NÁVRAT
Červen 2018.


- lékaři cizinci:
nedávno proběhla ve sdělovacích prostředcích diskuse, zda to je možné riziko pro pacienty. Údajně zde pracují někteří zahraniční lékaři, u nichž nebyl s dostatečnou důsledností prověřen předložený diplom a tak se ozývá, že by se to mělo zpřísnit. Provádí se přezkoušení, které je tak složité a náročné, že s tím má řada účastníků problémy. A tak se pracuje na zjednodušení. Já osobně považuji zahraniční lékaře za dobrou variantu posílení našeho zdravotnictví za situace, kdy u nás vystudovaní doktoři odcházejí "za lepším" do zahraničí. Ovšem nesmí sem proniknout ti s "falešnými diplomy". A zkušenosti např. z náchodské nemocnice se zahraničními doktory, jsou pokud vím, pozitivní.

- předávání kostelů obcím:
nedávno jsem v TV zaznamenal zajímavou informaci – jednoho církevního hodnostáře někde na Plzeňsku se zeptali, co považuje za největší úspěch: odpověď mě překvapila. Řekl, že nejvíce si cení, že se jim podařilo cca 100 kostelů předat obcím.
A tak jsem zapátral na internetu a zde je jedna z informací:

Citace:
Nedostatek věřících a peněz přiměl katolickou církev vzdát se několika stovek far a kostelů. Zchátralé stavby získávají hlavně obce a sdružení, které snáze dosáhnou na peníze na jejich opravu. Jednotlivcům prodává církev kostely jen zřídka. Bojí se, aby v nich nezřídili třeba diskotéku.
Poškozené fary i kostely představují pro církev velkou finanční zátěž.
"Proto podporujeme, když se mohou využívat ke smysluplným účelům," říká Tomáš Holub, generální vikář královéhradecké diecéze, kde prodali už přes 150 far.
V Čechách navíc na mnoha místech téměř neexistuje náboženský život a objekty jsou tedy nevyužité. A tak například plzeňská diecéze předala zájemcům během posledních pěti let přes 70 kostelů a kaplí.
Zatímco fary katolíci většinou prodávají za tržní ceny, kostely obvykle převádějí zadarmo. Převážně obcím a občanským sdružením. V porovnání s církví mají větší možnost získat dotace.
"Dosud jsme do opravy investovali šest milionů. Největší část jsme dostali od ministerstva kultury," říká Miroslav Plíšek, starosta Úherců na Plzeňsku, které před šesti lety získaly zdevastovaný kostel sv. Josefa. Celkové náklady na rekonstrukci odhaduje na 36 milionů korun. Jen sporadicky se církev vzdává svého majetku na Moravě, kde má silnější postavení. "Rozhodně neděláme žádný plánovaný odprodej," říká mluvčí brněnské diecéze Martina Jandlová.
Klid ale panuje také v Praze a středních Čechách.
"Bývalé fary se spíše pronajímají. Kostelů jsme za poslední dva roky převedli nejvýše sedm," podotýká mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora. Kostely ani s novým majitelem neztrácejí svůj posvátný charakter. "Kostel je jen vyčleněný z užívání pro liturgické účely, ale není odsvěcený," upozorňuje Jandlová.
Katolická církev podle svých údajů vlastní 7 133 kostelů a kaplí. Na jejich opravy by potřebovala miliardy korun.
Konec citace.

A ještě jedna citace:
Na Klatovsku už jsou některé obce, které církevní objekty do svého majetku převzaly. "Máme hřbitovní kostelík sv. Jiljí a celý areál hřbitova ve svém majetku," potvrdil tajemník Městského úřadu Švihov Zdeněk Urbánek. Kostel vlastní a nákladně za dotace jej opravili například v obci Nezdice u Přeštic. Veřejnost se však na to, jak se církev zbavuje svého majetku, dívá rozpačitě.
"Po restitucích bude mít církev dostatek prostředků na údržbu svého majetku, ať se stará," nebo "Ať kostel dají i s pozemky a farou, aby obce mohly jejich pronájmem vydělávat na opravy," uvádějí obyvatelé v Bezděkově na anketních líscích.

Konec citace.

Tak vida. Církev dostává v rámci "vyrovnání" miliardy korun a přesto nemá peníze na udržování svého majetku. A tak se to vrací na stát (obce). Není to trochu zarážející? Chápu, že obec chce, aby kostel v obci byl v pořádku, často je to významná dominanta. Ovšem tento "systém" zbavování se odpovědnosti církvemi se mi moc nelíbí. Zvlášť, když víme jaké množství peněz církve od našeho státu ve výsledku mají dostat. A také - kde jsou věřící se svou podporou své církve?

- případ Poche:
"loutkové divadlo" o projednávání vzniku vlády s důvěrou už pomalu dosáhlo extrémní grotesknosti, pokud ovšem zapomeneme, že se jedná o budoucnosti nás všech.
Smutné divadlo.
Ze dne na den se vynořují nové podmínky a požadavky. Naposled kolem navrženého ministra zahraničí Miroslava Poche. Po skončení referenda ČSSD se najednou Andrej Babiš vyjádřil, že Pocheho prezidentovi nenavrhne. A komunisté se ozvali, že vládu s Pochem nemohou podpořit. Ukazuje to, že "ředitelem" sestavování vlády je pan prezident. A Babiš poslušně plní jeho přání. V pátek 22.6. přijal prezident Pocheho. A následně hrad sdělil, že Poche je pro pana prezidenta nepřijatelný.

