NÁVRAT
listopad 2015

Události v listopadu 2015.

Co mě zaujalo v měsíci listopadu?

- z různých průzkumů různých agentur vyplývá, že veřejné mínění podporuje stále na prvním místě hnutí ANO. Někdy je to více, někdy je to méně, ale zatím vždy první místo. Zde vidím jeden významný problém – proč veřejnoprávní TV nepoužívá výsledky jedné, pokud možno té nejvíc renomované a věrohodné agentury. Z mého dlouhodobého sledování těchto prognóz jednoznačně vyplývá, že nejsou výsledky různých agentur srovnatelné a tedy nedá se vysledovat trend vývoje preferencí jednotlivých stran. Kromě toho, tak jako v jiných u nás známých případech "poctivého" přístupu ke všemu možnému si myslím, že nelze vůbec vyloučit tendence k ovlivnění výsledků "žádoucím" směrem a tím ovlivnit veřejné mínění a případné budoucí rozhodování voličů. Jak lze ovlivnit výsledky průzkumu se pokuste najít na internetu, nebudu to tady rozvádět.
- v poslední době se vyskytuje stále více případů nestability koalic s hnutím ANO ve významných zastupitelstvech v naší republice. Jistě jste si toho všimli. A to včetně PRAHY. Dnes (10.11.) se údajně koalice v Praze rozpadla. No není se čemu divit – bylo to na spadnutí už dlouho. Je smutné, když se v komunální politice hodně politikaří a málo spolupracuje napříč politickým spektrem. Jinými slovy – ti nejlepší by měli řídit město, bez ohledu na to, ze které strany jsou. Ale jak poznat ty nejlepší. Mohou to být ti, kteří byli zvoleni? No někdy ano, někdy ani náhodou. Ale jak se dopracovat k dobrému výsledku? Možná přímou volbou starosty a ten by si potom vybral lidi, které považuje za schopné, tvůrčí a pro něj nezbytné pro dobré řízení města. Je toto utopie? Kandidáty na takového starostu by mohli navrhovat občané, u kterých je předpoklad, že znají lidi kolem sebe a vědí, kdo je dobrý, poctivý, chytrý a schopný řídit. Třeba to někdy v té naší demokracii takto dopadne. A pak by se jednotliví kandidáti před volbami představili a pokusili se upoutat a přesvědčit své voliče.
- ještě k hnutí ANO – nestabilita se projevuje i ve vládní koalici. Pan Babiš stále – více nebo méně provokuje. V současné době ho opouští už čtvrtý náměstek. To také o něčem svědčí. Osobně si myslím, že názorová různorodost lidí kolem Babiše, kteří se spojili s hnutím ANO, se stále více začíná v praxi projevovat. Babiš k tomu řekl: "Asi se nenaplnily ambice některých našich členů". No ale jaké to byly ambice? Byla to ta touha po poctivosti a zastavení rozkrádání všeho druhu, ušlechtilé myšlenky, se kterými Babiš vstupoval do politiky? Nebo to byl vidina rychlého dosažení vysokých funkcí s vysokými příjmy? Podle toho, co sledujeme od roku 1990, bych se dost divil, kdyby se u Babiše sešla právě ta množina těch neušlechtilejších a nejpoctivějších. To by bylo proti dost rozšířené mentalitě řady českých lidí. Ale dost bylo Babiše.
- v Egyptě bylo s vysokou pravděpodobnosti díky bombě na palubě "sestřeleno" z oblohy ruské letadlo s ruskými turisty. Přihlásil se k tomu opakovaně islámský stát. Vznikl velký rozruch a hromadný odvoz skoro všech cizích turistů z Egypta leteckými speciály. Ukazuje se, že bezpečnostní opatření nejsou tak spolehlivá, aby se něco podobného nemohlo stát. Takže kde je řešení? No přece v potlačení možností islámského státu něco podobného udělat. Ale je to vůbec možné? V současné době se diskutuje, zda mají do Sýrie vstoupit pozemní jednotky. Ale nejdřív se musí více "skamarádit" Rusové s Američany, aby se tam náhodou "nemydlili" mezi sebou. A to se zdá být dost složité.
