NÁVRAT
Říjen 2016
- volby do krajů a do senátu jsou za námi. Výsledky z hlediska celé republiky jsou následující:

Stav před volbami:



Mapa krajských vítězů po volbách:



Nyní, co píšu tento můj názor, je už po druhém kole senátních voleb, krajské koalice jsou dojednány, viz níže:

Mapa získaných hejtmanů v krajích:



Poznámka:
dnes (30.10.2016) není rozhodnuto ještě v ústeckém kraji, tam se čeká na rozhodnutí soudu o stížnostech na volby a také v karlovarském kraji - vyjednávají ANO, Piráti, Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí, ODS (23 ze 45 míst v zastupitelstvu)

Hejtmané v krajích jsou (k 30.10.2016) následující:



A nyní můj komentář:
Babiš se svým hnutím ANO získal většinu v 9 krajích. V několika těchto krajích se mu ale nepodařilo získat hejtmana, jinak řečeno dojednat koalici. Klasifikuje to jako zradu na voličích, je přesvědčen, že vítěz ve volbách měl mít hejtmana. Ale ono to tak není. A odpověď je podle mě docela jednoduchá – pana Babiše a jeho rétoriku nemá řada ostatních stran ráda. V podstatě všechny je napadá, nadává jim do zlodějů, kritizuje kraje, že se v nich krade (i když žádný důkaz nikdy na stůl nepoložil). Kromě toho, lidi, kteří se v krajích angažují, dobře vědí, že v několika městech se rozpadly koalice díky nesnášenlivosti lidí z ANO. Občané viděli, že v Praze se plnohodnotně pod vedením ANO nevládlo zhruba rok. I sám Babiš je velmi kontroverzní osoba, kdo trochu sleduje jeho hlášky a názory, dobře to ví. Ovšem, toto vše bylo zřejmě pod rozlišovací schopností jeho voličů, kteří mu v krajských volbách dali své hlasy. Po druhém kole voleb do senátu Babiš trochu zvadl, protože tentokrát nebylo ANO úspěšné, a nemeškal s vyjádřením, že senát by se měl zrušit. A už se nechal ve vládě slyšet, kde hned na prvním jednání po volbách, vyhrožoval rozpadem koalice. Nezbývá než doufat, že neřízená střela Babiš si v následujícím období do parlamentních voleb tak "nakálí" do vlastního hnízda, že i ti jeho věrní (voliči ale i ti trochu soudní členové ANO), kteří se zatím nechávali "opít" rohlíkem a lacinými argumenty (všichni kradnú), se potkají s rozumem. Zatím k tomu Andrej má docela slušně našlápnuto.

- Nyní se musím dotknout aféry "strýček Brady".
To čeho jsme se stali svědky v posledních dnech v souvislosti s údajným vyškrtnutím Bradyho ze seznamu vyznamenaných prezidentem Zemanem při příležitosti 28. října z důvodu setkání ministra Hermana s dalajlámou a také v souvislosti s prohlášením čtyř nejvyšších našich státních činitelů (Zeman, Štěch, Hamáček, Sobotka) k Číně je neskutečné.
Pokusím se zde heslovitě zdůraznit několik skutečností, které mě zaujaly, bez dalšího komentáře:
   - jak rychle naskočila tzv. "pražská kavárna" před veřejnost s tvrdou až sprostou kritikou Zemana
   - jak si pan Gazdík a Horáček začali rychle budovat cestu k postupu do politických výšin (akce na Staromáku)
   - jak se pan Brady (nic proti němu) stal obětí vzniklé hysterie kolem vyznamenání
   - jak se představitelé hradu (Ovčáček, Forejt) na tiskovce vyhýbali přímým odpovědím (doufám, že to udělají dodatečně)
   - jak se prezident Zeman dokázal důstojně za této situace zhostit předávání vyznamenání
   - jak pan Herman popírá dohodu se Zaorálkem, že se s dalajlámou setká neoficielně
   - jak Zaorálek v Primě (30.6.) věcně a věrohodně vysvětil vývoj událostí a dohodu s Hermanem a její hrubé porušení i následnou dohodu představitelů o vyjádření k Číně, dokonce sdělil, že tolik kritizované vyjádření Číny o "slovech a činech" v originálu vůbec není, že došlo k nepřesnému překladu (to je hrůza, pokud to tak opravdu je, a nemám důvod tomu nevěřit).

A ještě něco:
Jan Kraus narychlo pozval do svého pořadu na TV Prima "osobnosti", aby vysvětlily národu, co je třeba dělat, zejména s prezidentem Zemanem. Diváci je pozdravili potleskem vstoje. Prima odvysílala s jednodenním zpožděním.
Podívejte se na foto (zdroj video zveřejněné na internetu):


Raději dál nebudu pokračovat. Celkově je to všechno smutné, hodně to vypovídá o naší národní mentalitě.
Jindřich Buchal.