NÁVRAT
Únor 2015

Události v únoru 2015.
Krátký měsíc – tak co se asi stane?
- prezident Zeman odjel do Jordánska – vzal sebou cca 40 podnikatelů – to jsem zvědav, co mu zase budou předhazovat, až se vrátí. Jordánsko se s vervou pustilo do Islámského státu – podle jejich informací jim už stihlo rozmlátit několik základen. Jsou naštvaní, že jim upálili pilota a měsíc je vodili za nos při vyjednávání o výměně – pustili se do toho opravdu zostra – chtějí Islámský stát vymazat z povrchu zemského.
- je zajímavé, že Zeman nedávno prohlásil, že s IS se musí především vypořádat muslimové a že je to třeba řešit silou, vyjednávání, že k ničemu nemůže vést. Ihned se našla řada "chytrolínů" s názorem opačným!! A vida, už je to tady – Irák dnes, (9.2.), vydal informaci, že chystá pozemní útok na IS, samozřejmě Jordánsko jsou také muslimové – takže přání (nebo vyjádření) našeho prezidenta není vůbec od věci
- Ukrajina je stále více středem pozornosti – Merkelová s Holandem tam byli vyjednávat – zdá se, že "velmoci" stále hrají prim, EU jako instituce nic významného nepředvádí. Už se začínám klonit k názoru, že to je "moloch" s velmi nejistou budoucností. Ještě štěstí, že zatím nemáme Euro. Američané přišli s myšlenkou, že je třeba Ukrajině dodat pořádné zbraně, aby konečně s těmi Rusy zametli. Jenže Rusové už v minulosti několikrát ukázali, že zametat umí dobře. Ale i my už máme zkušenost, jak to může dopadnout, když velmoci rozhodují o někom jiném!!! A kdyby platil názor, že menšiny (i když silné) v suverénním státě mají právo na sebeurčení v nějakém separatistickém celku, tak bychom už dávno neměli rozsáhlá území v pohraničí a republika by končila za Jaroměří a za kopcem by se mluvilo německy!!!
Nebo na Slovensku by bylo Maďarsko. A přesto o nás tehdy "mocnosti" tak rozhodly se všemi následujícími následky. A zástupci naší republiky byli potupně umístěni v hlídané místnosti a čekali, až se s nimi bude někdo bavit. A pak se dozvěděli, že je rozhodnuto a námitky se nepřipouští! O nás, bez nás. Proč asi takto mocnosti rozhodly? No přece v zájmu udržení míru – cha, cha, cha! Tehdy jsme jim nestáli za nějakou větší pozornost. Co si asi myslí dnešní, staronové "velmoci" o nás dnes? Chtějí rozhodovat i v našem zájmu? Považují nás za rovnocenné partnery? Změnila se opravdu mentalita velkých národů zvyklých dlouhodobě na moc a rozhodování ve světě?

Podívejte se, jak to může dopadnout, když zvítězí zájem menšiny ve svrchovaném státě nad zájmy tohoto státu:



A tak se potěšme básničkou:
Nechoď, Vašku, s pány na led,
mnohý příklad známe,
že pán sklouzne a sedlák si
za něj nohu zláme.

K. H. Borovský.

Duch myšlenky K. H. Borovského starých časů, prodlužuje v době nové Jiří Řezáč (zdroj internet):

A když už jsi jednou vkročil, v domnění, že budeš pánem,
v samotné jsi peklo vskočil, kde se hloupým jen vaz láme.
Zprvu tě tam přivítají slovem vlídným, číší vína,
židli k usednutí dají a pak teprv přijde psina.
Napřed kousek, pak kus větší, i ti dají funkci malou,
ať tě to zprv trochu těší, už hraješ hru rozehranou.
Kterou páni dobře znají, jak polapit don Kichota,
jehož páni pojímají, za pouhého idiota.
Když se chytá totiž ptáček, zapěje se píseň sladká,
pak proud výmluv a vytáček, píseň lásky bývá krátká.

A pak ta hra pány nutí, dvířka zlaté klece sklapnout,
poté není jiné zbytí, než pro pány síly napnout.
Přesně takto jsme my na tom, v procitnutí se z vidiny,
peníz sílu má jak atom a zanechává ruiny.
Asi možná, že tak nějak, dopadne to takto u nás,
nebude to asi jinak, než že jíst jen budem guláš.
Ten nahradí českou krmi, jež sluje názvem svíčková,
no kdo umí, tak ten umí, a tím je věc hotová.
No a v střední budoucnosti, a ta doba se již blíží,
přijdou k nám zas jiní hosti a my jíst jen budem rýži!


