NÁVRAT
prosinec 2015

Události v prosinci 2015.

Co mě zaujalo v měsíci prosinci?

- začnu školstvím – na internetu koluje moc pěkná básnička, zřejmě od nějakého tvořivého pedagoga. Podívejte se:

Polednice
Řehoní se dítko drze, učitelce v bledou líc,
ať se jenom úča vzteká, ví, že vlastně nesmí nic!
Učitelce v hlavě hučí, chvějí se jí kolena,
když tu v umučené lebce bleskne veršík Erbena.

"Pojď si proň, ty Polednice, pojď, vem si ho, upíra!"
Když tu dveře ztichlé třídy, kostlivý hnát otvírá....
Pod plachetkou - však to známe - příšera se zjeví tu,
dříve rozjívené děti náhle stojí v zákrytu."

Dej sem dítě!" zaburácí, "volala jsi, tady jsem!"
"Volala jsem. Pročpak dítě? Víš co? Radši mě si vem!
Ty si sbalíš děsné dítko - horší přijdou do školy -
a mne za zmizení žáka odbor školství osolí.

Mě si vezmi, Polednice, konečně tak najdu klid!
Kolegyně potvrdí ti, jak je těžké takhle žít.
Ať se kde chce, co chce, šustne, kdo je vinen ze všech zel?
Kdo je volán jako pucflek? Zcela jistě učitel!

Když si páťák místo džusu
dá pořádný rumu lok,
na koho se ukazuje?
Zanedbal to PEDAGOG!

Když se dívka zfetovaná,
vrhá z okna jako cvok,
v ruce láhev od čikuli,
kdo je vinen? PEDAGOG!

Když mládenci skotačiví
vhodí chodce v říční tok,
kdopak za to zvěrstvo může?
Jen a pouze PEDAGOG!

Že děťátko v třetí třídě
pohačá si druhý rok,
kdopak mu měl IQ zvýšit?
Kdo to nezvlád´? PEDAGOG!

Tak to vidíš, Polednice,
škoda mluvit, hanba klít,
proto radši mě si vezmi,
ať mám jednou pro vždy klid."

Polednice hlavu skloní,
slza z oka skane jí.
Šeptá: "Nejsem kompetentní,
zanech marných nadějí."

Na pozdrav svým strašným hnátem
učitelce zakývá,
chápe už, proč pro tu ženu
není příliš děsivá.

To opravdu nepotřebuje další komentář. Snad k zamyšlení: proč to takhle dopadá? Nedávno jsem zaslechl v TV informaci nějaké agentury, že u mladých lidí u nás je větší tolerance ke korupci. Tedy k podvodům. A kde to ta mládež nabírá? Začíná to už v mládí – viz básnička výše. Rodiče jim často vštěpují zásady trochu jiné, než je smysl pro poctivost a čest. A jsou ochotni je v tomto smyslu bránit proti všem. Odkud pramení úpadek našeho školství? Vzniklo mnoho soukromých škol, tedy podnikatelských subjektů, které preferují především zisk. A rodiče vědí, že získání maturitního vysvědčení (nebo dokonce diplomu), které přece jenom i dnes je žádoucí, může být za příslušný peníz (rozuměj školné) někde získáno jednodušeji, než na těch poctivých školách, které snad ještě pořád u nás existují. A čím více peněz, tím větší očekávání rodičů, že dítko dostane ten kýžený doklad o vzdělání. A vědomosti? Ty přece nejsou důležité. Nejlepší učitel je život, na co znalosti. Pokud možno žádná evidence tržeb, co nejvíc okrást stát i zákazníky a život je příjemný. A manuelní práce? Ta je přece pro ty, co demokracii dostatečně nepochopili. Ale pozor. Neznamená to, že si myslím, že všichni u nás myslí tímto "konzumně zlodějským" stylem. Jsou poctivci – a ti na ty nepoctivce doplácejí. A v parlamentu pan Kalousek a Fiala bouří, že koalice chce "buzerovat" podnikatele. Otevřeně hájí zloděje. A mládež to vidí. A odnáší si z toho své poznatky do života. A paní Nagyová se svým Péťou se jistě usmívají pod fousy. A paní Vitásková z ERU chodí k soudu jako obžalovaná a proti ní svědčí ti, co pochybné smlouvy na polní elektrárny podepsali. A my jako spořádaní občané tuto kolosální zlodějnu platíme v ceně elektřiny. A život jde dál. A mládež to vidí. A tříbí si svoje názory na život. Jak se asi budou chovat tito jedinci, až se někteří z nich jako "vyvolení" (doslova ve volbách), dostanou do parlamentu a budou rozhodovat o nás všech? A Sládek už se objevil znovu na Václavském náměstí. A život jde dál.
- v Polsku pravicové demonstrace, ve Francii posiluje extrémně pravicová strana, v Německu sice stále provokuje Angela, ale docela bych se nedivil, kdyby i Němce přešla trpělivost. Kam se to ten svět řítí?
- poslechli jsme si projev prezidenta Zemana – samozřejmě, vyrojila se řada kritiků – mě osobně se projev líbil. Dnes (31.12.) jsem na internetu zaznamenal zprávu, že v Británii nějaký časopisový průzkum zjistil, že 90% respondentů se Zemanem souhlasí. Trochu mi vadí, že premiér Sobotka je pokud jde o běžence poněkud "obojetný" a Zemana dost kritizuje. Ale lze to pochopit snad tak, že si to nechce v EU úplně rozházet.
- na pováženou je stav v platech řidičů autobusů, v královéhradeckém kraji se chystá stávka. Nedivím se, při těch platech. Ovšem nejsou řidiči sami. Kritický stav je také se stavy zdravotních sester, také nízké platy a navíc možnost přestupu do Německa, kde je berou s otevřenou náručí. To stále platí i pro doktory. Vůbec, stav v platech u nás je na pováženou, ke sbližování naší kupní síly s vyspělejšími zeměmi bohužel dochází velmi strnule, pokud vůbec. Teď proběhla diskuse u nás ke zvyšování minimálního platu. Jsme úplně na posledním místě v Evropě. To naznačuje zejména strnulost minulých vlád v této oblasti a současná vláda to chce napravit. A známí oponenti (Kalousek, Fiala) řvou jako Viktorky. A přitom i průměrně přemýšlivý člověk musí pochopit, že je třeba znevýhodnit sociální dávky pro "nemakačenky" ve prospěch zaměstnaneckých platů. Ekonomika roste, ale zaměstnavatelé stále křičí, že těmito změnami jim hrozí krach. No samozřejmě, budou mít menší "vývar" a to je ten důvod, proč se jim to nelíbí.
Ale je konec roku, takže
PŘEJI HODNĚ ZDRAVÍ VŠEM.
Jindřich Buchal.