NÁVRAT
Duben 2018.

- Začínám tím nekonečným jednáním o vládě.
Zde jsou slova Milana Štěcha:
Předseda Senátu a kritik případné vlády ČSSD s hnutím ANO Milan Štěch (ČSSD) v rozhovoru pro Novinky řekl, že současný premiér v demisi Andrej Babiš je nejhorší a nejméně seriózní člověk, jakého v politice poznal. Připomněl i jeho výhrůžky na koaličním jednání. Babiš podle něj mění názory, jedná účelově a ČSSD s ním ve vládě štěstí nenajde. Nepomohou podle něj ani podmínky, které si ČSSD diktuje.

Plně se pod tím podepisuji. Nemám co dodat. Snad jen to, že doufám ¨, že to ČSSD odpíská.
A také: to jednání a hlavně každodenní řeči kolem toho od různých "komentátorů" je nedůstojné. Je naprosto jisté, že jakmile by díky podpoře ČSSD a KSČM získala vláda důvěru, tak tím by skončila jakákoliv tvůrčí spolupráce a nastala by "diktatura" ANO.

- jak se získává a udržuje moc.
Typický případ je Viktor Orbán v Maďarsku. Nedávno jsem viděl v TV video, které zobrazovalo Orbána jako studenta na lavičce s několika svými spolustudenty. Dnes je několik z nich na špičkových funkcích v Maďarsku, údajně včetně prezidenta. Tak takhke se to dělá. Orbán má pood svým vlivem vše, co je důležité – TV, tisk atd. Nepřipomíná vám to něco?

- je pan prezident Macron spasitel světa?
No podle jeho sebevědomého chování v pozici (skoro) ředitele Evropy by se to mohlo zdát. Opravdu nevím, kde bere tu ohromnou míru sebevědomí, když ve vlastní zemi se mu to docela sype. Ona ta francouzská světová politika je vůbec zajímavá. Nedávno byl vyšetřován a snad dokonce obviněn bývalý prezident Sarkozy, že přijal cca 50 mil. Eur od tehdy Lybijského vůdce Kadáfiho na podporu prezidentských voleb. No, a když se stal prezidentem, tak se vehementně spolu s Američany podílel na likvidaci právě Kadáfiho. Tak že by tohle byl ten vzor světové politiky?

- jak by dopadly volby dle současného průzkumu
Podívejte se na průzkum CVVM:

Volební preference květen 2018 podle CVVM
30.4.2018



Na přelomu dubna a května 2018 CVVM vydala pravidelný průzkum volebních preferencí politických stran na české scéně. Jak se proměnily průzkumy preferencí v průběhu jara?

Hnutí ANO preference klesají naopak ODS stoupá.
ANO 2011 od minulého průzkumu CVVM oslabilo o 1 %, což se při výsledku 29 % nemusí zdát zásadní. Mírný pokles ANO 2011 může být zapříčiněný dlouhým vyjednáváním o vládě a vládnutí v demisi. Některým voličům Andreje Babiše se také nemusí líbit koketování o vládnutí s dvěma politickými stranami na okraji spektra. Překvapivě mnohem přijatelnější jsou pro voliče Andreje Babiše komunisté než SPD.

ODS si naopak o 1 % polepšila na 13,5 % a začíná se stávat stále čitelnější tažnou silou "pravicové" politiky. Piráti drží povolební pozice stabilně okolo 12,5 %, i když únorové průzkumy STEM jim přisuzovaly ještě o procento více.

ČSSD si vyměnila pozice s KSČM, a podle průzkumu preferencí od CVVM mají sociální demokraté celých 11,5 % hlasů. Vypadá to tedy, že rozpačité vyjednávání o vládě s ANO a změna předsedy mohla sociálním demokratům pomoci.

KSČM se drží na 10 % a zaznamenala tak nárůst od podzimních voleb do Poslanecké sněmovny.

SPD naopak poslední měsíce trvale kotví u 7 % a nevypadá to na výraznou změnu ani v květnu 2018, kdy získala 6,5 % hlasů. Slábnoucí migrační krize bere Tomiu Okamurovi témata a pomyslný vítr z plachet.

Ať žije JARO!
Jindřich Buchal.