No a nyní pokračujme s plnou vážností:
- Řecko se po volbách stalo státem s levicovou vládou a nyní hledá cesty, jak se zbavit dluhů. No asi nejlépe útěkem z EU a "skamarádit" se s nějakou jinou, silnou velmocí. Kdopak to asi bude?
- s ministryní spravedlnosti Válkovou se kýve židle, dnes se byla "sólo" radit s panem prezidentem, ještě než vycestoval. Předtím tam byl Babiš (že by už spolu nemluvili, když nešli spolu?), který se Válkové prý nijak nezastává – co za tím bude – politika nebo slabé pracovní výsledky. Nebo snad důchodový věk? Nojo, před rokem to byli vitální a perspektivní lidé – dnes najednou asi "dojížďáci" – jak to vlastně je s tou personální politikou pana Babiše?
- zajímavá je kauza se špatně stanovenými platy soudcům a některým dalším subjektům - nyní soud rozhodl, že se stala chyba ve výpočtu, měli prý dostat víc a chyba je už cca tři roky stará – a teď vypukla diskuze jak to udělat, aby státní pokladna nezchudla. Tak vymysleli, že by se části mohli soudci zřeknout dobrovolně (protože soudní rozhodnutí přece všichni chtějí respektovat).
A tak vymysleli, vzoreček a nyní by to cca 3 tisíce postižených soudců a spol. mělo podepsat. Přece mají nějakou morálku a pochopení pro stát. Tak to je ten český Kocourkov. Pomiňme, že soudci mají platy opravdu královské. Ale pravidla jsou pravidla. A když je stát "blbec", tak jako podobný obyčejný blbec, by měl platit. A ne žebrat o slevu!!! A tak se nelze divit, že část soudců to nepodepíše.
- na internetu se dnes (12.2.) po 16ti hodinovém jednání v Minsku objevila zpráva, kterou vydal Putin – že bylo dosaženo dohody o příměří. Má být od 15. 2. Také při vyjmenování stran, které tam jednaly, jsem poprvé viděl místo Holande, Merkelová uvedeno "EU" jako jedna z jednajících stran. Předtím jsem četl, že tam jeli (Hollande, Merkelová) se svým "mírovým plánem". Takže v Minsku jednala EU prostřednictvím Hollanda a Merkelové? Oficielní pověření z EU podle mě neměli. Pro zajímavost - před šesti dny uvedla šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová, že "podporuje všechny iniciativy vedoucí k politickému řešení východoukrajinského konfliktu". Tím myslela Merkelovou a Hollanda. Jejich iniciativu.
Pokud jednání vedlo k pozitivnímu výsledku, tak asi není tak důležité, kdo jednal a z jaké iniciativy, ale nemohu si odpustit kritiku oficielní "neakceschopnosti" EU. Zatím se zmohli jen na sankce proti Rusku. A kupu planých řečí.

