NÁVRAT
Leden 2014:
Události v lednu 2014
- opravdu byla podepsána koaliční smlouva (6.1.), Sobotka následně u prezidenta informoval o navrhovaných a v koalici dohodnutých jménech ministrů, média a komentátoři se předhánějí v názorech, koho prezident nesnáší a podobně. Je to jako obvykle trapné ty donekonečna opakované otázky redaktorů, jako by byli placeni od toho, jak dlouho příslušnou "oběť" udrží na place. Někdy se obdivuji bezmezné trpělivosti předvolaných politiků, to Sládek (blahé paměti) by je už dávno poslal do pr….
- Zeman konečně protrhl mlčení (9.1.) a sdělil národu, že brzy jmenuje Sobotku premiérem a že by vláda mohla být do konce ledna. Také, že sdělí své výhrady k některým navrženým ministrům – ale asi to zůstane jen u těch výhrad a dá vládě šanci, mluvil o době hájení
- tak se blíží jmenování vlády u prezidenta – má být zítra (středa 29.1.2014) – dnes jdou "na kobereček" Zaorálek a Dienstbier, jako poslední z celé garnitury ministerských kandidátů (je jich 17)
- Babiš se poměrně silně zasekl kvůli náměstkovi za ČSSD na "svém" ministerstvu financí – včera se sešli se Sobotkou a skončilo to konstatováním, že se ještě nedohodli, ale že se to posunulo. Budou pokračovat v pátek
- Babiš jede ve čtvrtek na Slovensko, prý na několik ministerstev sbírat pokrokové poznatky ale také k soudu, kde rozhodují, zda byl agent nebo nebyl. Takže spojil služební cestu se soukromou, nevím, nevím…Také asi chce ozářit svou "českou hvězdnou slávou" své slovenské rodiště. Už se objevily u nás škodolibé poznámky, že jako vládní činitel nové vlády jede na Slovensko první Babiš. Už to tak vypadá, že bude chtít být první asi ve všem…
- Sobotka dnes jedná s hejtmany asi hlavně na téma, co si vyberou, zda poslancování nebo hejtmanování – viz Hašek a spol. Již dříve se v ČSSD dohodlo, že souběh obou funkcí nebude možný, ale teď se některým chlapcům, kterých se to týká, nijak moc nechce. Hašek čeká na každou příležitost, jak Sobotku nakopnout, takže problém "rebelů" není dostatečně vyřešen, bude třeba, aby to Sobotka dotáhl – co by asi tak bylo nejlepší?
- prezident jmenoval vládu, neodpustil si omlátit o hlavu Sobotkovi několik chyb v dopise s návrhem ministrů. Vzhledem ke skutečnosti, že dopis byl na hradě údajně 9 dnů, zachoval se Zeman naprosto nekorektně, stačilo zvednout před jmenováním kdykoli telefon a Sobotku na chyby upozornit s požadavkem, aby to dal do pořádku. Ale to Zeman neudělal a tím přesvědčil značnou část veřejnosti, která to ještě nevěděla jak je chorobně mstivý a že se od něho nikdy nedá očekávat "fér play". Samozřejmě je trapné, že takový papír Sobotka podepsal, ale Zeman dělá přeřeky a chyby ve svých vystoupeních také, takže by si to mohl uvědomit. Ale on se jistě zlomyslně těšil, jak to Sobotkovi před celým národem "nandá".
- Babiš je neřízená střela, nebude dlouho trvat a dostane se do střetu se svým okolím ve vládě. Dnes, tj. ve čtvrtek 30.1.2014 vyjel na Slovensko navštívit tři ministerstva a už se tam nechal slyšet, že nedopustí, aby se zvyšovaly platy policistům, hasičům atd. Odhaduji, že se bude chovat jako slon v porcelánu a že bude hlavní příčinou rozpadu této 111 většinové vlády, která by mohla v pohodě vládnout, nemít tam takového nevyzpytatelného a přemoudřelého "týpka", který do nekonečna opakuje ty jeho obecné fráze o řízení státu, ale když dostane konkrétní otázku, tak je vedle. Bude tam prý mít na to lidi. Novinky.cz dnes mimo jiné informovaly: Babiš také zmínil, že slovenská levicová vláda premiéra Fica se podle něj stará, aby stát měl peníze. "U nás se koaliční partner spíše stará o to, co naslibuje," dodal. Takovéto napadání koaličního partnera je nejen nezdvořilé, ale svědčí o nedostatku sebekázně a slušnosti toho, kdo se takto v zahraničí vyjadřuje. Takovým lidem by se také někdy mohlo říkat "buran".



Co dodat
Nová vláda je na světě, parlament s převahou 111, takže kostky jsou vrženy.
JENŽE:
ukazuje se, že stabilita tohoto uskupení nemusí být veliká a hlavně není jisté, že vydrží celé čtyři roky. Abych řekl pravdu, moc tomu nevěřím.
Jako zdroj nestability vidím nevyzpytatelnost šéfa ANO Babiše ale i tradiční nespolehlivost lidovců.
To se všechno ukáže asi poměrně brzy. Sobotkovi opravdu není co závidět.
Přeji příjemný únor.
Jindřich Buchal.