NÁVRAT
Červen 2017.
Tak je tu opět konec měsíce (dnes je 27.6.) a musím to zhodnotit.
Zdravím paní Alenu v Austrálii a přeju jí příjemné počtení. Ano, Novoměstský kurýr se čte i v Austrálii. Ať žijí klokani!

- tak se podívejte na poslední předvolební průzkum:



Pane, to je kolosální úspěch hnutí ANO. Kdo umí, ten umí. Proč to tak ale je? Zde si vezmu na pomoc poslední povídání Alexandra Mitrofanova – část o Babišovi a voličích. Hodnotí Babišovo odmítnutí účasti v nedělním pořadu Václava Moravce v ČT1, kde se měl setkat s Pirátem Ivanem Bartošem. Ve studiu byla židle, sklenka s vodou a cedulka se jménem Babiše. A Pirát Bartoš své vystoupení "zmákl" docela dobře i jako sólista..

Cituji Alexandra Mitrofanova:
Zkouší, co všechno mu projde, a prochází toho neurekom. Takže si může dovolit ukázat, jak bude vypadat Česko, až ho bude řídit jako svou firmu. Žádné debaty. A šéf smí říkat cokoli.
Jak vysoká je Babišova důvěryhodnost? Odpověď z uvedeného příběhu plyne sama. Ale kdyby zítra opět vyšel inzerát, na němž je Babišova fotka se zalepenou pusou, protože ho nenechají veřejně mluvit, setká se s aplausem až 34 procent oprávněných voličů. To se mu hoduje, když mu lidi půjčujou. Nejjednodušší by bylo připomenout výrok Alberta Einsteina: "Jen dvě věci jsou nekonečné – vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist." Dobrovolní hlupáci jsou v každé společnosti. Ale přes 30 procent voličů přece jen nedají. Ani po přičtení dobrovolných kariéristů. Musí tady být další skupina lidí, kteří nejsou nápadní ani pitomostí, ani kariérismem.
Něco je však musí sjednocovat. Úroveň vzdělání to není. Předpokládejme, že je to lhostejné spoléhání na to, že někdo zařídí, aby bylo líp. Na argument, že Babiš jen slibuje a zároveň se potácí od jedné kauzy ke druhé, zásadně neslyší. Chtějí, aby je všichni nechali na pokoji, aby mohli mít klid na život podle svých představ. Zkoumání politiky do tohoto života nepatří.
Asi takto: "Jedinec se chce stát menším a ještě menším, až bude nejmenším na celém světě, jen ať ho nikdo nebuzeruje." Přitom neztrácí volební právo. Nastane chvíle, kdy zjistí, že snědl párek nevalné chutě a udělalo se mu špatně. Zvracet mezitím budou jiní. Pořád se vybírá daň za to, že tento národ nejdříve tragicky přišel o svou šlechtu a pak o to nejlepší, co v něm bylo: po meznících 1939, 1948 a 1968.

Konec citace.

Tak to vidíte. Těch současných 34% pro ANO není nic zvláštního. Dokud ti voliči nedostanou ten zkažený párek. Ale bude pozdě "bycha honit". A tak si propříště ti voliči vyberou nějakou jinou "hvězdu". A opět nejdřív budou za chytráky a potom, jak jinak – za blbce. A zase bude pozdě.

Ale ještě k těm preferencím. Přiznám se, že mě ten pokles ČSSD překvapil. Zejména po těch událostech s odvoláním Babiše a chováním prezidenta. Já si vůbec nemyslím, že Sobotka v něčem pochybil. Naopak – zasloužil si můj obdiv, jak se dostal opravdu ze složité a nepříjemné situace a dokázal se zbavit Babiše ve vládě a zároveň přivodit vlastní ztrapnění prezidenta, který si o to už dlouho koledoval.. Sobotka byl jednoznačný vítěz. Jenže, jak je vidět, u nás to nestačí. A tak následovaly změny v ČSSD – nastoupení "triumvirátu". Nevím, nevím, jestli to pomůže. Vystrčil hlavu i Paroubek, který se velkohubě prohlásil za "daleko nejlepšího předsedu ČSSD". A žádá o vstup!!! Neskutečný člověk (napadá mě podstatně výstižnější slovo, ale chci zůstat slušný).
V ČSSD zřejmě stále panuje docela velká míra nejednoty. Nemají také "nové tváře", které by dokázaly dát potencionálním voličům naději na úspěch a strhnout je k volebnímu hlasu pro ČSSD. Takže nezbývá než čekat, co se z toho při volbách vyklube.

- Maďarsko se nechalo slyšet, že by se měly zrušit Benešovy dekrety. Je zajímavé, jak ta nacistická minulost a ten nacionalismus v tom národě pořád dříme.

- volby v Británii nedopadly podle předpokladu Mayové. Ztratila absolutní většinu. Nemůže vládnout sama. Začalo vyjednávání o Brexitu s EU. Ani zde se nedá předpovědět, jak to dopadne. Dokonce se objevila domněnka, že ten Brexit nakonec ani nebude. Ale on už je. A to díky několika procentům většiny v referendu. Nejsem pro referenda v takto důležitých věcech. Proč? No právě proto, že rozumový potenciál voličů, kteří mají právo o tom rozhodnout je ze značné části silně "nevalný". Nedokážou pochopit řadu souvislostí a tak se rozhodují emocionálně. Ale dokážou zkreslit výsledek v neprospěch opravdové demokracie a rozumného řešení. A teď se v tom Mayová plácá a kdoví, jak dlouho u vesla vydrží. Ach světe, světe, kam se ubíráš?

- paní Kateřina Valachová složila funkci ministryně školství. Kvůli aféře s penězi pro sport, které rozděluje toto ministerstvo. Nutno uznat - solidní, chytrá a ukázněná paní. Jedna z těch, která by po volbách měla dostat šanci. Novým ministrem se stal Stanislav Štech, ten ale už toho opravdu moc nestihne. Někteří učitelé se ozvali proti "kariérnímu řádu". Tak vida, zavděčit se všem je nemožné.

- kandidaturu na prezidenta oznámil bývalý šéf Škody Auto a předseda Českého svazu ledního hokeje Vratislav Kulhánek. Do prezidentského klání vstoupí jako kandidát ODA. No - mohl by to být jeden z těch solidních. Já ovšem čekám, zda najde odvahu nějaká žena. Jsem pro seriozního, chytrého, slušného a sympatického ženského prezidenta.
Ať žijou prázdniny.
Jindřich Buchal.