NÁVRAT
Červen 2013:
Události v červnu 2013:
- povodně pomalu odeznívají, ale stále jsou předpovědi nejisté, spíše deštivé. Ozvaly se lidé z tzv. "vltavské kaskády", že jejich prioritou není bránit povodním, ale vyrábět elektrický proud. Asi proto, abychom ho mohli více vyvážet. Takže, i když se dobře pamatuji, když se přehrady stavěly, tak se mluvilo hlavně o ovládnutí průtoků a zamezen povodním. Dnes ale opět vítězí ta neviditelná ruka trhu – peníze především
- objevilo se několik nahrávek - rozhovory s televizí a rozhlasem – totálně ožralého Kalouska. Druhý den se omluvil a řekl, že byl psychicky na dně, že ho schvátily povodně i u něho doma v Bechyni a tak, že si dal dvě skleničky. A jak byl tak hodně zesláblý, tak ho to úplně položilo, že nedokázal ani artikulovat. No vždyť se za to omlouvá. Nečas i pan kníže to chápou, vždyť ta práce ve vládě je tak těžká a vyčerpávající. Ale ukazuje se, že Rath měl pravdu, že Kalousek je věčně sťatej. No doufejme, že na to státní pokladna nedoplácí
- tak už je to tady – vláda Petra Nečase se začala otřásat v základech. Vymstila se mu milenka Nagyová, která začala žít životem šedé eminence a zřejmě zasahovala do řady věcí, do kterých neměla vůbec právo zasahovat. Nečas jako obvykle několik dní mlžil, než se odhodlal k demisi. V aféře se s Nagyovou (zatím) vezou Rittig a Janoušek, generálové z vojenské rozvědky, zkorumpovaní poslanci Fuksa, Šnajdr, Tluchoř. Zatčeno a uvězněno zatím 7 osob (k 18.6.2013). Nečas pravděpodobně bude také obviněn. S ním padla i vláda, takže vládne v demisi. Nečas odešel i z čela ODS. Bude se měnit vláda (možná jen premiér). Rozhodující roli bude mít zřejmě prezident Zeman, teď se ukáže, zda ovládne své mocenské choutky a zůstane na straně levice. Ve hře (dnes 18.6.2013) je pokračující vláda s jiným premiérem, nebo úřednická vláda do standardních voleb na jaře 2014, (to by posílilo Zemana) anebo předčasné volby a sestavení úplně nového parlamentu a vlády (to chce opozice v čele s ČSSD). V zahraničí nás považují za banánovou republiku.
- ke konci měsíce června je situace trochu jiná než se jevila před deseti dny – Zeman jmenoval premiérem Rusnoka, i když mu cca dvě hodiny předtím Němcová, (kterou vybrala ODS jako kandidátku na premiérku) telefonovala, že má 101 hlasů. Rusnok se snaží dát dohromady vládu, ale jde mu to ztuha. Málokdo se chce namočit do tak nejistého podniku. Koalice svorně prohlašuje, že rozpuštění sněmovny už nechce, i když před týdnem svorně prohlašovali, že to je jediná cesta, pokud Zeman nejmenuje Němcovou. Sociální demokracie připouští, že by se hlásila o druhé kolo, i když před týdnem říkali, že to nepřichází v úvahu. V televizi a v novinách kupa žvanění všelijakých odborníků o tom co, kdy a jak bude a co, kdo, kdy porušil. Janoušek s Rittigem se chechtají v zahraničí, policie je zatím potichu. Všichni advokáti dosud obviněných zažádali o propuštění jejich klientů z vazby. Karolína Peake lavíruje jako vždycky, i když jako jedinou ji prezident pozval třikrát – nakonec její "četa" dodala hlasy do těch 101.

Můj komentář k událostem:
Pozitivní zpráva je, že tato vláda šla do kytiček, ještě pozitivnější by byla, kdyby obvinili Nečase a Kalouska. Doufejme, že se nám současná vláda v demisi nevrátí zadními dveřmi. Prezident se pustil do krkolomné hry, zatím nelze odhadnout, jak to dopadne opravdu.
Takže se nechme překvapit.
Jisté je jedno: dnešní koalice a těch 101 je asi velmi vratký slepenec, takže zítra může být všechno jinak. Banánovou republikou zůstáváme.
Příjemný červenec.

Jindřich Buchal.