- zajímavá byla diskuse v TV u Václava Moravce mezi pány Pospíšilem (ten slavný bývalý ministr spravedlnosti za ODS), panem Velebou, nedávno potvrzeným předsedou strany SPO a mluvčím prezidenta Ovčáčkem. Zmíním zde jen jednu pasáž – Pospíšil kritizoval Zemanovy návštěvy v Číně, kde podle něj měl Zeman kritizovat vztah Číny k lidským právům. Jak známo, nedávno byl čínský prezident v USA a v Británii. Když se Pospíšila Veleba zeptal, proč nekritizuje Obamu, že prezidentovi Číny nevytkl lidská práva a proč to vytýká Zemanovi, tak pan Pospíšil zapomněl na tuto otázku odpovědět. Podobně se zachovali v Anglii, kde tato otázka také oficiálně nezazněla, a přivítání Čínského prezidenta bylo na úrovni královny. A tak si myslím, že pan Pospíšil, dnes jako europoslanec tak trochu pokulhává za hlasem doby. Zdá se, že velmoci si stále více uvědomují význam Číny ve světě a je jen dobře, že náš prezident to už dávno pochopil také. A možná to bude právě Čína, která světu v praxi předvede přechod od komunismu ke smysluplnému a úspěšnému státu s perfektními výsledky i způsobem demokracie. Ale asi to nebude ten zaprášený, dřevní "kapitalismus", do kterého jsme se tak bezhlavě vrhli po roce 90 pod vedením politiků typu Klaus.
- jestlipak jste si všimli, co veřejně prohlašuje Karel Schwarnzenberg – je velmi silně naladěn pro maximální vstřícnost vůči uprchlíkům, a to na besedě u Moravce i po atentátu ve Francii. Na druhé straně Zeman, současný prezident, dlouhodobě prohlašuje, že je třeba se bránit uzavřením Schengenu a přímým bojem proti islámskému státu. Stále si vzpomínám na druhé kolo prezidentských voleb, kdy poměrně velké množství lidí u nás podporovalo Schvarnzenberga včetně mistra Svěráka, kterého jsem si do té doby velmi vážil jako perfektního člověka, recesistu a umělce. Dnes už si ho zdaleka tolik nevážím. Co si asi myslí tito podporovatelé dnes, koho se zase chystají podporovat?
Ale přece jenom několik slov k uprchlické krizi – vrcholný představitel EU prohlásil, že nejhorší by bylo nyní stupňovat nepřátelství vůči chudákům uprchlíkům v souvislosti s tím atentátem ve Francii. Ale ani slovo, jak se s problémem vypořádat. Ukazuje se, že EU není akceschopná, tuto věc nedokáže řešit, stále se jenom mluví ale výsledek žádný.
Doufám, že si dokážou podat ruku Putin s Obamou, určité náznaky tu už jsou, a potom společně s plnou silou udeří na islámský stát s cílem konečné a definitivní likvidace. Myslím si, že tyto velmoci mají sílu to vyřešit. A zastavit hnutí, které v podstatě civilizovanému světu vyhrožuje likvidací. Viz video, které koluje po internetu. Není přece možné mlčky přihlížet tomu, co se dosud událo. Problém je válka v Sýrii, tam je třeba to ukončit a potom řešit Asada. S odstraněním rivality Rusko – USA by to šlo asi docela rychle. Řešení Asada nechat na Sýrii a jejich demokratickým volbám. Určitě není nemožné, aby tu demokratičnost pohlídala mezinárodní komise. Uprchlíky je třeba co nejrychleji zastavit na hranicích Schengenu. K tomu se aktivně spojit v rámci EU. Docílit to za každou cenu, možná i prostřednictvím drastických opatření. Pro mě je docela nepochopitelné, že EU připustila v rámci "pomoci" ohroženým nekontrolovaný a protizákonný tok statisíců lidí na své území a málem je vítala chlebem a solí. To je stejné, jako kdyby někdo zazvonil u vašeho domu a požádal o přístřeší na pokud možno neurčitou dobu s čerpáním všech vymožeností, ke kterým jste se vlastní pílí a oběťmi za svůj život (možná i generace) dopracovali. A vy byste ho s láskou a porozuměním pozvali do svého domu. A kdyby to byl někdo, kdo má úplně jiné návyky a životní filozofii, tak byste mu na místě svého obývacího pokoje dovolili vybudovat zázemí, které by splnilo veškerá jeho očekávání a umožnilo jeho styl života. Umíte si to představit? Tak takhle se chová dosud EU v čele s paní Merkelovou, která ten exodus do značné míry vyvolala vyhlášením bezmezné vstřícnosti Spolkové republiky vůči běžencům. Dnes se z toho snaží vykroutit ale je už pozdě, i když dělá jeden názorový přemet za druhým. Doufám, že jí to voliči při volbách připomenou.
- Rusové se dokázali přátelsky domluvit s Francií (a naopak) a spolupracují při útocích na IS. Potvrdili sundání jejich letadla bombou na palubě ve velikosti plechovky s kolou. Slíbili, že viníky (konkrétní osoby z IS) vypátrají a potrestají. Zesílili útoky na IS (ale i vzbouřence proti Asadovi), dle Asada s vysokou účinností. Vypadá to, že dříve nebo později nastoupí pozemní vojska, protože převládá názor, že bez toho nelze nad IS zvítězit. Ale tomu musí předcházet spolupráce všech. Amerika se zatím drží docela zpátky a to je chyba, chtějí se přidat Angličané. Je zajímavé, že sankce proti Rusku byly prodlouženy do pololetí 2015. Takže Rusko je dobré pro pomoc (a to rozhodující) v boji proti IS, ale na sankce to nemá vliv. Prý dokud bude Krym pod Ruskem, sankce budou pokračovat.
