NÁVRAT
Srpen 2015

Události v srpnu 2015.

- Je konec měsíce srpna – snažím se vzpomenout na události v tomto měsíci, je okurková sezóna, tak toho moc nebude. Především uprchlíci – imigranti. Problém se rozrůstá do kolosálních rozměrů, proudí jich tisíce – naštěstí Česko leží mimo hlavní proudy – ale přesto nelze vyloučit, že nás to zasáhne víc než nyní. Nejsme cílová země. Tou je hlavně Německo. To se netají, že očekává příjem až 800 tisíc (!) imigrantů ve své zemi. A tak přemýšlím, proč je Německo tak vstřícné. Že by to byla láska k bližnímu? To se mi opravdu nechce věřit. A tak musí být jiný důležitý důvod. Ale jaký. Co může mít Německo z imigrantů? Že by to byla levná pracovní síla? Nemyslím si, že Německo dělá cokoliv bez promyšlené strategie důvodů a následných výhod. Podívejme se např. na Řecko. Nedávno prosákla informace, že i když Řekové Němcům nevrátí z půjček vůbec nic, přesto na tom Němci dobře vydělají. My obyčejní lidé asi nemůžeme vidět do složité spleti práce s dluhopisy a bankovních hrátek, ale věřím tomu. Takže Němci neprodělají. Nejsou hloupí. A s uprchlíky asi také dobře vědí, co dělají.
Horší je, že se asi znovu na program EU dostanou kvóty a hrozí, že nám budou vnuceny. Nebo jsme snad natolik suverénní, že to nehrozí? Nevím. Babiš přišel s myšlenkou nutnosti uzavřít hranice Šengenu. Telička, jeho poradce vysvětlil, že tím myslel oslabit snadnost se na toto území dostat, nebo tak něco. Ale jak? Prý není špatná myšlenka našeho prezidenta, že by měla vzniknout armáda EU, která by mohla v tomto případě zasáhnout.
- Počasí – to nám letos předvedlo docela pěkné teplíčko. Byla překonána řada rekordů, zejména srpnových. Velké sucho. Smrt podhoubí. Hasiči se pěkně zapotili, hořelo každý den všude možně přes pole, lesy až po Litvínov. Zjistilo se, že by hasiči potřebovali letadla, dnes nemají žádné, takže si je půjčili od policie – vrtulníky. Ale ta má vhodné jen dva. Tak se to bude řešit - Anduly a Čmeláci od soukromníků. Asi nové odvětví podnikání. Doufejme, že peníze někdo nevytuneluje, než se to rozjede.
- Paní primátorka Prahy Krnáčová předvedla několik veletočů a dopadla tak, že ji ani vlastní ANO na pražské radnici nevyjádřilo v kritické chvíli podporu. Musel to rovnat báťuška Babiš, takže paní primátorka zatím na postu zůstala. Ovšem pan Stropnický, který byl příčinou posledních problémů (jako už několikrát) – tam s podporou svých Zelených zatím sedí také. To se ale Babišovi nelíbí, on ve Stropnickém vidí hlavní problém. Sakra, snad by mohl taťka svému synáčkovi domluvit. A tak je situace zatím zaseknutá a nedořešená. Uvidíme, kdo vyhraje. Paní Krnáčová na sebe nasypala kritiku a slíbila, že v komunikaci se o hodně zlepší. Ale jméno náhradnice (případné) se veřejnost už dozvěděla.
- Tunel Blanka bude otevřen někdy kolem 20. září. Alespoň to bylo slíbeno pražskou radnicí. No sláva, konečně bude možné prozkoumat, kde tam je ten tunel v tunelu.
- Nesmím zapomenout na již druhé letošní zvýšení minimální mzdy (2x 700 Kč – to druhé od 1.1.2016). Takže v sociální oblasti se přece jen něco dělá. A podnikatelé křičí, že budou muset propouštět. Ale zatím se nezaměstnanost snižuje. Ekonomika se v ČR zlepšuje, prý jsme s růstem nejlepší v EU. Že by se už blížil ten slibovaný blahobyt? Ale korunu Národní banka drží stále na uzdě. A důchodci – ti dostanou před Vánoci těch slíbených 600,- Kč. No sláva, to se rozšoupnou. Pojedeme do Polska a tam si něco koupíme.
Pěkné babí léto přeje Jindřich Buchal.