A tak se podívejme na sled následujících událostí (toto píšu ve čtvrtek28.6. ráno):
- seznam navržených pěti ministrů za ČSSD včetně Miroslava Pocheho byl veřejně znám už před zahájením referenda ČSSD
- seznam ministrů za ANO byl po urgencích Hamáčka zveřejněn Babišem v pátek 22.6.
- stanovisko Zemana, že Pocheho nemůže jmenovat ministrem zahraničí byl znám brzy po zveřejnění jmen za ČSSD
- v pátek 22.6 večer byl Babiš u Zemana a předal mu seznam ministrů, ve kterém kolonka pro ministra zahraničí byla prázdná, to následně sdělil i prezident
- Babiš veřejně následně řekl, že tento seznam byl "předběžný" a "neoficielní", že ten oficielní seznam předá prezidentovi v pondělí 25.6. a že tam Poche jako ministr zahraničí bude. To Babiš následně veřejně potvrdil, že takový seznam opravdu předal ( v pondělí v 9.10 hodin).
- prezident sdělil, že vládu jmenuje ve středu ráno.
- na akt jmenování vlády nebyl pozván Miroslav Poche.
- při jmenování ministrů vyzval Vratislav Mynář Hamáčka slovy: "Pan Jan Hamáček, místopředseda vlády a ministr pověřený řízením ministerstva vnitra a ministerstva zahraničních věcí".
Takže prezident jmenoval ministrem zahraničí Jana Hamáčka.

Pokochejme se pohledem na naší novou vládu, zatím bez důvěry:



- Babiš trvá na prohlášení, že Zemanovi předal seznam s Pochem. Ale jak vidíte, na fotografii Poche není.
- večer v Událostech-Komentářích redaktorka Vitovská položila otázku, jak mohl prezident jmenovat Hamáčka když na předaném seznamu měl být Poche, rozvinula se úvaha, že Babiš musel seznam dodatečně změnit. Ovšem veřejně nic takového nebylo sděleno. Valachová v TV prohlásila, že na tuto otázku budou chtít poslanci za ČSSD odpověď od Hamáčka.

Dnes (28.6.) jsem na internetu (Novinky) našel toto:
"Když premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek (28.6.) ráno uváděl Jana Hamáčka (ČSSD) do křesla ministra zahraničí, odmítl, že by existoval druhý seznam ministrů, který by poslal na Hrad. Babiš prý prezidentovi Miloši Zemanovi dal jen jeden návrh a v něm figurovalo jméno Miroslava Pocheho (ČSSD)". "Předal jsem jediný seznam. Dva seznamy nebyly, byl jeden seznam," řekl ve čtvrtek Babiš. Podobně se vyjádřil i Hamáček. "Nevím o žádném druhém seznamu," komentoval.

A také:
"Ústava říká, že prezident republiky na návrh premiéra jmenuje členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů. V praxi to tedy znamená, že Zeman žádný seznam nesestavuje, podepisuje jen premiérův návrh.
Babiš musel tedy Zemanovi Hamáčka oficiálně navrhnout, ačkoliv tvrdí něco jiného, nebo Zeman jednal v rozporu s Ústavou. Hamáček prohlásil, že si je jistý, že jeho pověření bylo v souladu s Ústavou".


Ovšem také jsem našel informaci z noci 27.6:
"Premiér Andrej Babiš (ANO) předložil prezidentu Miloši Zemanovi nejprve seznam ministrů se jménem Miroslava Pocheho (ČSSD) a napodruhé bez něj, když Zeman Pocheho odmítal jmenovat. Uvedl to ve středu server Aktuálně.cz na základě vyjádření místopředsedy ČSSD Martina Netolického a nejmenovaných zdrojů z Hradu. Předseda ČSSD Jan Hamáček o vyškrtnutí Pocheho podle Netolického věděl".


- Babiš opakovaně prohlásil, že "kompetenční žalobu" na prezidenta nepodá, že k tomu nevidí důvod. A nikdo jiný to prý udělat nemůže. A že si to bude muset Hamáček s prezidentem vyřešit - to definitivní řešení ministra zahraničí. Poche nastupuje na ZAMINI (údajně) jako politický náměstek.

A tak si tenhle galimatyáš přeberte. Někdo asi nemluví pravdu. Nebo zapomněl něco sdělit. Kdo asi? Kdyby ještě žil Jaroslav Hašek, tak by jistě námět využil k pokračování Švejka. Já jsem to pracovně nazval "Kocourkov po Česku".

- referendum ČSSD:
Níže uvádím mapku, jak to dopadlo. Jsem rád, že Královéhradecký kraj byl proti vstupu do vlády. Ale výsledné rozhodnutí to nerozhodlo ve prospěch "nevstupu". Bohužel.



Jsem stále hluboce přesvědčen, že pokud tato vláda dostane důvěru, tak velice brzy se objeví nepřekonatelné rozpory. S Babišem to jednoznačně nemůže být jinak.
Že je ČSSD naprosto rozdělená je zřejmé. Ta kolaborující "proprezidentská" klika silně posílila. Kdyby někdo založil
"NOVOU SOCDEM",
myslím s těmi "protizemanovskými lidmi", tak je ihned volím. Ten zbývající "humus" ať skončí na skládce odpadu.

A tak dnes toho mám opravu dost.
Příjemné léto přeje dědek Buchal.