Jednání se zúčastnili:
Putin za Rusko, Porošenko za Ukrajinu, Hollande a Merkelová za EU(?). Já si myslím, že bychom mohli říci - jako zástupci "velmocí", které v EU rozhodují. Toto byl prý tzv. "normandský formát".
Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij (zástupci separatistů) byli u tzv. "kontaktní skupiny" (asi) mimo jednání. Problematické republiky se nemají odtrhnout. A co to je ten "normandský formát"? Ve stejné sestavě se sešli na podzim v Miláně, kde jednali o ukrajinském konfliktu a dodávkách plynu pro Ukrajinu. Za "normandský" byl tento formát jednání označen po schůzce lídrů čtyř zemí, která se konala 6. června loňského roku ve Francii, kde se pořádaly oslavy 70. výročí vylodění spojeneckých vojsk.
- tak už máme čtvrtý den "klidu zbraní" na východní Ukrajině – ale na některých místech se přesto střílí. A tak se "normandský formát" asi znovu sejde
- prezident informoval při příležitosti návštěvy v Hradci Králové, že do Jordánska vyjede polní nemocnice. Vyvolalo to údiv (na některých místech) – ale prezident je přece nejvyšší velitel armády, tak může vydat rozkaz a je to. Kromě toho se dle jeho informace předtím na tom s vrcholnými představiteli státu dohodl
- při návštěvě prezidenta v Dobrušce bylo na straně "demonstrantů" pět červených karet, na straně hradu jedna (mluvčí prezidenta demonstrantům)
- dnes ráno (19.2) jsem v ranním vysílání TV viděl zajímavý úkaz: nějaký člověk tam informoval o kulturní akci u nás, kde by se mělo předvádět ruské umění a Jan Vitula (TOP09, Jihomoravský kraj) se k tomu vyjádřil: "Ruští umělci by měli zapomenout na jakoukoliv podporu z českých veřejných rozpočtů a nejlépe teď do České republiky vůbec nejezdit". Jan Vitula, který na kraji požádal o zastavení dotací pro "Týden ruské kultury" v ranním vysílání televize pak své myšlenky ještě rozvedl. Odmítnutí ruské kultury je podle něj především jasným signálem ruské veřejnosti, že její podpora prezidenta Putina má své důsledky. Jsem zvědav, kdy nějaký myslitel (ze které strany asi?) prohlásí, že Karel Havlíček Borovský byl komunista a že by se měly stáhnout z trhu jeho myšlenky. Nebo ještě lépe – spálit na náměstí. A pan Schwarzenberg by si k tomu jistě s chutí zapálil svou šlechtickou fajfku.
- Andrej Babiš je největším odběratelem dřeva od Českých lesů – státní firmy. Respektive jeho Agrofert - Uniles. A malé pily nemají ve výběrovém řízení šanci. Krachují. Ministr, předseda hnutí, místopředseda vlády, majitel Agrofertu. Příjemná kombinace. Zachránce poctivosti našich politiků i podnikatelů a také ekonomiky státu. Ředitel státu jako firmy. Kdo začne krachovat ve správě státu?
- Jiří Pehe na adresu obhájců ruské politiky vůči Ukrajině (ale zřejmě obecně ve vztahu k ruským menšinám v jiných zemích) nedávno napsal: "Zejména čeští protagonisti těchto argumentů by měli zvážit, zda tím vlastně zpětně neospravedlňují německou agresi vůči Československu v roce 1938. I Hitler chtěl "jen chránit" údajně utlačované etnické Němce, kteří po rozpadu Habsburské monarchie "uvázli" v Československu". Takže moje výše uvedené úvahy na toto téma nejsou nijak od věci – to mě těší, že nejsem sám.
- v Uherském Brodě došlo k hromadné vraždě. Psychicky labilní člověk zastřelil 8 lidí v poledne v hospodě. Pane jo – Amerika je naším vzorem – už ani v tomto nezaostáváme. Lze se proti takovýmto případům vůbec nějak bránit?

Tentokrát jsem se rozpovídal poněkud více. A tak mi na závěr dovolte citovat člověka, o jehož názorech z hlediska moudrosti snad nikdo nebude pochybovat, minimálně nabízím k zamyšlení:
"Ponižuje nás nedůstojnost Parlamentu, který i státní nezbytnosti vyřizuje stranickým handlem, ponižuje nás parlamentní systém, v němž bez hrubé a honorované majority by potřeby státu nebyly uhájeny.
Ponižuje a skličuje nás přízemnost politického jednání, co jde vysoko nad domácí zájmy stran, je politickým exponentům tak lhostejno, jako chalupníkovi aviatika.
Ponižuje nás samozřejmost, se kterou političtí machři přijímají fakt, že stát je odevzdán stranám k exploataci.
Ponižuje nás osobní úroveň mnohých, z nichž strany učinily vladaře nad věcmi národa.
Ponižuje nás forma i duch politiky, jež vládne pomocí nečistých kompromisů mezi bezohlednými zájmy… Jsme-li nespokojeni, volá se na nás: Pracujte ve stranách!
Ne, je-li nám čeho třeba, tedy je to pracovat proti stranám, proti vládě stran, proti hlasovací mašinérii, proti inkompetenci, proti politice za zavřenými dveřmi, proti všemohoucnosti výkonných výborů, proti našemu ponížení, proti úpadku demokracie".

(Karel Čapek: Politikum, Lidové noviny, 21. 9. 1925).

Přeji příjemný březen.
Jindřich Buchal.