NÁVRAT
Únor 2017.
Je konec měsíce, tak rychle si vzpomenout na významné události.

- na začátku měsíce se přetřásal problém Babiše a jeho vykazování příjmů v souvislosti s vydáním a nákupem dluhopisů. Pan Babiš se jako se mu často stává, dostal do pasti svých nepřesných vyjádření a nevycházely mu prosté počty. Slíbil že si nechá udělat audit svých příjmů a výdajů a dokáže, že peníze v potřebném množství měl. Původní nepřesnost odůvodnil" zeptal jsem se paní, co mi to dělá". Úsměvné. Audit má uveřejnit na začátku března. Ovšem opozice i zbytek koalice požadují, že věc by měl posoudit Úřad daňové správy (který je ovšem podřízen Babišovi). To zatím ovšem tento úřad nepotvrdil.

- hnutí ANO má za sebou rozkol v Olomouci. Odvolali hejtmana za ANO a dnes už víme, že včera (27.2.) byl na jeho místo zvolen ten, co ho nejvíc kritizoval (Okleštěk) s převahou jednoho hlasu. No, já v tom vidím potvrzení již dříve mnou kritizovanou nestabilitu seskupení s ANO, ovšem v tomto případě se to odehrálo v uvnitř ANO. Původního hejtmana Koštu, který dostal při volbách do krajů na Olomoucku nejvíc preferenčních hlasů u hnutí ANO už ani nepustili na sjezd hnutí, který se konal minulý víkend.

-problém bankovních intervencí vůči koruně může být opravdu problém pro naší ekonomiku. Na začátku to znamenalo "okradení" všech o procento oslabení koruny, nyní při návratu se s určitou nejistotou očekává, co se stane. Oslabení pomohlo exportérům, to znamenalo jejich "pohodlnější" život. Teď se jim situace zhorší. Na druhé straně při posílení koruny by mělo dojít k poklesu cen dovozů, ale jestli se to opravdu stane, to jsem zvědav. Kromě toho banka připouští v případě poklesu inflace k nule další intervence.
Je třeba si uvědomit ještě jednu důležitou věc. Posilování koruny vůči Euru znamená růst naší životní úrovně apřibližování se těm, kterým už notnou dobu závidíme (ta první kategorie v EU). Ale to posilování kurzu nám bohužel nejde. Stali jsme se ve velkém měřítku montovnou s vysokým podílem nekvalifikované práce (na lince v automobilce může dělat po zapracování i žena z domácnosti). Vytrácí se tvůrčí potenciál našeho průmyslu a to k blahobytu nevede. A jak se zdá, po uplynulých 25 letech cesty do vyspělého světa jsme udělali jen několik drobných krůčků. Dokonce jsme se nedávno objevili v nějakém seznamu jako "rozvojová země". Samozřejmě, posilování koruny je možné růstem produktivity, růstem ceny naší práce, velká přidaná hodnota v našich fabrikách, neutíkání peněz z místních "cizích" firem do zahraničí atd. A náš potenciál v těchto směrech se velmi oslabil už nesmyslnou privatizací, kdy jsme doslova rozdali "za hubičku", co jsme mohli. A návrat na výsluní nejen že neumíme, ale je velmi ztížen. A tisknout peníze umí každý blbec.

- objevila se diskuze, že vesnice ztrácí vybavenost (např. zanikají prodejny, zanikají hospody, klesá počet obyvatel. A pan ministr zemědělství přišel s návrhem dotovat prodejny ve vesnicích např. s počtem obyvatel do jednoho tisíce státem. Myslím, že tudy ale cesta nevede, další nárok na administrativu atd.
Že by jeden z "předvolebních nesmyslů"?

- také jsem si všiml problematiky rozvoje státu Izrael na původní palestinská území. Podívejte se na následující obrázek:



Jsme velkým přítelem státu Izrael. Ale je to, co vidíme na obrázku výše normální? Jak to může dopadnout? No uvidíme, jak se zachová nová administrativa v USA, které od vzniku Izraele jim poskytovaly velice silnou podporu. I náš stát se nedrží zpátky. Jak lze omluvit násilnou výstavbu nových izraelských osad na palestinském území?

- o minulém víkendu proběhl sjezd hnutí ANO. Předseda byl opět zvolen se skálopevnou převahou. Moc se nediskutovalo, a když, tak "velký šéf "byl nedotknutelný".

Ale co mě zaujalo:
- návrh na snížení (radikální) počtu poslanců
- odhlasování, že předseda hnutí může měnit složení kandidátek za ANO na všech úrovních (když zodpovídám, tak musím mít právo rozhodnout s kým)
- pohrdavé zmínky o parlamentu od "velkého šéfa" (samozřejmě není to poprvé)
- snížení počtu ministerstev

No zavání to signalizací o možném posilování nějaké nové diktatury, když to dopadne. Co? No přece volby se silnou převahou ANO. Nejlépe by to mohlo fungovat, kdyby ANO získalo absolutní většinu, takže by nepotřebovali k vládnutí nikoho. Ale i nějaký koaliční "drobeček" by neznamenal žádné nebezpečí. A ostatní by ve sněmovně koukali "jak čerstvě vyorané myši".

Ať žije jaro.
Zdraví vás všechny dědek Buchal.