NÁVRAT
Srpen 2016

Blíží se volby do krajů, začíná předvolební boj naplno. A jak jinak, Babiš je v opozici proti všem a prakticky každý den.

- Babiš přišel s myšlenkou rozšířit pravomoci celní policie, do které nedávno nabídl místo panu Šlachtovi, který tak ostentativně opustil řady normální policie. Všichni kolem to vidí jako snahu Babiše získat vliv na řešení některých kauz ve větším rozsahu. A to podle mého názoru může být signál, že jeho zřejmě nadstandardní vztahy se Šlachtou již dříve, přece jenom možná mohly vzbudit některé obavy v sociální demokracii i jinde – dále to zde nebudu rozvádět.
- blíží se zavedení EET (elektronická evidence tržeb). Pravice signalizuje, že jakmile se dostane k moci, tak to ihned zruší. Vidíte tu "krásu" parlamentní demokracie? Na začátku bude zřejmě řada výjimek, ale postupně se to bude zavádět plošně. A já jsem zvědav, kolik podnikatelů přestane podnikání bavit. Už se objevily dotazy, co se stane, když se najednou výrazně podnikatelskému subjektu zvýší tržby. Takže na tom je jasně vidět, že nemalé částky utíkají státu bez zdanění. A pravice (ODS a TOP09) toto chce chránit. A to hlásají před volbami. Kdo je asi tedy bude mimo jiné volit? Právě ti, co si mastí kapsy svou nepoctivostí. A Babiš všechny utěšuje, že na začátku budou finanční úřady hodné.
- událost měsíce – návštěva Angely Merkelové. Objela několik zemí, u nás byla celé odpoledne. Pokochala se Prahou, pan prezident jí sdělil, že si nemyslí, že země, která otevřela náruč uprchlíkům (rozuměj Německo) by měla prostřednictvím kvót ukládat ostatním zemím povinnost se o ty uprchlíky podělit. I Sobotka jí řekl, že Česko s kvótami nesouhlasí. Ovšem hned druhý den se objevila zpráva, že jsme v rámci kvót přijali dvanáct uprchlíků. Tak aby se v tom čert vyznal.

Blíží se volby do krajů – ještě jednou. Podívejte se, jací lidé jsou na čelních místech v Královéhradeckém kraji:
Bylo podáno celkem 17 kandidátních listin.

Lídrem Koalice pro KHK je šéf lidovců Vladimír Derner, jako druhý je vicepremiér Pavel Bělobrádek, třetím je ekonom Petr Kubát.

Lídrem kandidátky SPR-RSČ Miroslava Sládka je podnikatelka Věra Jarkovská, Republikáni v kraji kandidují v koalici s Patrioty České republiky a HOZK.

Lídrem za ANO je Klára Dostálová, za KSČM Otakar Ruml, za ČSSD pedagog Jiří Štěpán, za Koalici STAN a Východočechů poslankyně Martina Berdychová.

ČSSD povede pedagog Jiří Štěpán, dalšími kandidáty jsou radní Josef Dvořák či senátor Miroslav Antl.

Svobodní v Královéhradeckém kraji kandidují spolu se Soukromníky. Lídrem je Jan Šebelík, dvojkou je František Tomášek.

Lídrem ODS je bývalý policejní prezident Martin Červíček, dvojkou je právník Václav Řehoř, trojkou místostarostka Rychnova Jana Drejsová.

Koalice NE ILEGÁLNÍ IMIGRACI - PENÍZE RADĚJI PRO NAŠE LIDI, čtyřkoalice stran: Strana zdravého rozumu, Česká strana národně sociální, Česká strana národně socialistická, Demokratická strana zelených. Lídrem čtyřkoalice je Mgr. Václav Makalouš, administrativní pracovník v rodinné firmě, odborník na mezinárodní vztahy a evropská teritoriální studia, dvojkou je Petr Hornig, starosta obce Mladějov, trojkou Renata Hodovalová, živnostník, 4. Jaroslav Petrus živnostník, hostinský, předseda Klubu venkovských hospůdek, plná koaliční listina obsahuje 50 kandidátů.

TOP 09 povede poslanec Leoš Heger, dále kandidují inženýr Aleš Cabiar, ekonom Milan Sommer či starosta Starých Hradů Zdeněk Švorc.

Kandidátku dále podaly tyto subjekty: DSSS, Piráti a Strana zelených + Změna pro KHK, Koalice Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana práv občanů a SNK, Úsvit s Blokem proti islamizaci, Národní demokracie, Nezávislí, Volte Pravý Blok.

Je zajímavé sledovat, jak se staré tváře snaží za každou cenu udržet ale i jak se nové tváře snaží za každou cenu proniknout. No nedivme se, tato místa jsou lukrativní. Nikdo se nemusí nikomu zpovídat, po volbách se velmi brzy na sliby zapomene. A kdo se jednou dostal do placených míst v politice, tak se velmi těžko vrací do normálního života a zvyká si na opravdovou práci, zodpovědnost a kontrolu výsledků své práce. A žvanit dovedou i blbci. A to často stačí, dá se s tím vydržet.
A také je docela zajímavé, jaká ohromná sebedůvěra a vlastní představa o svých schopnostech se u nečekaných kandidátů někdy objevuje.

Můžeme jen doufat, že se najde dost takových, co život v našem kraji dokáží posunout dopředu.


Dnes končím. Ať si děti užijí školu.

Jindřich Buchal.