NÁVRAT
Leden 2015
Události v lednu 2015.
Tak máme nový rok. Co nás asi čeká?
- nejvýznamnější událostí tohoto měsíce byly teroristické útoky ve Francii. Událost v humoristickém časopisu s 12 mrtvými vyvolala silný ohlas v celém světě. Ukazuje se, že teroristické hrozby jsou opravdu vážné a že není stoprocentní způsob, jak jim předejít. Tajné služby ve všech státech ve vyspělém světě zřejmě reagují posílením a zintenzivněním své činnosti, ale jak zastavit teroristu v podobě spořádaného občana, který v davu odpálí bombu?
O to více přichází na pořad dne – v jaké míře se otevřít přílivu uprchlíků právě z oblastí, které jsou z hlediska terorismu rizikové? A že v současné době sílí uprchlické toky z různých jižních zemí do Evropy, to je zřejmé. No asi čekají svět významné změny. Dochází snad k novodobému stěhování národů?
- vláda Bohuslava Sobotky hodnotí rok svého vládnutí. Sobotka se vyjádřil, že by si dal 2 až 2-. No, je vidět, že se velkohubě nechvástá. Já osobně hodnotím tuto vládu pozitivně, i když koalice asi není neotřesitelná, je jen otázka času, kdy pan Babiš přijde s nějakou bombou. Už se zase nechal slyšet, že by bylo možná třeba koaliční smlouvu trochu pozměnit. Babišovi se nelíbí například to, že chce ministerstvo práce prosadit zákon o náhradním výživném na děti, které by za neplatiče poskytl stát. (Ale na neplatičích by ty peníze samozřejmě vymáhal, důvod je, aby samoživitelky nezůstávaly bez peněz, když je u nás právo tak pomalé). Ministru financí vadí také to, že v koaličních dohodách existuje možnost zvýšit daně pro firmy a banky, pokud by se nepodařilo dostatečně navýšit daňové výnosy. Babiš argumentuje tím, že jeho nástroje (zákony) na zlepšení výběru daní začnou fungovat až v průběhu několika let a že tedy daně není třeba zvyšovat. Ovšem, jestliže vláda schválí akce, které vyžadují určitý objem výdajů – musí si na druhé straně na tyto výdaje zajistit zdroje. A pan Babiš přistoupil na koaliční smlouvu, ve které jsou různé změny ve prospěch sociálních opatření (např. zrušení zdravotnických poplatků), takže snad teď nepřijde s názorem proti. Jeho silný hlas ve volbách byl hodně slyšet, a to zejména to zvýšení výběru daní. Je třeba si pospíšit. No ono není zcela jasné, zda hnutí ANO je spíše pravicové nebo levicové – členové jsou zřejmě směska od leva do prava. Takže sjednocení jejich názorů v některých případech bude asi složité. Abych řekl pravdu, vůbec bych se nedivil, kdyby kvůli Babišovi došlo v koalici k vážnému rozporu. Také to asi bude záviset na míře volebních preferencí, pokud ANO bude hodně silné, není vyloučeno, že by chtělo hrát první housle ve vládě. A to by znamenalo volby.
- blíží se volební zasedání ČSSD, Sobotka má podporu ve všech krajích
- blíží se volební zasedání ANO, očekává se, že Babiš bude jako předseda pokračovat
- Zeman uspořádal sešlost k výročí osvobození Osvětimi, byla to důstojná a chvályhodná akce, preference prezidenta opět stoupají, lidi asi pochopili, že sprostá slova může použít i prezident, pokud jsou na správnou adresu a ve správné souvislosti
- Euro i koruna pomalu slábne, kde to skončí, nikdo netuší – asi ani členové bankovní rady
- zaznamenal jsem zajímavou informaci: Obama před třemi lety vyslovil podporu vpádu do Libye proti tamní vládě, která zasáhla proti vzpouře vlastního lidu. Nyní naopak vyslovuje podporu Ukrajinské vládě, která zasahuje proti vzpouře vlastního lidu. Tato perlička koluje po internetu. Tak si to přeberte
- odstoupila předsedkyně nejvyššího soudu, pan Blažek z ODS v tom ihned hledal spiknutí právních sil s prezidentem, protože podle něho náhradník byl prezidentem jmenován ihned, což prý není normální – no pan Blažek byl a je stále zřejmě "exot", není divu, že je v ODS – ovšem vážně jeho slova nebere asi skoro nikdo.

Tak to by asi bylo všechno, co mě napadlo v souvislosti s lednem.
Přeji příjemný a teplý únor.
Jindřich Buchal.