NÁVRAT
prosinec 2017


- Levná a drahá ekonomika.
Tyto pojmy jsem zaznamenal v jedné diskuzi v TV. Bylo to v souvislosti, kdy padla chvála na nízkou nezaměstnanost, kdy se zmínil nedostatek pracovních sil, kdy padla i zmínka o nutnosti získat tyto pracovní síly třeba až z Mongolska. A dozvěděli jsme se, že u nás převládá tzv. "levná ekonomika". Co to je? To je takový podnikatelský segment, kde se vytváří malá přidaná hodnota, kdy firmy pracují pro zahraniční majitele, často se jedná o jednoduchou práci, kterou v tom vyspělejším zahraničí nechtějí dělat a hledají levnou pracovní sílu v zemích na "východě", ke kterým bohužel stále patříme i my. Při velkorysé privatizaci v devadesátých letech jsme se postupně zbavili vyspělých a často špičkových podniků. Za velmi výhodných podmínek sem pronikl zahraniční kapitál a dnes zjišťujeme, že prostřednictvím zahraničních majitelů původně našich firem uniká ročně (prý) do zahraničí až 700 mld. korun., které nepřinesou naší ekonomice žádný užitek.
A kudy vede cesta k opravdovému zvýšení životní úrovně našich občanů? No přece prostřednictvím vytváření tzv. "drahé ekonomiky". Tedy prostřednictvím vytváření firem, které dosahují vysoké přidané hodnoty. Byl uveden příklad zpracování dřeva. Tj. vytvořit výrobky z domácího materiálu s potenciálem uplatnění na světových trzích. Dřevo, to je ovšem z hlediska státu jen "drobný" obor. Je třeba to umět i ve "velkých" oborech.
Znamená to vymyslet, vyprojektovat, vyrobit a úspěšně prodat výrobky nebo i služby a ne vyrábět subdodávky pro zahraniční firmy, které vše vymyslely, vše ve svém podniku zkompletují a následně prodávají po světě. Ovšem v té TV diskusi také zaznělo, že tato cesta k "drahé ekonomice" bude velmi zdlouhavá a vůbec ne jednoduchá.
Vida o co nás připravila ta slavná privatizace. Byla to opravdu "loupež za bílého dne"? Rozdali jsme rodinné stříbro? Pamatujete se na to, pane vševědoucí Klausi?

- Andrej Babiš premiérem.
ANO má vládu, Babiš je premiérem. 10. ledna požádá ve sněmovně o důvěru. Zřejmě ji v prvním kole nedostane. Ale nic se neděje. Vláda začala ihned po jmenování "makat" naplno. Nikde není psáno, že vláda bez důvěry nemůže naplno vládnout. Zeptáte-li se právníků, tak vám řeknou, že Ústava měla na mysli, že vláda by měla vládnout s důvěrou a že bez důvěry by neměla dělat důležitá rozhodnutí, a že důvěru by měla získat v relativně krátké době. Ovšem po pravdě řečeno, není důležité, co má Ústava na mysli, o tom se můžou právníci dohadovat do nekonečna. Důležité je, co je psáno černé na bílém. A v tom naše Ústava zřejmě trpí určitými nedostatky, když se můžou dva hádat co tím "básník" chtěl říci.
A tak Andrej i Zeman si vyložili věci po svém. A vláda jede, bez důvěry. A jak dlouho to tak bude trvat, je ve hvězdách.
Babiš opakovaně prohlašoval, že přesvědčil pana prezidenta, aby jmenoval vládu 13. prosince, protože 14. prosince začne v EU veledůležitý sumit, kde by chtěl Andrej poprvé předvést Evropě, že není žádné "ořezávatko", že Česko má konečně premiéra, který vysvětlí, jak se k nám má Evropa chovat.
Když se pan premiér po dvou dnech vrátil, už nemluvil o ničem. Zaznělo, že věci nejsou tak jednoduché a že to bude chvíli trvat, než vše prosadíme. A tak jsme viděli v televizních záběrech velké potřásání rukou snad s každým, koho Andrej potkal, vřelá obětí, skoro jak to za starých časů frčelo s Brežněvem.

- pan Schulz v Německu prohlásil, že je načase z EU udělat federaci.
A také připojil, že komu se to nebude líbit, tak může odejít. Tak vida. Oni ti Němci s těmi "říšemi" nedají pokoj.

- projev pana prezidenta na své oblíbené TV Barandov.
Zaznělo několik skvělých myšlenek.
Například ta, že správné chování poražených stran po volbách by mělo být vstřícné chování k vítězi voleb. Pan prezident si to představuje tak, že by měli pokorně chodit k Babišovi a předhazovat takové nabídky, že by ten slavný vítěz voleb neodolal a milostivě by jim dovolil podílet se na vládě. Samozřejmě i s tou důvěrou těch vyvolených. Že by to mohlo být obráceně, že by koalici dával dohromady vítěz voleb s nabídkami potencionálním koaličním stranám, to je zřejmě pod rozlišovací schopností tandemu Zeman – Babiš.
Také pan prezident prohlásil, že nepřipustí žádné předčasné volby. Předčasné volby, že je zrada voličů, kteří rozdali hlasy tak, jak je rozdali. Takže to vypadá, že Andrej bude mít v druhém kole času habaděj.
Pan prezident také zmínil výsledky v minulém volebním období, které jednoznačně pochválil. Asi za nimi viděl svého oblíbence Babiše. A pozapoměl, že premiérem té úspěšné vlády byl Bohuslav Sobotka.
Ale to panu prezidentu nevadilo a v zápětí prohlásil, že by si jistě nikdo nepřál nějak zbytečně dlouhé pokračování Sobotkovy vlády v demisi. Byla to Sobotkova vláda, jejíž výsledky předtím docela dost chválil.

Ovšem, řeč pana prezidenta asi mlčky předpokládala, že prezidentské volby vyhraje a bude mít možnost pokračovat ve svém, mírně řečeno "zvláštním" chování v poslední době.

- OLAF (Evropský úřad proti podvodům) ukončil své šetření a poslal výsledky na naše Ministerstvo financí.
Paní nová ministryně financí Alena Schillerová tento podklad prý předala Nejvyššímu státnímu zastupitelství a Policii ČR. Ovšem, zatím to prý nemůže zveřejnit, ani sdělit podstatu obsahu. Má strach (prý) zda a v jakém rozsahu to může zveřejnit. Aby nepochybila. Aby něco neohrozila. A tak si to musí nechat zjistit. A zdá se, že nijak nespěchá. Ostatně sdělila, že to sama ani nemá, že to předala odborníkům na svém ministerstvu.
No vida, doufejme, že další Babišův ministr Stropnický nám nezatají vypuknutí třetí světové války, pokud k ní někdy dojde.
Ovšem s postupem paní ministryně financí není spokojena žádná z osmi "mimobabišových" parlamentních stran, už požádali o informování sněmovny. Nejsou spokojení ani Europoslanci, ti prý požádají přímo OLAF, pokud to paní ministryně nezveřejní do prvního ledna 2018.
No vida, jak je na naší politické scéně veselo, ale myslím, že to je docela slabý odvar toho, co můžeme očekávat.

A tak všechno nejlepší v novém roce. Hlavně zdraví. A selský rozum.

Jindřich Buchal.