NÁVRAT
Leden 2018.
Tak jsme se přehoupli do nového roku 2018. Máme za sebou významné prezidentské volby a tak se se mnou zamyslete nad nedávnými událostmi.

- volby prezidenta republiky:
Nejdříve se podívejte, jak jsme volili v Novém Městě nad Metují. S potěšením musím konstatovat, že těch rozumně uvažujících je tady poměrně značné množství, protože zde jednoznačně zvítězil Jiří Drahoš. To je z mého pohledu dobrá zpráva, i když v republice to dopadlo jinak. Bohužel. Zeman tam zůstal. A je potěšující, že Královéhradecký kraj je mezi těmi, kde zvítězil Drahoš. Jsou to "jenom" tři kraje a Praha.

Výsledky hlasování za územní celky.
Kraj: Královéhradecký kraj
Okres: Náchod
Obec: Nové Město nad Metují







Přiznám se, že jsem Drahoše volil jednoznačně jako volbu proti Zemanovi. Ano. Zeman pro mě přestal být jakákoliv alternativa, zejména po událostech v roce 2017, kdy se zachoval pro mě naprosto nepřijatelným způsobem v období obhajoby Babiše a útoku proti Sobotkovi.
Pokud jde o Drahoše, nemyslím si, že by to byl ideální prezident, zejména mi vadila jeho podpopra "pražskou kavárnou", kterou prostě nemám rád. Ovšem nelze popřít, že ve vztahu ke světu i slušným lidem doma to byla důstojná varianta, která by konečně ukončila tu nedůstojnou epochu Miloše Zemana. Bohužel se to nestalo. A tak musíme ještě chvíli počkat. Očekávám, že se ukážou možná nečekaně brzy omezené Zemanovy zdravotní schopnosti tuto funkci vykonávat. Pozor, to není "vysmívání" se Zemanovým zdravotním potížím, ale pouhé konstatování zřejmé reality. A povahové vlastnosti Zemana, to je oblast, o které si vůbec nedělám žádné iluze. Zvyšující se série změn názorů v poslední době, slib "slušného" chování a vzápětí v přímém přenosu "podpásová" urážka redaktora ČT1 slovy:
"Pane Keblůšku, vy sice máte hlas, který trošku připomíná mutanta. Já bych poprosil, aby ten váš hlas byl poněkud hlubší."
Bylo to v době těsně po oznámení vítězství ve volbě prezidenta, a na Zemanovi byla vidět v rozzářených očích radost malého chlapce, který dostane svého prvního houpacího koně.
Kapitolou samostatnou je účast "solitérů" v prostoru za Zemanem. Nepřehlédnutelný byl Tomio Okamura, který neskrýval zřejmou eufórii (potykal si s panem prezidentem!!!), ale i Milan Chovanec, který se zřejmě rozpomněl na svou přítomnost v Lánech po předposledních parlamentních volbách. Dnes už zapomněl, jak "milostivě" (a možná neprozřetelně) ho vzal na milost Sobotka. Celou dobu se Chovanec tvářil jako jeho podporovatel a opora, ale dnes, kdy ustoupil Sobotka do ústraní, se dere dopředu a už se nechal zvolit v Jihočeském kraji jako kandidát na předsedu ČSSD na sjezdu, který bude 18. února. Chovanec volil Zemana, veřejně se s tím chlubil. Sobotka ho určitě nevolil.
Pěstní incident, ke kterému došlo v prostoru oslavy vítězství Zemana mezi novináři a ochrankou jen dokresluje úroveň některých přítomných.

- přímá volba prezidenta:
mám jednoznačný názor, že přímá volba prezidenta je chyba. Patří to do kategorie "celostátních referend", která nemusí přinést optimální rozhodnutí, prospěšná pro ten celek, ve kterém se odehraje. Důvod je prostý – rozhodnutí se zúčastní značné procento lidí, kteří nemají dostatečný přehled o všech možných souvislostech a důsledcích. To není podceňování "prostého lidu". To je podle mě objektivní skutečnost, že nelze např. všem občanům Británie vysvětlit, co obnáší opuštění "Evropské unie", jaké důsledky a všechny možné souvislosti to má. A tak lidé volí podle nedostatečných informací, často pod vlivem masivního působení polopravd a nepravd šířených po internetu.
Referendum považuji za vhodné při rozhodování při regionálních otázkách, například o problému, jak řešit tranzitní dopravu v Novém Městě nad Metují, zda plnohodnotným obchvatem, nebo přeložkou vedoucí městem. A i v takovém případě je nutné věc a její souvislosti co nejlépe občanům předem vysvětlit.

