NÁVRAT
Únor 2018.

- zajímavost:
Odebírám časopis Krkonoše – Jizerské hory. V únorovém čísle v části Jizerské hory jsem našel v článku Pavla D. Vinkláta následující část: "Při vypjaté prezidentské kampani, která byla často označovaná jako rozdělující či rozeštvávající naši společnost, jsem si často připomínal dřívější čtyřverší mého oblíbeného básníka Václava Daňka nazvané "Ze dvora" a připsané památce Ferdinanda Peroutky:"

"Kde je z volů stát,
kde je země nevzdělaná,
tam se může stát,
prezident i ze zemana."

Tak si to přeberte.
Mimochodem – nevím proč mi to připomnělo nedávný výrok Petra Pitharta, kterého si velmi vážím. Volně cituji: "Nejhorší by bylo, kdyby se proti sobě postavila Pražská kavárna a Český venkov".

- sjezd ČSSD a jeho dílčí výsledek:
Předsedou ČSSD byl zvolen Jan Hamáček. Minule jsem uvedl, že ten se mi zdá z kandidátů, kteří se přihlásili nejpřijatelnější. A to platí i dnes. Z jeho posledních vyjádření na sjezdu vyplynulo, že není až tak závislý na prezidentu Zemanovi, i když ho (pokud si vzpomínám), volil. Také jeho vymezení k Babišovi z hlediska jeho problému (trestní stíhání) je zřetelně negativní (tj. že to považuje za vážný problém. Co to bude znamenat v budoucnosti, uvidíme. Ale pojistka je to celostranické referendum v ČSSD, které to má rozhodnout.
Prvním místopředsedou byl zvolen Jiří Zimola. Tady už já osobně mám problém, cítím obavu z rozporů, které se mohou objevit mezi Zimolou a Hamáčkem. Jsou to totiž reprezentanti dvou rozdílných bloků. Zimola se v minulosti silně vymezoval prozemanovsky ale i probabišovsky z hlediska možné spolupráce. Nyní se ale, zdá se, troch "usadil", ale to neznamená, že s ním nebudou potíže. Ale s tím dnes už nic nenaděláme. Sjezd ČSSD bude pokračovat někdy v dubnu, tam se zvolí místopředsedové a jejich skladba také mnoho naznačí.
Zatím budou ti dva zástupci jednat s Babišem, který vidí ve spolupráci s ČSSD snad jediné řešení. Od Okamury se už zřetelně distancuje. Čas má daný prezidentem do konce června.
Ještě se zmíním o projevu Miloše Zemana na sjezdu ČSSD. Podle mého názoru to byla hrůza. Na začátku děkoval těm, co ho volili – silně vyzdvihl Zimolu - potom hanil ty, co ho nevolili. Takže provedl personální zhodnocení pro ČSSD. Potom poradil, ať jdou do vlády s Babišem, ale ať se spokojí s místy náměstků. Takže přímý agitátor pro Babiše s radou, ať se mu ČSSD do vlády nijak moc nemíchá. Ať to nechá na něm a jeho ministrech. To byl tedy vrchol. Naštěstí, vlažný potlesk po jeho projevu signalizoval, že i pro zapálené "zemanovce" to byla docela silná káva. No, myslím si, že pan prezident docela usilovně pracuje na svém sklouznutí do trapného propadliště dějin.

- procitnutí o nutnosti školit řemeslníky:
V poslední době se stále více objevují informace o tom, že firmám chybí řemeslníci. A co je horší, že jejich výchova v učilištích neprobíhá jak je třeba. A tak se urychleně bude na věci pracovat. Samozřejmě, vše zde bylo a hodně se toho zrušilo s podtextem, že "učeň" je sprosté slovo. Správné slovo je manažer. Např. "manažerka úklidu". Pane, to je "blbárna", co?
Podobná diskuse se rozvíjí, zda dávat děti do školky od dvou let. Jesle se zrušily, nyní chybí. Ženy chtějí co nejdříve pracovat, protože jeden plat v rodině často nestačí, ale nemají kam dát své malé děti. A soukromá zařízení jsou tak nekřesťansky drahá, že to pro ty, o kterých mluvím, nepřichází v úvahu. A tak platí: Po jeslích, které by pečovaly o děti mladší tří let, roste poptávka. Jak by "nové jesle"měly vypadat, se nyní dohadují se státem odborníci. Volají hlavně po individuálnější péči. Jesle budou spadat pod ministerstvo školství.
Opět příklad, jak se bezhlavě užitečné věci po revoluci rušily a nyní se "horko, těžko" zavádějí.
Podobný příklad je volání po návratu "branné výchovy" do škol. A podobných případů bychom asi našli víc. Ukazuje top, že řada rozhodnutí v minulosti (rozuměj po sametové revoluci) byla uspěchaná a nerozumná. Mnohdy s argumentací, že co dělali " ti komunisti" nemohlo být nic dobrého.

- náchodská nemocnice má potíže:
V médiích se opakovaně objevila zpráva, že v náchodské nemocnici katastrofálně chybí doktoři i zdravotnický personál. Ohrožuje to provoz některých oddělení. Jsou připravovány protesty. Ale také je skutečností, že letos se v Náchodě rozjíždí stavba nové části nemocnice za cca 1,4 Mld. A najednou je na stole otázka: kdo tam bude pracovat? Kde ty lidi seženeme? A zatím nikdo nic moc nevymyslel. Jen to, že někde budeme muset rušit oddělení i za cenu horší dostupnosti pro občany. Čím to je? Co se ve zdravotnictví pokazilo?
Dnes se objevuje další problém, v některých oblastech přestali existovat stomatologové. A další odchody hrozí. A tak se objevila myšlenka dotace ve výši 1,2 milionu pro ohrožené regiony a doktory, kteří tam slíbí nástup. Najednou se vše začíná hasit v období, kdy už je pozdě a hrozí vážné problémy s lékařskou péčí. To už jsme opravdu ta rozvojová země? A nový pan ministr zdravotnictví v demisi dělá personální změny. Řeší tím snad uvedené problémy? Ví o nich vůbec?

- a nakonec jedna "drobnost":
skončily zimní olympijské hry, nedopadli jsme nejhůř. Naši skokani na lyžích ale totálně propadli (například), kde je ta bývalá sláva. A tak se vynořila otázka – proč?
Je to jednoduché, v naší republice jsou všechny můstky v desolátním stavu, oni ti skokani nemají kde trénovat. V Harrachově to zarůstá "náletem" z lesa, čtyři roky je to tam už uzavřeno.
Stejně tak Sáblíková, rekordmanka nadsvětového významu a také nemá jediný rychlobruslařský stadion. Podpora sportu u nás nefunguje, řeší se aféry s dotacemi atd. Fuj.
Jaro se blíží, buďme optimisté.

Jindřich Buchal.