NÁVRAT
Květen 2017.

Konec května, tak mi dovolte, abych se zamyslel nad událostmi.
- nejdříve zajímavý názor k zamyšlení:

Úvaha pana Kouby:
V žádné PROAMERICKÉ zemi Blízkého východu neexistuje žádná aktivita Islámského státu a nestal se tam žádný převrat! Ale naopak země, které se s USA NEKAMARÁDILI, mají doma válku a vše na ruby.
Ve všech zemích Blízkého východu, které nejsou podřízené zájmům USA, jsou občanské nepokoje, občanské války a permanentní aktivita ISLÁMSKÉHO STÁTU!

Pro názornost:
Lýbie - má ropu a není spojencem USA - státní převrat a zavražděný vůdce!
Egypt - má Suezský průplav a není spojencem USA. Státní převrat.
Sýrie - má ropu, není spojencem USA, občanská válka.
Kurdistán - má ropu, napadnutý NATO!
Irák - má ropu, zničený armádou USA, zavražděn vůdce!
Afganistán - obchod s drogami, okupovaný armádou USA.

A NYNÍ POZOR:
Izrael - spojenec USA, žádný ISIS
Jordánsko - spojenec USA, žádný ISIS
Saudská Arábie - má ropu, spojenec USA, žádný ISIS
Omán - má ropu, spojenec USA, žádný ISIS
Kuvajt - má ropu, spojenec USA, žádný ISIS

Žádné " jaro", žádný převrat, žádný zavražděný vůdce, žádné ISIS.
V těchto zemích je klid.
Bloger -Josef KOUBA- 30 let žije v Kanadě.


Případ "demise":
Především doporučuji se podívat na mé politické komentáře v tomto "Kurýru", kde již několik měsíců komentuji chování Andreje Babiše a předpověděl jsem, že si postupně "nakálí" do vlastního hnízda tolik, že odpadne. To se v současné době naplnilo a to nejen z pohledu ČSSD, ale i z pohledu opozičních stran. Jeho pohrdání parlamentem, rozporuplná prohlášení, nepřesné informace o jeho transakcích i příjmech. Jeho vystupování v TV nejen v posledních dnech ukazuje tu hrůzu v jeho chování a schopnosti komunikovat. Střet jeho podnikatelských a politických zájmů je zcela zřejmý. Vztah s premiérem Sobotkou se dlouhodobě a postupně vyostřoval.

Neumím si představit, že by takový člověk mohl dělat premiéra, což podle volebních preferencí se dosud zdá docela možné. Na začátku května se na veřejnost dostal zvukový záznam, kde Babiš v rozhovoru s redaktorem Mladé fronty DNES v době, kdy tento list patřil Babišovi, probírá, kdy který kompromitující materiál na politiky ČSSD použijí. Za to byl Babiš výrazně kritizován, že lhal, když říká, že svá média k politickému boji nikdy nevyužíval. K tomu se sešla zvláštní schůze sněmovny.

Ale k proběhlým událostem:
1. Premiér se ve středu 3.5.2017 rozhodl, že Babiše odvolá z pozice ministra financí. Tuto informaci zveřejnil. Také v tuto středu se při nějaké slavnostní příležitosti potkal s prezidentem Zemanem na ČVUT. Tam se dozvěděl, že prezident bude chtít respektovat koaliční smlouvu, t.j. k odvolání Babiše chtít jeho souhlas. Z toho Sobotka usoudil, že Zeman by odvolání Babiše nepodepsal.

2. A tak se Sobotka sám, bez konzultací ve své straně rozhodl ve středu odpoledne svolat tiskovku, kde sdělil – a podrobně vysvětlil – že se rozhodl podat demisi a že tím padne i vláda.
Byl to šok, nikdo to nečekal. Ale cíl té demise byl jen jeden – dostat Babiše z vlády tímto způsobem, když ten první považoval díky prezidentovi, za problematický. Na otázku, proč to Sobotka nikomu předem neřekl, sdělil, že u nás se hned "všechno vykecá". (Následně však jeho postup byl v ČSSD potvrzen a schválen). Chtěl, aby ta zpráva byla poprvé zveřejněna od něho. Přitom při té tiskovce také sdělil, že pokud Babiš odstoupí sám, bude vše vyřešeno a vláda s jiným ministrem financí může pokračovat. Vzniklo kolem toho hodně diskusí a i napadání Sobotky, že je zbabělec a podobně. Sobotka tam sdělil, že podání demise předpokládá ještě v tomto týdnu. Také sdělil, že nelpí na své funkci premiéra.
Ve čtvrtek dopoledne se objevila zpráva, že Sobotka přijde k prezidentovi v 15.15 hodin.

