NÁVRAT
Březen 2018.

- Andrej Babiš na Facebooku napsal 27.3.2018:
"Čau, lidi, napsalo mi spousta z vás, že si mám dát fakt bacha na ČSSD. Že nás v minulosti strašně podrazili. Oni ale o sobě říkají, že jsou ,ta nová ČSSD'. Tak uvidíme. Ať to dopadne, jak chce, určitě můžou zapomenout na nějaké zvyšování daní. A samozřejmě nedovolíme, aby pokračovalo netransparentní hospodaření některých státních firem, institucí nebo nemocnic."
Tak to vidíte a to chce dát dohromady vládu.
Takže můj malý komentář k tomu sestavování vlády:
Někdy dříve jsem na této stránce napsal:
"S Babišem není možná důstojná a tvůrčí vláda".
Dnes to znovu velmi důrazně potvrzuji. Pokud s ním ČSSD půjde do vlády, dopadne to ještě hůř, než to dopadlo za Sobotky. Sobotka měl s Babišem "svatou" trpělivost. Zejména v posledním roce spoluvlády to byla hrůza, jak se Babiš choval. Bohužel Sobotka dopadl, jak dopadl. A ukazuje se, kolik je v ČSSD "podrazáků". Pokud jde o mě, naprosto u mě Sobotka neztratil tvář, naopak, je třeba si ho vážit. A kdo si myslí něco jiného je buď jeho nepřítel, nebo nepochopil ty události prezidentsko – babišovské "sviňárny", kterou před národem sehráli. A Sobotka v ní obstál se ctí! Spousta lidí vůbec nepochopilo podstatu toho, co se tehdy odehrálo.
A dnes je to ten samý Babiš. A ještě horší prezident. ČSSD s Babišem ve vládě bude "za blbce". Takže co je nejlepší? Zbývají jen ty předčasné volby s nadějí, že "babišovci" se alespoň z části vzpamatovali z toho svého volebního "poblouznění".
Musím se také zmínit o tandemu Hamáček – Zimola. Už se začíná ukazovat, že Zimola je pro sociální demokracii neštěstí. Vždy si najde něco, nad čím ostatní kroutí hlavou – kromě jeho "fandů". Je to ze své podstaty průběžný "rebel" často s podivnými názory. A také tvrdý Zemanovec. A to není dobrá vizitka. Doufám, že dostanou rozum a Babišovi dají "kopačky".
Navíc, v ČSSD vznikla platforma "Zachraňme ČSSD", která je oživením "prozemanovské" kliky v ČSSD v čele s Haškem a Zimolou. Jedná se pouze o opětovné zahájení boje o moc uvnitř ČSSD.
A co v současné době předvádí Hamáček s tím "vážným problémem" s trestně stíhaným premiérem a požadování "alespoň jednoho" silového ministerstva, to je trapárna první kategorie.
Takže smutný obraz současné ČSSD. Uvidíme, co přinese to pokračování sjezdu.
Ovšem je tu ještě jedna možnost: Babiš se zřekne funkce premiéra. Nebo spíše slovutný pan přátelský – nepřátelský pan prezident ho podruhé premiérem nejmenuje!
Zatím je pověřen jenom sestavením vlády.

- inaugurace prezidenta:
Smutné divadlo. Nedůstojný projev. Protestní odchody ze sálu. Není co dodat. Prezident může být v klidu. Má svých pět let.

- bitva o Vondráčka:
Komunisté ho hájili ale nakonec se sám pod tlakem okolí své funkce předsedy komise pro kontrolu GIBS vzdal. A komise je dosud bez předsedy. A nemůže plnohodnotně jednat a to ani v situaci, kdy Babiš pokračuje v čistkách a nyní je na řadě Muríno, šéf GIBS, kterému Babiš "nedůvěřuje".
Mimochodem, Babiš si ostentativně dělá bez jakéhokoliv omezení "vládnutí v nedůvěře" co chce. A bude to dělat i dál. Vláda cestuje po republice a slibuje cokoliv. Peníze na všechno budou. Ministři si dělají poznámky. Babiš je úkoluje bez ohledu na skutečnost, že na to jako premiér nemá právo. Ministry může úkolovat vláda, ne předseda vlády. Ale to je možná v pojetí Babiše drobný detail. Stát se přece musí řídit jako firma a v té "náměstci" vždy musí poslouchat ředitele. A komu se to nelíbí, ať si pr... políbí.
A až budou vyměněni všichni, kteří do "firemního" rámce nezapadají, bude vyhráno. A že už jich bylo vyměněno. Všechno bude fungovat. Nebojte se, milí voliči. A i to trestní stíhání zmáknem.

