NÁVRAT
Červenec 2018.


Jsou prázdniny a tzv. "okurková sezóna". Tak to tentokrát hodně zestručním.

- případ Novičok.
V Anglii se vyskytla další otrava v lokalitě té dřívější. Tentokrát jsou komentáře opatrnější a zatím nikdo nevolá po dalším vyhánění ruských pracovníků na ambasádách.

- vláda získala důvěru.
Babiš to má "v kapse". Zatím. Jen do doby, kdy vyvolá první střet. A to nebude dlouho trvat. Myslím si, že tato vláda nebude mít dlouhou životnost.

- je Zimola "černý Petr" v soc. dem?
Ano, myslím si to. A není sám. ČSSD je neskutečně rozdělená a bude muset svou situaci co nejdříve vyřešit. Ovšem není vůbec jisté, kdy a jak se jí to povede.

- švindlování s diplomovými pracemi.
To určitě není žádné překvapení. Vznikly zde školy, které jsou závislé na penězích budoucích absolventů ale i na počtu studentů (dotace). Kdo platí, očekává, že výsledek bude dle jeho představ. Tedy úspěšný. Pokud jde o politiky, manažery, obecně ty, kteří titul potřebují, pro výkon své činnosti, hledají v ne ojedinělých případech zjednodušení cesty k tomu titulu. A ty cesty existují. Vzpomeňme si na případ "Plzeň". Oni nemají čas, nemají asi i potřebné schopnosti na úspěšné studium. A tak si najdou cesty. Je to smutné. Hlavně pro ty studenty, kteří to dělají poctivě. A věřím, že těch "pochybných" titulů bude asi docela dost.

- případ H-systém.
Poslední výrok soudu – do měsíce se musí majitelé (?) cca 60 domků vystěhovat. Informace, která vyvolala silné emoce. A nastoupili politici. Angažuje se Andrej Babiš, angažuje se Miloš Zeman, angažuje se senátor Čunek a asi i další. Babiš popudil svými výroky Hanu Marvanovou, která zastupovala ty nájemníky, kteří domy nedostavovali a čekali na odškodné.
A dobrá zpráva – lidé se asi nebudou muset vystěhovat. Že by "politické síly" ovlivnily soudní rozhodnutí?

Tak to je vše.
Dědek Buchal.