme u "vousatého" návrhu tzv. "přeložky dle DÚR" procházející městem. Přehled kandidátů, kteří v našem městě kandidují, jsem uveřejnil ve složce "volby" na těchto mých stránkách. Takže můžete posoudit, do jaké míry můžeme očekávat nějaké změny v řízení města a také se rozhodnout, kdo od kterého z kandidátů můžeme změnu k lepšímu očekávat.
Pokud jde o senátora, tak se dá očekávat souboj mezi lidoveckým Bělobrádkem a odésáckým Červíčkem. Bez šancí možná není ani socdemácký Brát, protože ČSSD má v Náchodě dobrou pověst.. Netroufnu si odhadnout kandidáta za ANO – všeobecná celorepubliková "eufórie" pro ANO se může projevit i v Náchodě.



Tak uvidíme. Já osobně volím ČSSD stabilně, i když v současné době je na tom hodně špatně.

- protesty proti Babišovi:
V souvislosti s výročím 21. srpna 1968 se v Praze (a i jinde) objevily silné protesty proti Babišovi s uváděním jeho spolupráce s STB a také trestního stíhání. Babiš poděkoval za další "přihrání" voličů a přenesl se přes to – zdá se – docela ledabyle. Jako by mu to bylo jedno. On ví co dělá. Postupně si přizpůsobuje k "obrazu svému" kolektiv šéfů na všech možných místech a tak čím déle bude vládnout, tím více dokáže čelit všem možným napadením.
A pokud jde o komunální i senátní volby, předpovídám hnutí ANO docela silný nástup, důchodců, co mu už nyní freneticky tleskají je jistě hodně, a těch, co si neumí dát "dvě a dvě dohromady" je také hodně.
Nemám k tomu co dodat.

- případ Poche:
Ke konci měsíce srpna má uplynout termín, co slíbil Hamáček, že to vyřeší. Nedávno se objevily informace, že tam místo Pocheho půjde Landovský (syn "toho" Landovského), nyní ale kandiduje na pražském magistrátu a tak by bylo prý lepší počkat s řešením případu Poche až po volbách. Pražáci by se možná mohli naštvat, kdyby byl Landovský stáhnut z té pražské kandidatury a když mu to nedopadne, může zapadnout na to ministerstvo zahraničí.
V ČSSD panuje již tradičně "rozpolcení". Dnes je pátek 31.8. SocDem má jednání a tak uvidíme co z nich vypadne.
Celkově celou kauzu vidím velmi negativně, kromě "podrazu prezidenta" (že v podstatě nerespektuje Ústavu) existuje velká míra ignorance premiéra Babiše, který ostentativně a trvale prohlašuje, že si to musí vyřešit Hamáček s panem prezidentem, přičemž je to právě on, premiér, který by měl v tomto případě "konat" a dotlačit prezidenta, aby respektoval navrženého kandidáta – v tomto případě Pocheho. A to i za cenu Kompetenční žaloby na prezidenta. A tak si chlapci dělají z naší Ústavy trhací kalendář.
No nic, demokraticky jsme si je zvolili.


Pro dnešek končím.
Ale mimořádně si dovolím jednu vsuvku:
Zdravím naši krajanku Alenu v australském Melbourne, která pravidelně sleduje mého kurýra a jak doufám, šíří mé pokrokové myšlenky mezi svými krajanskými přáteli. Oni prý nad tím, jak to dnes u nás vypadá, docela hodně kroutí hlavou. Ovšem – oni jsou "za vodou".

Přeji příjemné Babí léto.
A těm Australanům brzký příchod jara.

Všechny zdraví dědek Buchal.