NÁVRAT
Březen 2013:
Události v březnu 2013.
- byl obviněn Martin Dvořák, bývalý ředitel Dopravního podniku Praha, za podezření, že uzavřel předraženou smlouvu na jízdenky pražské hromadné dopravy. Údajně dříve to stálo cca 30 mil./rok, podle nové smlouvy více než 100 mil./rok. Silně arogantně vystupující exředitel možná trošku zvadne …
- kandidát na prezidenta Fišer dluží cca 9 mil. za prezidentskou kampaň a sponzoři už s ním nechtějí mít nic společného (není se čemu divit, když z něho dnes už nic nekouká). Chudák, jeho podnikatelský záměr opravdu, ale opravdu hodně selhal. Schwarzenberg mu nechce dát ani místo velvyslance, že prý na to nemá dostatečnou kvalifikaci. No nevím, ale ty velvyslanecké trafiky, a je jich určitě řada - bylo by zajímavé na internetu zjistit "curriculum vitae" všech velvyslanců - často s kvalifikací neměly nic společného …
- 28 senátorů se podepsalo pod návrh zažalovat prezidenta Klause za velezradu – podle jejich vysvětlení nejde ani tak o to, že bude prezident odsouzen (není to pravděpodobné), ale že soud zhodnotí řadu jeho "excesů", kterých se bezesporu pan Klaus jako prezident, za vehementní podpory některých jeho poradců, dopustil …
- Nečas přes protesty opozice podepsal smlouvy s církvemi, očividně spěchal proto, aby předešel jakýkoli názor Ústavního soudu, (u kterého je podána na zákon o církevních restitucích žaloba), který by mohl věc zkomplikovat. Budoucnost s největší pravděpodobností potvrdí, jak neuvěřitelně nechutný kousek této vládní garnitury tato záležitost, na úkor státu a jeho občanů, byla. Jenže zpětně další – zřejmě levicová – vláda už toho moc nevyřeší …
- v ODS se množí požadavky na mimořádný kongres v co nejkratším termínu, kde by zřejmě odzvonilo Nečasovi (a možná i dalším). Jen ať se chlapci smaží ve vlastní šťávě. On jim to všem pan Kuba jistě vysvětlí. A Kalousek si asi mne radostí ruce, začínají být nejsilnější vládní stranou …
- Horníkovou (ODS) původně navrhovali na předsedkyni NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad), potom ale slevili a navrhují ji na viceprezidentku tohoto úřadu – brzy ji skončí poslanecký mandát a jistota je jistota…Zpátky učit do Náchoda by se jí asi nechtělo, přece jenom, učitelský plat…
- proběhla inaugurace prezidenta Miloše Zemana – projev pronesl zpaměti, vystoupení bylo (podle mého názoru) důstojné a působivé včetně symbolické modlitby na závěr: "Bože, dej mi odvahu, abych se snažil ovlivňovat věci, které ovlivnit mohu. Bože, dej mi pokoru, abych se nesnažil ovlivňovat věci, které ovlivnit nemohu. A Bože, dej mi moudrost, abych dokázal rozlišit mezi prvním a druhým".
- na Slovensku zavádějí slosovatelné účtenky z registračních pokladen – tak vida, tam není problém jednak zavést registrační pokladny, a když jejich efekt na zvýšení výběru daní nabyl dostatečný (čímž argumentovali naši současní vládci), tak nejdou do zrušení pokladen, ale po Taiwanském vzoru chtějí zvýšit jejich účinnost. Slosovatelnost se na Taiwanu osvědčuje…
- novým ministrem obrany se stane generál Picek …
- senát zvažuje žalobu na Nečase za to, že neseznámil vládu s návrhem amnestie a podepsal to "v utajení" i když v ústavě je, že odpovědnost nese vláda …
- Kypru hrozí bankrot, čeká na pomoc od EÚ. Přitom se nechce vzdát "parametrů" daňového ráje. Z Česka tam má umístěnou firmu cca 2000 podnikatelů
- ČSSD absolvovala svůj 37. sjezd. Byla zvolena stará garda kromě Dienstbiera a Benešové. Nováčky mezi místopředsedy jsou Gajdůšková a Chovanec. Značný rozruch způsobilo vyjádření Mládka, že živnostníci parazitují na zaměstnancích. Sobotka se od jeho slov distancoval a on se už dvakrát omluvil, že to myslel jinak, ale – samozřejmě – všichni "protivníci" to rozmazávají jako lejno. Přitom skutečnost, že např. ve výši plateb sociálního a zdravotního pojištění je mezi živnostníky a zaměstnanci značný rozdíl, je neoddiskutovatelná. Poctivost živnostníků (OSVČ) při přiznávání příjmů ke zdanění je na dlouhou diskuzi – takže co s tím?
- novým ministrem obrany byl jmenován bývalý generál Picek (ten, kterému Karolína Peake ihned po svém nástupu dala padáka)
- byla obviněna šéfka ERÚ (Energetický regulační úřad) Alena Vitásková v souvislosti s fotovoltaickými elektrárnami. Pro mě to je velké překvapení, protože to byla právě ona, která podala žalobu na minulé vedení ERÚ po auditu, který tam nechala udělat – že by cílený útok?
- bylo obviněno několik radních Prahy včetně primátora Svobody v souvislosti s Open Card (slevová průkazka pro dopravu v Praze)
- Kypr dostane od EU 10 Mld. Eur za příslib, že zdaní velké vklady (nad 100 tis. Euro). Už ale vyplavala informace, že přes zákaz vyvádění peněz z Kypru do zahraničí velké množství peněz bylo převedeno. Občané mají stále omezenou velikost denního výběru z bankomatů. O tom, že by Kypr zvýšil daně, se zatím nemluví, i když z EU padly názory, že "daňový ráj Kypr" musí skončit. V daňových rájích je v současné době 12340 českých firem, z toho na Kypru bylo na konci roku 2011 1705, takže na konci 2012 to může být necelých 2000 firem
- Severní Korea oznámila, že vstupuje do válečného stavu s Jižní Koreou.