- jak je ta politická scéna nestabilní, se ukázalo na Slovensku:
Kdo by to řekl, když slovenský premiér Fico vystupoval na sjezdu ČSSD se svým sebevědomým a přátelským projevem, že za cca měsíc už nebude premiérem. Opozice v čele se slovenským prezidentem "zneužila" tragickou událost vraždy novináře a jeho přítelkyně k pokusu o převzetí moci. S pomocí davu, který jak známo se nechá lehce strhnout k protestům. Těžko my můžeme posoudit, jak dalece byl Fico svázán s nějakými nekalostmi. Pokud jde o mě, na mě vždy působil seriózně a slušně. Nakonec se mu povedlo původní koalici udržet, ovšem za cenu personálních změn a to i na postu premiéra. Budoucnost ukáže - doufám – jak se to nakonec vyvine. Slovensko je se svými extrémisty docela nevyzpytatelné.

- případ otravy Skripala a jeho dcery:
Ruská špionážní záhada. Tak nazývají britská média případ pravděpodobné otravy ruského špiona Sergeje Skripala a jeho třiatřicetileté dcery Julie. Oba byli nalezeni v bezvědomí na lavičce v blízkosti jednoho z nákupních center ve městě Salisbury v Anglii poblíž řeky Avon. Nákupní centrum policie uzavřela a nyní zjišťuje, zda byli Skripalovi otráveni. Sergej i Julia jsou nyní v kritickém stavu v nemocnici v Salisbury.
(To je jedna ze zpráv na internetu).
Celá záležitost do dnešních dnů vyvrcholila dojemnou skoro jednotnou akcí v podobě vypovídání pracovníků ruských velvyslanectví z řady zemí, ti co se nezapojili, jsou tak nějak "mimo obraz". K dobrému "spojeneckému" vychování to přece patří. Rusy je třeba potrestat. A čím víc, tím lépe. Jsou to oni, kteří dle obvinění od paní Mayové a dalších prý určitě jsou za tím útokem "bojovými chemickými zbraněmi" na území Spojeného království. Důkazy na to nejsou, ale je to prý vysoce pravděpodobné. Jsem zvědav, jak se bude ta řada zemí omlouvat Rusku, pokud se prokáže, že s tím Rusové nemají nic společného. On zatím totiž nikdo nesdělil, proč by to vlastně Rusové měli udělat, jaký by k tomu měli smysluplný důvod, v čem by jim to prospělo. Ale možná se to vůbec nevyšetří. Pokud by se podezření na Rusy nepotvrdilo, byl by to docela pěkný skandál. A tak ti Rusové zůstanou tou "černou ovcí" z pohledu těch hodných spojenců, pečujících pod vedením USA o blaho občanů světa.

- jedna smutná zajímavost nakonec:
(Jde o zprávu v Literárních novinách).
Cituji:
Přetiskujeme níže dopis s fotografiemi, který jsme dnes dostali elektronickou poštou – emailem a který nás zaujal:

