NÁVRAT
Listopad 2013:
Události v listopadu 2013:
- boj o vítězství proti pučistům Sobotka (doufám) vítězně dokončí v neděli 10.11. Potom nastane vyjednávání o vládě a funkcích v parlamentu. Babiš asi může mít problém s lustračním osvědčením, které (dle jeho prohlášení) bude prezident Zeman u ministrů požadovat. Mediální dojem z vystupování Babiše je zatím podle mě na čtyři mínus. Pořád papouškuje ty své fráze, nedokáže promluvit se státnickou moudrostí – například k rozpočtu, který se mu nelíbí, nejsou tam prý investice, popravdě, neumím si ho představit jako ministra financí
- ještě se musím vrátit k poznámce o Zavadilovi v komentáři k měsíci říjnu, kde jsem kritizoval jak se na první schůzi poslanců radostně a přátelsky zdravil s Haškem. Potom jsem se dozvěděl, že se Zavadil zúčastnil manifestace na podporu Sobotky na Hradčanském náměstí – tak asi nebude patřit mezi Haškovce. Ještě, že tak. K Zavadilovi by mi to nesedělo
- Sobotka vyhrál, nakonec celý incident posílil jeho postavení nejen v ČSSD ale i v celkové politice, snad bude už v ČSSD pokoj – skupina na jednání o parlamentu a vládě ustanovena (Sobotka, Zaorálek, Chovanec, Gajdůšková, Štěch), pučisti v ní nejsou, Chovanec je sice pučista, ale byl vzat na milost
- ve středu (13.11.) byl Sobotka u prezidenta, ten slíbil, že ho příští týden pověří sestavením vlády
- začalo vyjednávání, ANO, zdá se, chce do vlády a tak to asi půjde k dohodě, lidovci se šprajcují kvůli církevním restitucím, takže to jde ztuha
- Národní banka oslabila korunu a všichni se diví. Ukazuje to, že tato banka je samostatná instituce a dělá si, co chce. Vždy platilo, že když mají věci fungovat, musí rozkazovat jeden nejvyšší, u nás ale tomu tak zřejmě není, když Národní banka si může udělat tak zásadní rozhodnutí a nikoho se neptat. Rozpoutala se diskuze, zda to byla blbost nebo ne. "Odborníci" se neshodují, prezidenti jsou skeptičtí, Rusnok tomu fandí. V každém případě to snížilo kupní sílu lidí před vánocemi – a je ve hvězdách, jestli se očekávání Národní banky na posílení naší ekonomiky splní
- vyjednávači se nechali slyšet (zatím ANO) – že některé věci by se mohly nechat mimo koaliční smlouvu a řešit později v průběhu vládnutí. Například, když se neseženou úspory, zvednout daně (?). Mládek (ČSSD) to vidí jako potenciální zdroj budoucích neshod a sporů, je pro podrobnou koaliční smlouvu
- tak už máme parlament, předseda je poslanec za ČSSD Hamáček, místopředsedové Bělobrádek (KDU-ČSL), Jermanová (ANO), Filip (KSČM). Kalousek neprošel, bude asi zvolen Petr Gazdík za TOP 09 a Starostové.
- Babiš byl poprvé v parlamentu, cítí se tam prý hodně špatně, prý velké množství zbytečného mluvení
- Sobotka chodí každý týden k prezidentovi, jako pověřený o sestavení vlády mu podává informace. Jednání není jednoduché, lidovci jako vždycky říkají možná ano, možná ne, dotýká se jejich cti (?), že Sobotka často jedná v sestavě ČSSD a ANO a s lidovci jen občas. Ono jednání s nimi stejně k ničemu kloudnému nevede.
- komentátoři všeho druhu si trousí rozumy na všech frontách, na Jižní Moravě byl do vedení ČSSD zvolen Haškovec Zdeněk Dufek, takže nepřítel nespí a čeká na příležitosti – Sobotka to nebude mít lehké ani ve vlastní straně. Ach ti Češi!
- v posledních dnech mě zaujala zpráva, že Američané (určitě) koupí 28 strojů L-159 ze skladů české armády, kde leží už deset let zakonzervované. Armáda si jich tehdy objednala 72 za více než padesát miliard Kč a zjistila, že potřebuje jen 24. Roční údržba zakonzervovaných stojí cca 24 milionů Kč. (Pane, to by se důchodci měli, kdyby jim za to každý měsíc uvařili na staromáku polévku se slaným pivním rohlíčkem, to by byla fronta až do Počernic). Američané za ně mají zaplatit cca půl miliardy Kč, pane to je "kšeft". Takhle se v České republice hospodaří.

Komentář k listopadovým událostem:
Doufám, že se Sobotkovi podaří vládu sestavit a že Hašek s Tejcem nebudou mít důvody ho kritizovat za slabost, ústupky partnerům a poškozování Sociální demokracie. I když oni si určitě něco najdou.
Jsem velmi zvědav, co předvede Babiš se svými lidmi. Zatím předvedl jen velké množství řečí, nyní se mají dostavit skutky. Nedávno probleskla zpráva, že kupuje rádio "Radiožurnál", takže se z něj pomalu stává mediální magnát.
Mimochodem, pan Kelner koupil Telefónicu O2 za cca 64 miliard, shodou okolností do toho vlezlo oslabení koruny a pan Kelner (to tvrdí zlí jazykové) na tom prý vydělal tři miliardy (dokonce nějací pomlouvači tvrdí, že si z toho miliardu odlízli ti, co hlasovali pro oslabení koruny – ale to je určitě pomluva), on to (Kelner) samozřejmě kategoricky vylučuje.
Pane, ti miliardáři se rozjíždějí. Ještě, že to jsou všechno poctivě vydělané peníze.
Státní banka nevylučuje, že korunu oslabí až na 28 Kč za Euro, tisknou peníze ve velkém, dokonce vyhořela tiskárna cenin.
Prý ti, co naskočili na nákup státních dluhopisů, nyní skřípají zuby, co jim to ten stát vyvedl.
Přece na stát jsme se mohli vždycky spolehnout! Kdo vsadí na stát, neprohloupí. Jako v tom roce 1953 – kdy Tonda Zápotocký tvrdil, že měna nebude a druhý den byla! (Šel jsem pro příklad až do roku 1953, protože z posledních 24 let mě opravdu, ale opravdu, nenapadlo nic, v čem by mě stát zklamal).
Ono lhaní je prý moderní, tvrdí pan Hašek.
Miláčkové – nežijeme náhodou opravdu v Absurdistánu?
Zdraví dědek Buchal.