- výrok Babiše:
při jednání parlamentu o vydání Babiše a Faltýnka upoutalo při vystoupení Babiše jeho následující vyjádření:

"Žijeme v zemi, kde je možné objednat trestní stíhání a poslat kohokoliv do vězení."


Toto v přímém přenosu řekl úřadující premiér našeho státu. Samozřejmě to vzbudilo značné pohoršení nejen v parlamentu ale i v ostatním veřejném prostoru. Jenom ministr spravedlnosti, který tam seděl, zůstal v klidu. Je to snad potvrzení tolerování nedemokratického "přeformátování" naší země?

- Sobotka bydlí ve Vyškově:
na tomto sdělení by nebylo nic zvláštního. Sobotka si ve Vyškově koupil byt v obyčejné bytovce za cca 2 mil. Kč, polovinu zaplatil hotově, na polovinu si vzal úvěr. Tolik zpráva. Sobotka snad pochází z Vyškova.
Ovšem ve zprávách jsme mohli zaznamenat negativní reakce budoucích sousedů ale i starosty Vyškova. Na pozitivní reakce jaksi naší TV nezbylo místo. Já zdůrazňuji, že si Sobotky vážím a to přesto, že i on, ostatně jako my všichni, se nevyhnul chybám.
Já se zde chci zastavit nad "hyenovitostí" značného množství našich lidí. Přitom Sobotka si podle mě při událostech, které se odehrály od jara 2017 do negativního výsledku voleb pro ČSSD v říjnu, zachoval "čistý štít". Nechci to zde nyní rozebírat, jsem přesvědčen, že budoucnost to ještě potvrdí.
ČSSD je ve veliké krizi. Není to zaviněno Sobotkou, ale trvalým rozrýváním jednoty lidmi jako jsou Hašek, Onderka, Zimola, ale dnes i Chovanec a jistě i řady dalších. Sjezd 18.2. v Hradci Králové možná odkryje další jména.
Pokud dojde k vazbě na Zemana a Babiše, je to cesta pro ČSSD do pekel. Chovanec už na tom začal pracovat v přímém přenosu. Pozval staronového pana prezidenta už na tento sjezd, aby pomohl zapracovat na tom, co je z jeho hlediska (ale i z hlediska jeho "třetí fronty" v sociální demokracii) třeba.
K dnešnímu dni známe jména třech kandidátů na předsedu ČSSD: Hamáček, Zimola, Chovanec. Možná přibudou i další. Ze jmenovaných bych já osobně preferoval Hamáčka, ovšem bylo by nejlepší, kdyby tam byl někdo "nepoznamenaný" minulým čtyřletým obdobím. Ale kdo by to mohl být?
Pokud mám jmenovat ty, kteří mě ze sociální demokracie pozitivně zaujali svým jednáním, vystupováním a názory, je to na prvním místě Milan Štěch, ale i Kateřina Valachová. Několikrát jsem ji viděl vystoupit v "Událostech ČT1", kdy s klidem a přehledem čelila "otlemeným" otázkám redaktora Takáče. A Milan Štěch několikrát jasně a zřetelně vysvětlil, proč nebude volit Zemana. Plně se s ním ztotožňuji.

- zmenšování čokolády MILKA:
na závěr něco na odlehčení. Marketingové metody nenasytných firem jsou úžasné. Nedávno se objevila zpráva, že velikost čokolád MILKA v prodejnách se zmenšila, ale velikost obalu zůstala stejná. Je to proto, že je třeba udržet (nebo zvýšit) zisk, ale neudělat negativní dojem zvýšením ceny. A tak někdo vymyslel výše uvedený "fígl". Chudáci my spotřebitelé.

Přeji brzký návrat jara.

Jindřich Buchal.