- na Krym byla zastavena dodávka elektřiny (odstřelení elektrického vedení), je uplatňován požadavek na osvobození zajatců. Organizace Blokáda Krymu, která je podle ukrajinských médií zřejmě za incident odpovědná, sdružuje radikální protiruské aktivisty a zástupce krymských Tatarů. Jejich mluvčí Mustafa Džemilev, poslanec ukrajinského parlamentu, prohlásil, že jednání o obnovení dodávek proudu se uskuteční až po osvobození ukrajinských politických vězňů zadržovaných na Krymu a v Rusku.
- zase je rozruch kolem vystoupení prezidenta Zemana na Albertově, že se tam objevil na tribuně se zástupci Bloku proti islámu. Kritizoval ho za to i premiér Sobotka. Fakt je, že Zeman opakovaně tu více, tu méně provokuje. Ale to co dlouhodobě prohlašuje o nutnosti se proti vnikání uprchlíků do Evropy účinně bránit, terorizmus že je třeba porazit silou, to je dnes jasné celé Evropě. Jenže ta neví, jak to udělat. Schengen zřídili, ale podmínky na jeho ochranu nevytvořili. A tak se tady promenádují (s plným servisem) mezi těmi statisíci uprchlíky i teroristé.
- zaujal mě rozhovor paní Hybáškové s redaktorem Veselovským v TV, kde prohlásila, že IS v podstatě naplňuje definici státu (území, samospráva atd.) a že se budeme muset naučit s IS žít. No já se to opravdu učit nechci. - také se přemílá zákaz vstupu studentů k položení květin u desky na Albertově v době, kdy byl už prostor zkontrolován a uzavřen pro očekávané vystoupení Zemana. Za situace po atentátu ve Francii a tvrdých opatřeních v celé Evropě se tomu nelze divit. Ale naši "demokraté" všeho druhu se mohli zbláznit.
- na Slovensku znovu otevírají "případ Babiš" a jeho údajnou spolupráci s STB. Chtějí přehodnotit nedávný "osvobozující" rozsudek.
- Turci sestřelili ruské letadlo, údajně při letu nad tureckým územím (let přes výběžek, který Rusové prý přeletěli trvá 17 vteřin a Turci je prý před sestřelem 10x varovali). Rusové tvrdí, že nad územím Turecka nebyli. Osobně si myslím, že by nemuselo být důležité, kde Rusové byli, pokud by Turci byli spojenci. Ale oni zřejmě spojenci s Rusy nejsou. A demonstrativně letadlo sestřelili, aby světu ukázali, že jsou důslední v ochraně svého vzdušného prostoru. Přitom věděli, že to jsou Rusové, kteří bojují proti povstalcům ve prospěch Asada ale i proti IS. A zatím jejich nasazení i výsledky jsou mnohonásobně účinnější než ostatních. Američané ve svém vyjádření podpořili Turky. Takže oni asi také nejsou spojenci Ruska v tom boji. No vidíte. A to je ten hlavní problém v celé té záležitosti. Země se nedokážou dohodnout na společném postupu proti společnému nepříteli (IS), protože syrští povstalci proti Asadovi jsou podporováni dlouhodobě od USA, Turci mají navíc problém s Kurdy, které např. my podporujeme dodáváním střeliva. Přitom Turecko je členem NATO, stejně jako evropské a další země. K dnešnímu dni jsou členy NATO následující země:

Severoatlantickou smlouvu podepsalo v dubnu 1949 dvanáct států: Spojené státy americké, Kanada, Spojené království, Francie, Portugalsko, Belgie, Lucembursko, Nizozemsko, Dánsko, Norsko, Itálie a Island. V roce 1952 se připojilo Řecko a Turecko. V roce 1955 po získání plné suverenity vstoupilo Západní Německo. V roce 1982 se připojilo Španělsko. 12. března 1999 předali ministři zahraničí Česka, Maďarska a Polska své americké kolegyni Madeleine Albrightové příslušné ratifikační listiny, a jejich země se tak také staly členy NATO. V roce 2004 se v největší vlně rozšiřování NATO připojilo 7 států: Litva, Lotyšsko, Estonsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko a Slovensko. 1. dubna 2009 přistoupily Chorvatsko a Albánie. (Wiki
pedie).

No a zájmy některých členů se zřejmě dost liší. A z tohoto guláše má vzejít silný a rozhodný boj s cílem zničit IS a zastavit válku v Sýrii a tím i uprchlický exodus. Proč je svět tak složitý, když by mohl být tak jednoduchý? Bude z toho nakonec opravdu válka?
Tak už raději dost.
Zdraví dědek Buchal.