NÁVRAT
Květen 2015

Události v květnu 2015.

V tomto měsíci začínám vkládat události hned od začátku – dnes je 1.5.

- po internetu koluje zajímavá statistika o naší armádě. Podívejte se: Výzbroj je u nás asi ten nejmenší problém, stačí se podívat na strukturu naší armády.
Máme 20.864 vojáků (mužů a žen) z toho je 21 generálů, 1.942 vyšších důstojníků (plukovníci a majoři), 3.377 nižších důstojníků a ti velí 5.944 praporčíkům, 6.963 poddůstojníkům a 709 členům mužstva (zbytek vojáků tedy cca 1.908 vojáků je ve školách).
Tedy na jednoho důstojníka (bez ohledu na to zda jde o vyššího či nižšího) připadá cca 2,5 vojáka (poddůstojníků, praporčíků a členů mužstva) Když to převedeme do praxe tak v jednom Pandurovi by mělo jet cca 14 vojáků (posádka a výsadek) tedy při poměrech v naší armádě jeden plukovník, jeden major, dva kapitáni a čtyři praporčíci, pět poddůstojníků a jeden vojín...
Skutečně úžasné složení armády ...a ty náklady na její provoz - bez komentáře

- na internetu mě zaujala informace od pana Jaroslava Šonky, kde konstatuje že "penze je problém, který by se neměl stávat točnou politického boje". Dobré tvrzení. On uvádí příklad z Německa, kde rozpočet pro penze není rozpočtem státním, ale je naopak před zásahy státu chráněn. A pan Šonka dodává: "Je jistě logické, že zájmy vlád a politická debata kolem zájmů politických stran se řídí krátkodobější motivací, než zájmy pojištěnců. Ti dnes dvacetiletí pojištěnci půjdou do penze za 45 let v době, kdy Andreji Babišovi bude 106 let, Miroslav Kalouskovi rovných 100 a i mladší Michaela Marksová dosáhne požehnaných 91. Lze pochybovat o tom, že ještě budou ministry. Úvahy o penzijním pojištění by se prostě neměly stávat hřištěm politického boje".
Poučí se někdy ti naši političtí "mistři světa" na zavedených dlouhodobých zkušenostech z pokrokového zahraničí? Anebo budou dále "vykrádat" penzijní peníze?

- opozice vyvolala hlasování o nedůvěře vládě. Důvod: střet zájmu ministra Babiše. Když se všichni "vykecali" tak při hlasování bylo pro odvolání vlády celých 47 poslanců – zatím nejméně vzhledem ke všem minulým podobným hlasováním

- premiér Sobotka se rozhodl odvolat ministra školství Marcela Chládka. Bylo to po článku v "Babišově" iDnes, kde se prý psalo o Chládkově špatném zacházení s podřízenými. Na jednu stranu to vyvolává nepříjemný dojem, že když si Babiš do svých novin napíše kritiku ministra sociální demokracie, tak Sobotka reaguje jeho odvoláním. Ale prý to tak nebylo. Sobotka měl Chládka v "hledáčku" prý už celý rok a toto byla jen poslední kapka

- Jana Nečasová (Nagyová) byla osvobozena. Tak to asi čekal málokdo. Po tom ohromném dlouhém a stálém mediálním sledování případu, který způsobil pád Nečasovy vlády, soud usoudil, že vše co se stalo není trestný čin. A máme to. A zveřejněné telefonické rozhovory, kde se ukázal bývalý vrcholný představitel našeho státu jako ubohý "mopslík", tím se můžeme bavit za dlouhých zimních večerů. Prý rozsudkem byli překvapeni i právníci. Ať žije právní stát.

- Rusko vydalo seznam "nežádoucích" osob ze zemí EU. Z ČR jsou tam čtyři pánové, na prvním místě Karel Schwarzenberg. Není tam nikdo ze Slovenska a Maďarska. To jsou země, které si cestu k Rusku nijak výrazně neuzavírají svou politikou vůči němu, i když jsou v EU a sankce respektují. Premiér Fico navštívil Rusko už podruhé v posledním měsíci, jednal s vrcholnými představiteli. V našich médiích za to sklízí kritiku. Jaký je tedy realistiský a ten nejsprávnější postoj k Rusku? No asi to ukáže budoucnost, možná dost brzy.
To je pro květen vše, určitě jsem na nějakou důležitou událost zapomněl, je toho tentokrát nějak málo.
Jindřich Buchal.