NÁVRAT
Červenec 2016
- Tak je tady konec července a máme za sebou jednu intenzivní zkušenost: v tomto měsíci zesílily útoky jednotlivců na občany. Byli to mladí jednotlivci, asi jen nepřímo ovlivnění násilnostmi tzv. "islámského státu", kteří se rozhodli zabíjet. Začalo to ve francouzské Nice a potom několik útoků v Německu. Viz následující obrázek.



Co z toho lze například vyvodit?
Podle mě se jednoznačně ukazuje, že příliv uprchlíků do Evropy je jevem nebezpečným a rizikovým. A že vstřícnost, jakou projevila na začátku Angela Merkelová, byla velmi nerozumným krokem. A nyní je Angela stále více kritizována samotnými Němci, že se nedostatečně vyjadřuje k jednotlivým případům, a že se stále více schovává a tím zesiluje názor, jako že už ví, jakou kolosální chybu udělala, ale zřejmě neví, jak to dostatečně účinně vyřešit. Je to konec Angely Merkelové? No podle mě už je nejvyšší čas, aby ji Němci nakopli. I Evropa by si asi oddechla od její skrytě otevřené vlády v EU a možná, že by to byl jeden z kroků k reorganizaci v EU a tím zabránění odchodu dalších zemí.

- Rusové pojedou na Olympiádu v Riu. Nakonec po týdnech dohadů zvítězil zdravý rozum, nevinní sportovci nebudou postiženi za nekázeň těch, kteří dopovali. A jestli si někdo myslí, že čistota ve sportu je dosažena, tak se zřejmě šeredně mýlí, já to vidím jako nekonečný boj mezi špičkovými odborníky co hledají "nezjistitelné látky" a těmi, co se doping snaží odhalit. A nevěřím, že se tak děje jenom v Rusku. Nevím, jak dlouho se skladují vzorky, tedy jak daleko do minulosti dosahuje možnost zjistit, zda "rekordmani" nedopovali. Myslím, že kdyby se do toho šlo důsledně, muselo by medaile (nebo rekordy) vracet asi hodně lidí. Podvádět ve sportu je zřejmě velice lákavé. Podívejte se např. na cyklisty a jejich kola se skrytým elektrickým pohonem (cyklokros).

- další novinku, kterou musím zmínit je skutečnost, že Velká Británie má nečekaně brzo novou ministerskou předsedkyni - Theresu Mary Mayovou, nepřechýleně Theresa May, rozená Brasier (* 1. října 1956 Eastbourne), je britská politička a od července 2016 premiérka Spojeného království a vůdkyně Konzervativní strany, jakožto druhá žena v těchto úřadech po Margaret Thatcherové. Od května 1997 zasedá v Dolní sněmovně za obvod Maidenhead. Po zformování Cameronovy koaliční vlády v roce 2010 se stala ministryní vnitra. Po všeobecných volbách 2015 obhájila post ministryně vnitra ve druhém Cameronově kabinetu, kde setrvala až do července 2016. V důsledku rezignace premiéra Davida Camerona byla 13. července 2016 jmenována Alžbětou II. premiérkou Velké Británie, jakožto druhá žena v historii země po Margaret Thatcherové.
Život:
narodila se roku 1956 v Eastbourne do rodiny Zaidee Mary Brasierové (rozené Barnesové; 1928–1982) a Huberta Brasiera (1917–1981). Nemá žádné sourozence. Otec byl duchovním anglikánské církve a sloužil jako vikář ve Wheatley, ležícím několik kilometrů východně od Oxfordu. V roce 1981 zemřel při automobilové nehodě. Matka, která trpěla roztroušenou sklerózou, zemřela o rok později a Mayová, která však již byla vdaná, se tak stala sirotkem. Vystudovala geografii na Oxfordské univerzitě, pak působila v londýnském City a v letech 1977 až 1983 pracovala v Bank of England. Poté se stala vedoucí oddělení pro evropské záležitosti a hlavní poradkyní ve věcech mezinárodních záležitostí v organizaci APACS (UKPA) spravující platební systémy bank a dalších finančních institucí.
Roku 1980 se vdala za Philipa Maye, se kterým se seznámila v roce 1977 během studií v Oxfordu. Její manžel je povoláním manažer kapitálové společnosti. Manželství zůstalo bezdětné.

Výše uvedenou informaci o nové britské premiérce jsem si dovolil uvést s přihlédnutím ke skutečnosti, že o ní ještě jistě hodně uslyšíme - bude totiž realizovat Brexit.
Přeji příjemný zbytek prázdnin.

Jindřich Buchal.