NÁVRAT
Květen 2018.
Přiznám se, že už je mi docela nepříjemné snažení dát dohromady názor na některé aktuální politické události.
Zavinilo to trapné a nekonečně zdlouhavé jednání o sestavení vlády, která by měla dostat důvěru.

- sestavování vlády:
Je to trapné. Někdy se mi zdá, že si z nás účastníci dělají legraci. Teď například to referendum sociální demokracie – jakou lhůtu a dobu trvání si tam dali, je pro mě nepochopitelné. Někdy do 14. června! Proč se všechno tak natahuje?

Dávám sem dopis senátorů členské základně, s kterým se plně ztotožňuji:

Vážené přítelkyně, vážení přátelé.
Před čtyřmi lety jsme těsně vyhráli volby do Poslanecké sněmovny. Odpovědnost za sestavení vlády byla na nás, sociálních demokratech. Jiná vládní koalice, než s účastí ANO a KDU-ČSL, nebyla prakticky možná. Přesto čas ukázal, že to nebyla šťastná volba. Výsledky vlády v naplňování programu ČSSD a programového prohlášení vlády byly velmi dobré. Mediální možnosti a síla peněz hnutí ANO a možná i některé naše vlastní chyby ale napomohly tomu, že vládní úspěchy byly v očích veřejnosti vnímány především jako úspěchy hnutí ANO. Po celou dobu společného vládního angažmá Andrej Babiš využil každé příležitosti, aby úspěchy vlády vztáhnul na sebe a hnutí ANO – naopak neúspěchy včetně uměle vytvořených kauz svedl na ČSSD.
Posledním výrazným konkrétním příkladem byla vymyšlená kauza lithium (jak o tom informoval pořad Reportéři ČT dne 7. května 2018): součást strategie hnutí ANO s cílem oslabit sociální demokracii. Tento podraz lze srovnat snad jen s Kubiceho zprávou z roku 2006. Nevěříme, že Andrej Babiš změní svoje chování a bude sociální demokracii respektovat jako suverénní stranu a partnera a že nebude pokračovat v jejím systematickém poškozování. Vycházíme z vlastních zkušeností, protože někteří z nás se účastnili koaličních jednání v období 2013 až 2017. A víme, jak často a účelově zástupci hnutí ANO měnili svá stanoviska za účelem prezentovat pouze populární věci. Záležitosti, které se nedařilo úspěšně naplňovat, anebo které nepřinášely okamžitě politické body, svedli na údajně špatnou práci ministrů za ČSSD.
Na místě je také připomenout, že to byl právě Andrej Babiš, který se v minulé vládě coby vicepremiér od počátku stavěl například proti zmírnění dopadů církevních restituci, navyšování minimální mzdy, rychlejšímu růstu penzí apod. Hnutí ANO vyhrálo podzimní volby do Poslanecké sněmovny, nese největší díl odpovědnosti za sestavení funkční vlády, která bude schopna získat podporu v Poslanecké sněmovně. Některé strany kvůli trestnímu stíhání Andreje Babiše a jeho aktivitám před rokem 1990 odmítají účast ve vládě jím vedené.
Představitelé sociální demokracie před volbami opakovaně směrem k voličům vyslovili slib, že nevstoupí do vlády, ve které by byla trestné stíhána osoba. ČSSD ve volbách skončila až na šestém místě. Účast naší strany ve vládě není podle našeho přesvědčení šancí na rehabilitaci v očích voličů a výrazný růst preferencí. Není ani záchranou parlamentní demokracie v naší zemi. Ale je to s ohledem na postoj dalších stran zastoupených v Poslanecké sněmovny podání "záchranného lana" hnutí ANO, především jeho předsedovi Andrejovi Babišovi. Andrej Babiš opakovaně sděloval, že až do roku 2012 vždy volil ODS. A to není překvapivé vzhledem k tomu, že na základě nedokonalých privatizačních pravidel se mu podařilo získat a nabýt enormní majetek, takže jednoznačně je možné označit ho jako oligarchu.
Neumíme si představit, jak bychom se - i vzhledem k našim 140 let trvajícím kořenům ČSSD – mohli vyrovnat s tím, že po anabázi s hnutím ANO v předchozí vládě to má být levicová ČSSD, která zachraňuje politické hnutí oligarchů s takovým velkým množstvím problémů.
V současné době objíždí vláda v demisi bez důvěry jednotlivé regiony naší země a premiér slibuje miliardové investice. Mnoho těchto slibů spadá pod rezorty, v jejichž čele mají stát sociální demokraté. Dá se očekávat, že v případě nenaplnění těchto slibů vina bude svedena na ně, tj. na ČSSD. Nelze také nevidět, že v koaliční dohodě jsou některé problémové záležitosti. Jedná se např. o rozporuplné ustanovení o důchodové reformě. Neřeší se dostatečně problémové exekuce, třeba stanovením teritoriality exekutorů. Vypadla také podpora strukturálně postižených regionů.
Nechceme rovněž podporovat zvláštní ustanovení o budování nových úřednických budov a následný prodej budov ministerstvech na atraktivních místech Prahy. V koaliční dohodě je také zvláštní ustanovení o diskusi na podporu zvýšení pravomoci celníků. To chceme v našem státě dvě policie? Tyto věci jsme jako ČSSD přece vždy odmítali! Neměli bychom přijmout argumentaci, že pouze ve vládním angažmá může sociální demokracie získat zpět důvěru voličů a že v opozici je navždy ztracena. Naopak politická síla se i na základě zkušenosti v naší zemi získává kvalitní opoziční prací, včetně častého kontaktu s voliči. Nebylo by dobré, kdyby sociální demokracie získala nálepku kariéristů, kteří chtějí být ve vládě za každou cenu. Při hlasování v referendu se každý člen ČSSD svobodně rozhodne podle svého názoru.
Věříme, že stejně jako senátoři ČSSD budeme všichni výsledky respektovat.
V Praze 18. května 2018.
Za Senátorský klub ČSSD Milan Štěch v.r. Petr Vícha v.r.