3. Ovšem věc se dál vyvíjela. K Sobotkovi se zřejmě následně dostala ještě ve středu informace pocházející z hradu, že podání demise Sobotky nemusí být demisí celé vlády ale jenom Sobotky. To opět vyvolalo změnu v rozhodnutí Sobotky. Už ve středu večer se v Událostech ČT1 objevila informace vyslovená Zaorálkem, který v tom pořadu byl, že premiér změnil své rozhodnutí a demisi v pátek nepodá. Pokud by prezident demisi Sobotky pojal jako demisi jen jeho a ne celé vlády, ztratil by tento krok pro Sobotku smysl, protože by Babiš ve vládě zůstal a odešel by jen Sobotka.
Ve čtvrtek ráno v cca 7.00 hodin dostala kancelář hradu od sekretariátu Sobotky, že se nebude jednat o demisi, tu že Sobotka podá později, ale že chce prezidenta informovat o důvodech odvolání Babiše a co demisí sleduje a proč volí demisi a ne přímé odvolání Babiše. Takže od čtvrtečního rána hrad věděl, že demise nebude. Přesto prezident nechal připravit sál a pozval novináře na obřad demise. O tom Sobotka samozřejmě nevěděl, a když po jeho příchodu na hrad začala celá ta komedie, dokázal vystoupit a překvapivě klidně a věcně vysvětlil přítomným novinářům, proč dělá to, co dělá. A také se docela tvrdě vyjádřil o pokleslosti chování politiků a to i v nejvyšších kruzích.
Celá ta záležitost je následně hodnocena jako snaha prezidenta Sobotku veřejně ponížit, což se mu vzhledem ke klidu a věcnosti, jak to Sobotka dokázal absolvovat, nepodařilo. Ale prezident si tím veřejně velmi uškodil, ukázalo se, že jeho pomstychtivost dokáže zajít až za jakékoliv přijatelné hranice. Na tomto setkání padla také informace od Sobotky, že demisi podá někdy kolem 20. května. (Prezident měl v programu 3 dny na Liberecku a následně týden v Číně).
Ve čtvrtečním večerním vysílání TV Barandov (4.5.2017) v rozhovoru s prezidentem jasně padlo sdělení prezidenta, že demise premiéra neznamená pád vlády, že by mohla pokračovat pouze s jiným premiérem.
A tak v pátek ráno Sobotka sdělil, že demisi nepodá, že navrhne odvolání Babiše. V té době, díky komedii na hradě už veřejné mínění bylo silně proti prezidentovi ale i proti Babišovi. V řadě měst byly svolány docela silné manifestace proti prezidentovi i Babišovi. Nikde proti Sobotkovi. Takže situace Sobotky byla v pátek podstatně silnější než ve středu.
Odborníci na Ústavu se shodli, že prezident si Ústavu vykládá po svém a špatně (tj. že demise premiéra je zcela jednoznačně i demisí celé vlády, že koaliční smlouva nemůže na úrovni Ústavy hrát žádnou roli atd.).
Jenže prezident nadále kličkoval, dokonce oznámil, že vznese dotaz k Ústavnímu soudu. To už vzbuzovalo veřejné veselí a pochybnosti o jeho zdraví. Prezidentovi hrozila žaloba pro nedodržení Ústavy.

No a jak to skončilo?
Dnes (24.5.2017) prezident odvolá Babiše a do funkce nového ministra financí jmenuje Ivana Pilného z ANO. Předtím premiér odmítl návrh Babiše na Schillerovou.

A tak se stalo, že Sobotka zkrotil Babiše i prezidenta.

Lidé, kteří jsou schopni přemýšlet, hodnotí postup Sobotky jako zcela systémový, jako zvládnutí opravdu složité situace. Ukazuje se, že Zeman nemůže být v dalším období prezidentem. V Číně se navíc ukázalo, že jeho zdravotní stav není zdaleka tak dobrý, jak sám prohlašoval.

Ovšem, že to nevypovídá o naší politické kultuře nic pozitivního, to je pravda.

Jen hlupáci mohou tvrdit, že Sobotka vyvolal politickou krizi. Nebo "systematičtí lháři" (a to je horší), s cílem zeslabit negativní dojem ze selhání a prohry Babiše i prezidenta. Naopak – krizi vyvolal tandem Babiš - prezident, je opravdu dobře, že se Sobotka dokázal zbavit Babiše, jeho stupňující se problémy v souvislosti se střetem zájmů, ale i arogance v chování se staly už naprosto neúnosné.
Navíc prezident zcela odkryl negativní stránky své povahy.

Samozřejmě, nelze popřít, že se jedná už i o předvolební boj. S tím se nedá nic dělat.
Ovšem, jak to dopadne při říjnových a následně i lednových volbách je ve hvězdách. Velké procento voličů si uplynulé události jistě bude vysvětlovat po svém. No připomeňme si znovu, co řekl Masaryk:

"Hlas posledního hospodského pobudy má stejnou váhu jako hlas Einsteina".

Co říkáte, něco na tom je, že. A že Masaryk byl demokrat, o tom asi nikdo nepochybuje.
A tak lze určitě věřit tomu, že značné procento voličů vůbec nedokáže pochopit o čem to je. Nedokážou si dostatečně představit důsledky svých rozhodnutí při volbách.
Podívejme se na Brexit ale i na referendum v Turecku.

Byly i jiné události (rezignace Valachové, cesta Trumpa na Blízký východ, krize v Jihočeské ČSSD, prezidentská milost Kajínkovi atd....), ale ty nechávám bez komentáře.
Přeji příjemný vstup do léta.
Jindřich Buchal.