NÁVRAT
Květen 2016

- doba maturit, stále dohady co bude povinné a co ne, kritika nerovnoměrnosti mezi učebními obory s maturitou a např. gymnázii. – takže nic nového, ovšem maturita je maturita a tak všem těm, kdo ji opět absolvují nelze než popřát ten nejlepší vstup do dospělého života. A ti úředníci, ať si políbí p...
- zaujala mě zmínka o diskuzi v EU o tom, zda je Čína tržní ekonomika nebo ne. Bylo konstatováno, že ne. A to v praxi znamená, že od té "netržní ekonomiky" nelze nakupovat. V USA zvýšili dovozní cla na dovoz oceli z Číny horentním způsobem. A tak jsem se zamyslel, co to ten náš "kapitalismus" vlastně je. Je to tržní ekonomika nebo ne? Kdyby byla opravdu tržní, tak by se snad měla chovat tržně a ne se bránit levnému dovozu a držet se zdrojů dražších. A tím samozřejmě i vyšších cen. Je to regulace nebo ne? Takže můj závěr je: když to tržní ekonomika potřebuje k dosažení vyšších zisků (na úkor občanů), tak si klidně reguluje. Ale když se ozývají hlasy, že ten klasický kapitalismus má odzvoněno a že je třeba zavést tržní hospodářství s dohledem státu (rozuměj s regulací těch komodit, které jsou dominantní a významné pro občany ale i rozvoj státu – např. energetické zdroje, přírodní zdroje, zdravotnictví, školství, věda a výzkum, atd. viz např. Čína), tak tzv. Západ řve jako Viktorka u splavu.
- rozruch také byl a stále ještě je kolem Turecka a jeho požadavku na zrušení víz do EU pro turecké občany. Samozřejmě, je to ultimativní požadavek a zneužití situace s uprchlíky tureckou vládou. Přitom řadu podmínek, které by Turci měli splnit vůči EU neplní. Ať se Angela snaží sebevíc. Takže doufejme, že se ten nekontrolovatelný příliv lidí z jihovýchodu nespustí v ještě větším měřítku, než je to dosud.
- zaujala mě také další vazba v té naší ekonomice. Letecké společnosti zjišťují pokles cestujících a tak budou muset zvýšit ceny. Vodohospodáři zjišťují pokles spotřeby vody a tím menší tržby a tak budou muset zvýšit ceny. PROTOŽE přísun peněz se NESMÍ snižovat. To by snížilo životní úroveň příslušných manažerů. A co lidé? Budou si muset zvyknout!
- dívám se v TV na některé soutěže. No vlastně v současné době na A-Z kvíz, Milionář a Kde domov můj. A dost často mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě, u jakých banálních otázek se soutěžící zasekávají. A vzpomínám si na soutěže dřívější, které svou úrovní neměly chybu – např. Deset stupňů ke zlaté, původní Milionář a pod. Klesá snad hladina našich znalostí?. No, mám podezření, že pomalu ano.
- co mě také docela znervózňuje, je poměrně vysoká nevymahatelnost práva. A to nejenom na špičkové úrovní - viz Nagyová – Nečasová, Rittig, Šmejdi a pod. - ale i na té obyčejné úrovni z každodenního života. Podívejte se na pořady Klímy nebo na Černé ovce. Tam jsou ukazovány případy, kdy jednoznačně zlodějská firma odmítne např. uznat reklamaci, v TV to pěkně rozeberou a život jde dál. Nebo těch podvodů ve spojitosti s internetem. Řada subjektů se živí tím, že okrádají důvěřivé občany. Na adrese se nikdo nenachází, a když je TV dohoní, tak odmítají komunikaci a dál si mastí kapsy. A stát to nedokáže tvrdě useknout. Nebo stavby bez stavebního povolení. Každou chvíli to vidíme v TV. A nakonec jim to projde. Naše úřady jsou jim pro smích. A stát – nic.
- a nakonec jsem si nechal "případ Babiš". V posledních dnech není skoro dne, abychom neslyšeli o problémech s Babišem. Nebo také o tom, jak kdekdo Babiše podráží. Vidím to tak, že testuje, co si nechá Sobotka líbit. A také testuje reakce s cílem nepropásnout ten správný okamžik, kdy položí koalici. A že to s vysokou pravděpodobností udělá, o tom nepochybuji. Jeho silná averze nejen k ministru zdravotnictví ale i Sociální demokracii je naprosto zřejmá. Na jednu stranu vykřikuje, kdo všechno na něj dělá podrazy, na druhé straně se mu ale sypou účasti ANO v obecních zastupitelstvech. Tipuji, že si ještě počká, jak dopadne ANO ve volbách do krajských vedení a pak to sekne (pokud uspějí). Pokud neuspějí, měla by ta jeho "velkohubost" zvadnout. Mimochodem, výsledky průzkumů všech možných agentur nelze brát vážně.
Samozřejmě – není všechno tak špatné, budeme mít nového guvernéra Státní banky.(???).
A také se snižují rozlohy polí s řepkou olejnou. (!!!)
A ministr zemědělství chce zachránit naše zemědělství. (!!!)
A dostáváme se na světovou úroveň i v oblasti počasí, už jsme měli několik tornád. (!!!)
Tak to je pro dnešek všechno.
Jindřich Buchal.