NÁVRAT
Listopad 2014:
Události v listopadu 2014.
- tak pan Babiš opět v popředí pozornosti – dostal se do sporu s ministrem zdravotnictví Němečkem, kterého požádal, aby šel na protialkoholní léčbu a také na psychiatrii. Všechno to vzniklo asi z toho, že v Babkových novinách bylo zveřejněno něco nepravdivého týkajícího se zdravotnictví (údajně). Co mi musí být na Babišovi sympatické je, že chce vymýtit rozsáhlé rozkrádání a korupci. Ale že to je neřízená střela a nikdy nelze odhadnout co se s ním "vyštění" příště – to Sobotkovi opravdu nelze závidět
- Gorbačov vystoupil při příležitosti oslav výročí pádu berlínské zdi, kde upozornil na skutečnost, že se pomalu ale jistě rozjíždí nová studená válka. Ukazuje to prý rostoucí nepřátelství "Západu" vůči Rusku. Asi na tom něco bude, jenže kde je pravda? Může Putin jen tak zabrat cizí území? Má ten "Západ" právo se starat o to co dělá Putin. Jaké zájmy jsou ve hře? Jde o suroviny a nerostné bohatství? Jde o vládnutí ve světě? Jak je to s hlídáním bezpečnosti světa? Kdo na to má patent? Chce Západ posunout svou sféru vlivu na východ? A Putin se jen brání? Kdo je na kom více závislý? Pane jo, to je galimatyáš – odpovědi nám dá budoucnost. Ale stojí to za zamyšlení. Nemusí to dopadnout dobře
- v Novém Městě nad Metují je dohodnuta nová vláda. Staronový starosta Petr Hable, díky výsledku voleb, získal "právo veta", v sedmičlenné radě má většinu, má i místostarostu. V zastupitelstvu má jeho koalice také pohodlnou většinu – a tak nic nestojí v cestě v plnění toho všeho, co nám bylo slibováno ve volebních programech. Tak se na to můžeme těšit. Ale nebude jistě na škodu sledovat vývoj aktivit v našem městě. Byla slíbena komunikace s občany a tzv. transparentnost v rozhodování města. Tak si čas od času zkontrolujme shodu slibů se skutky, neuškodí to
- a je tu významné jubileum – 17. listopad a demonstrace proti prezidentu Zemanovi. Fakt je, že si prezident v poslední době koleduje o problémy s veřejným míněním o něm – nevynechá příležitost, aby naznačil, že ten Putin není nijak "špatný" – a to se u nás dneska "nenosí". Prostě Rusové mají historicky u nás špatnou pověst (druhá světová válka je už daleko) a také i interpretace řady skutečností sdělovacími prostředky je asi do značné míry tendenční – tedy s proamerickým nádechem ale také poznamenaná oficielní politikou EU a NATO. Bohužel udělat si objektivní názor na problematiku Rusko kontra Ukrajina je dnes pro člověka odkázaného na sdělovací prostředky určitě velmi těžké. Na internetu je toho od "Šumavy k Tatrám". Tak ani já zde nechci vyslovit nějaký odsuzující definitivní názor na kteroukoliv stranu – chápu, že Rusku se nelíbí "prozápadní" nálady na Ukrajině – zřejmě z hlediska vlastní bezpečnosti a jasnému oslabení při přiblížení se "západní zóny" tak blízko. Pokud jde o "červené karty" proti prezidentovi, existuje podezření, že akce mohla být organizována i zvenku a že došlo ke zneužití lehce zmanipulovatelného davu k nedůstojnému napadení prezidenta a jeho hostů. Asi už dlouho nedošlo u nás k "nějaké větší legraci" a tak se mládež ráda chopila této příležitosti. Ale znovu je třeba připomenout, že Zeman hodně provokuje. Ale Zeman není hlupák a tak stojí za to uvažovat o tom, co chce vlastně těmi svými "nepopulárními činy" naznačit a proč to pojal takto "extrémním" způsobem včetně sprostých slov v rozhlase.

I když, zajímavě jej (Zemana) hodnotí Miroslav Šlouf, ve své dnes vydávané knize:
"Velmi zvolna, hodně pomalu, jsem přicházel na to, že vlastně spolupracuji se dvěma Zemany - s jedním úžasným člověkem, skvělým kamarádem a vynikajícím politikem a s druhým, nerudným, domýšlivým ješitou, úplně ztrácejícím empatii i diplomacii."

Ale ještě k mládeži:
Velká část mládeže je často nedostatečně znalá řady historických skutečností a neumí si udělat kvalifikovaný vlastní názor a dát věci do správných souvislostí, a tak lehce "naskočí" na někdy docela pochybný způsob uvažování. Možná, že se jedná i o obecné vyjádření nespokojenosti se stavem věcí u nás a hledají se příležitosti. Mimochodem, kdo rozdával ty "červené karty" by bylo docela dobré podrobně zjistit. Na internetu toho o tom koluje kupa. Co je pravda? Jak mohou být věci zavádějící, ukázala nedávná reportáž TV, kdy jeden (ne neznámý) muž "pod vlivem" zrovna v okamžiku, kdy se 17. listopadu 1989 blížil po Národní revoluční průvod, vypochodoval úplně náhodou před čelo průvodu z Mikulandské ulice, aniž by tušil co se děje a celosvětová média uveřejnila jeho fotky, jak diskutuje s čelem policajtů, kteří stáli někde u OD Máj, jako "vůdce" revoluce. Sám to v TV dnes přiznal a řekl, jak to bylo.
- vedení ČSSD má opět potíže s Ústím nad Labem (konkrétně Duchcov), kde se "socani" dali do koalice s Dělnickou stranou, která je jednoznačně na rejstříku jako "extrémistická", a co je horší, nepovažují to za nic špatného. Tak se to bude řešit ve vedení ČSSD. Sobotka to opravdu nemá lehké.
- byl vyměněn (už pokolikáté?) ministr dopravy, a zase "ví jak na to"
- poslanci se dohadují o tom, o kolik si zvýšit platy, jestli o 26 nebo 14 nebo jen 3,5 procenta. A argumentuje se tím, že v zahraničí jsou tyto pozice placeny podstatně lépe – sněmovna má o tom jednat zítra (2.12.)
- voda, jak jinak, se zase zdražuje – jak to bude v Náchodě dnes ještě nevím (25.11), ale pokud to tak půjde dál, tak přijde na řadu stará, dobrá "dešťovka"
- poslední zprávy k Ukrajině uvádějí, že tam opět přijela řada ruských kamionů a komentáře ze zpráv u nás jednoznačně říkají, že se jedná o zbraně a ne o humanitární pomoc – takže je opravdu ten Putin tak zaseknutý? Na druhou stranu také probleskla zpráva, že prý Rusko žádá EU o ukončení sankcí
No, to by asi bylo za listopad všechno.
J.B.