Dodávám:
pokud půjde ČSSD do koalice s Babišem, ztratí u mě hodně volebních bodů. Volil jsem je od roku 1990. Spolupráce s Babišem z principu nemůže skončit pro ČSSD dobře!
Počkejme si tedy na výsledek toho "referenda" a potom vyslovme definitivní soudy.

- pan prezident:
Díval jsem se na poslední rozhovor prezidenta na Barandově, kde jasně prohlásil, že bez ohledu na výsledek referenda v ČSSD jmenuje i podruhé Babiše premiérem. Také řekl, že pokud s ním nepůjde ČSSD, tak pořád je tu možnost jít s SPD.
Pan prezident také vysvětlil, proč nemůže jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho, uvedl dva důvody:
   a. že pan Poche podporuje migrační kvóty
   b. že pan Poche kritizuje politiku ČR vůči Izraeli

Pokud jde o kvóty vysvětlil to Poche následovně – určité množství uprchlíků můžeme přijmout, uvedl číslo cca 500 lidí
Pokud jde o Izrael, vyjádřil se takto:
"Politika současné (izraelské) vlády vede i s pomocí Spojených států, a to zejména s ohledem na přesun amerického velvyslanectví do Jeruzaléma, k faktickému zostření izraelské války na domácí frontě a k prohlubování nepřátelství vůči Izraeli v muslimském světě,"
napsal to s tím, že taková politika není pro mezinárodní stabilitu a bezpečnost příliš produktivní.

Současné chování státu Izrael v regionu i u mě potvrzuje názor, že tento stát je zdrojem napětí v tamním regionu. I to, že se před několika dny pochlubil nejnovějšími americkými stíhačkami, něco naznačuje. A američané to podporují.

A pan Ovčáček v reakci na názor Pocheho napsal: "ČR je upřímným přítelem Izraele. A proto se nikdy nesmí stát členem vlády nepřítel Izraele, který svou nenávist vyjádřil dokonce písemně".

- Babišovy čistky:
ano, dá se to tak nazvat, lidí, kteří už byli vyměněni, asi už je přes stovku. Tlak na policii je zřejmý, dokonce jsem někde zaznamenal úvahu, že by policejního prezidenta mohl nahradit pan Šlachta (zdroj neověřen). Tak nevím – neprobíhá tady snad už nějaký náznak politického puče?

- KSČM se zasekla na zvyšování počtů v zahraničních misích:
oni chtějí, aby se mise řešily (počty, místa) pouze se souhlasem Rady bezpečnosti, tj. v souladu se stanovenými pravidly a zákony. A že prý přes to "vlak nejede". Pan Faltýnek přiznal, že to říkali už od začátku, ale že nevěděl, jak hodně to chtějí. Dobré.

- řada věcí v "režimu utajení":
pravidelně sleduji pořad ČT1 "Události – komentáře" V poslední době to často bývá smutné divadlo. Úroveň mizerná. Účastníci třetí kategorie trousí názory, co asi bude dělat Trump, jak se asi zachová Kim-On Čung a podobně. Naposled včera, když se bavili o zrušení jednání Trumpem s Kim-On Čungem v Singapuru. Vedení diskuse panem Takáčem považuji za, mírně řečeno, hodně zvláštní. Skákání do řeči, různé nevhodné narážky a pod. Včera také si prezident u Soukupa neodpustil opět kritiku novinářů. A tak musím připustit, že jeho názory pro některé novináře "sedí".
A když účastníci diskuze nevědí kudy kam, vymlouvají se na "utajený režim". Fraška.

- radostná zpráva:
dnes (25.5.) když jsem jako obvykle sledoval pořad ČT1 "Události-komentáře" na konci oznámili pro mě velmi radostnou zprávu - mění se formát tohoto pořadu, budou tam jiní lidé. Padla jména Řezníček, Vitovská,což z mého pohledu jsou ti opravdu dobří (jedni z nejlepších) a doufám, že ten pořad opět postaví na úroveň, kterou od něho asi nejen já očekáváme. Sláva, sláva, sláva. Pan Takáč tam končí a přechází jinam.

No pro dnešek už dám pokoj.

Zdraví dědek Buchal.