Když jsem v roce 2010 procházel Českým Krumlovem, narazil jsem na nádvoří hotelu Růže na bystu prezidenta Dr. Edvarda Beneše s pamětní deskou, na které vysvětluje, proč podepsal své, dnes tak odsuzované, poválečné dekrety.
Už tehdy mi bylo jasné, že tato pravdivá slova zkušeného politika, budou současné politické reprezentaci trnem v oku. Nafotil jsem si to, protože s tímto textem zcela souhlasím.
Letos, začátkem září, jsem se do Českého Krumlova vrátil. Zcela podle očekávání, jsem nenašel nic. Na místě bysty pana prezidenta jsou stánky, kde se prodává kde co. Deska společně s bystou zmizela.
Tak zůstávají otázky. Kdo nechal tento monument odstranit a jak je vůbec možné odstranit pietní místo prezidenta, člověka, který tak zásadním způsobem zařídil poválečné znovu vytvoření naší republiky. Jednodušší je odpověď na otázku PROČ? V době kdy ministři této vlády jezdí na srazy sudeťáků, se není ani čemu divit. Sice se bude stavět památník romského holokaustu v Letech, zatím co slova prezidenta republiky byla odstraněna.
Když vidíme, kam nás současní politici vedou, zamyslete se nad slovy pana prezidenta Beneše. Rozešlete text, prosím, co nejvíce lidem, aby se všichni dozvěděli, jak u nás funguje demokracie.
Lubomír Man.



Přepis textu: ze dne 14.12.1945, kdy Eduard Beneš řekl o svých dekretech:
"Přijde brzo chvíle, kdy tito viníci se budou před sebou samými a před světem očišťovat s toho, co v těchto letech napáchali. A budou tomu sami věřit, až tyto své nové lži budou přednášet. Říkal jsem při jiných příležitostech, že máme všecko zaznamenat a povědět to, co jsme zažili ve svých vězeních a koncentračních táborech. Ne snad jen proto, abyste nám všem řekli o svém trápení, ale proto, abyste se znovu mohli bránit, až oni začnou s tou svou "očišťovací" kampaní. Že začnou - o tom buďte přesvědčeni. A konečně přijdou opět, aby od očištění přešli k útoku. Bude to nová reakce, která opět spojí útok na pokrok sociální, s útokem na naší svobodu národní a lidskou."
VRCHNÍMU VELITELI VDĚČNĚ VETERÁNI II. SVĚTOVÉ VÁLKY.


Redakce narychlo zjistila, že pomník byl již v roce 2004 několik měsíců po jeho odhalení poničen (pomník a deska byly odhaleny v květnu 2004 a poničeny v červenci téhož roku):
Památník druhého československého prezidenta odhalili u příležitosti 120. výročí Benešova narození veteráni druhé světové války. Mezi ně patří i současný majitel českokrumlovského hotelu Růže Jan Horal. Nápis okamžitě vyvolal rozhořčené reakce ze strany sudetských Němců. Jejich organizace vyzvaly všechny Rakušany a Němce, aby hotel Růže bojkotovali. Hornorakouský hejtman Josef Pühringer požádal svého jihočeského kolegu, aby nápis byl odstraněn. Obyvatelé Českého Krumlova podle starosty Františka Mikeše odhalení busty podpořili:
"Ve městě Český Krumlov to bylo přijato jako pocta prezidentu republiky, který je pro Čechy představitelem české státnosti a řada objektů měst, náměstí, ulic nese jméno tohoto druhého prezidenta."
Umístění busty Edvarda Beneše s kontroverzním nápisem podpořil i prezident Václav Klaus. Ten tehdy ve svém projevu uvedl, že se staví za "ty, kteří něco v druhé světové válce prožili a kteří podle mého názoru mají nárok, aby umístili bustu tohoto typu ve svém hotelu a na svém majetku. A to plně podporuji a tento názor plně sdílím."

Na poničení desky po víkendu 24.-25.července řekla tehdy manažerka hotelu Iva Rubnerová:
"Busta bývalého československého prezidenta nebyla poškozena, pouze byla neznámou osobou odstraněna samolepka s německým překladem textu."
Nakonec dochází přesto k tomu, že pomník byl, podle dopisu redakci, po roce 2010 zrušen a busta, jak jsme zjistili, byla přemístěna do Českých Budějovic.
Článek z Literárních novin, středa, 11. říjen 2017.

Co dodat? Ať žije jaro!

Jindřich Buchal.