A nyní jako obvyklo několik slov k březnovým událostem:
Kolem Dopravního podniku je v současné době mediální klid, tak uvidíme koho zavřou. Kandidát na prezidenta Fišer jako jediný silně prodělal na prezidentské kampani, do konečného vyúčtování zřejmě musel vykázat několikamilionový dluh. No snad to nepotkalo chudého. Nedostal ani velvyslance od Schvarzenberga – ten má na kvalifikaci velvyslanců vytříbený názor – ani Livie není vhodná pro Slovensko.
Pokud jde o žalobu na prezidenta za velezradu, tak to včera smetl ústavní soud ze stolu. Dienstbier na to má názor, že prezident si před koncem svého funkčního období může beztrestně dělat, co chce.
Pokud jde o smlouvu s církvemi, Nečas (vláda) se připravuje na argumentaci k soudu, nevidí v tom naprosto nic nezákonného, podklady připravuje ministr bez portfeje a předseda Legislativní rady vlády Mlasna, údajně si na tom dává hodně záležet - tak uvidíme, jek se chlapec pochlapí.
Pokud jde o ODS, tak jí pořád klesají preference, také se proslýchá, že dojde k radikálnímu úbytku členů – kam asi utečou? Můj osobní názor je, že to má ODS spočítané a že v posledních dnech zveřejněné signály, jak chtějí po případně příštích vyhraných volbách všem (občanům i živnostníkům) pomoci, na soudné lidi nezaberou. Je to skutečně směšné, jak se najednou mění jejich argumentace.
Paní Horníková je vážnou kandidátkou na viceprezidentku NKÚ, ale není o tom zatím shoda s TOP09 – mimochodem, zdá se, že TOP09 už začíná otevřeně opouštět "jednotnou" koalici, blíží se volby, tak se bude každý urvat pro sebe co nejvíc a to nejde jinak než "sólo". Zdá se, že začali dost brzy.
Prezident Zeman je zatím hodně aktivní, už navštívil a pozval si kde koho, má vyřešené doplnění ústavních soudců a vypadá to, že ze své funkce nenechá nikoho v klidu a na odpočinku. Na sjezdu ČSSD se prezentoval jako ohromný přítel. Tak uvidíme, co z toho vyleze.
Registrační pokladny na Slovensku jsou už nějakou dobu zavedeny¨a protože jejich účinek se projevil méně, než bylo očekáváno, přicházejí se zavedením slosovatelných účtenek (viz vzor Taiwan). Opravdu, Slováci se nerozpakují řešit věci tak, aby fungovaly, držím jim palce. Máme od nich co opisovat. U nás se hodně žvaní, mále jedná. A podle toho to vypadá.
Kypr dojel na svůj "daňový ráj". Přesto EU slíbila pomoc 10 Mld. Eur, pokud Kypr ušetří cca 6. Kypr to řeší, že bohatším zabere část úspor. Začínám mít vážné pochybnosti o "selském rozumu" v evropské unii – moje počáteční naděje a důvěra se vytratila, když vidím, co a jak tam řeší. Jenže – ke komu se přidat?
Ministr obrany Picek se ujal funkce, Zeman za jeho navržení Nečase pochválil. Osobně si myslím, že určitě bude lepší, než řada jeho předchůdců.
Zarazilo mě obvinění Heleny Vitáskové (ředitelka ERÚ), vidím za tím boj fotovoltaické lobby, která ji chce zlikvidovat – jak je vidět, peníze a styky bezpečně stále vítězí. Překvapivé je, jak policie v některých případech rychle věci řeší. Že by Kubice a spol. nebyli nestranní? Musíme si počkat, jak se to vyvine.
Na magistrátu Prahy došlo k obviněním kvůli OPEN Card – mezi jinými i primátora Svobody. Bém se asi raduje, že by vypadl z kola ven? Objevily se informace, že Svoboda toho má "na hrbu" víc. Pane, to jsou věci.

A na závěr se ještě vrátím k ing. Mládkovi, který svým vyjádřením na adresu živnostníků (že parazitují na zaměstnancích) silně načechral mínění na všech stranách.

ing. Mládek řekl ve vysvětlení jak to myslel:
"Shrnuto a podrženo, jestliže OSVČ konzumují stejné veřejné služby jako zaměstnanci, jestliže chtějí podobné důchody jako zaměstnanci, jestliže chtějí stejnou zdravotní péči jako zaměstnanci, měly by platit zhruba stejné daně jako zaměstnanci a zhruba stejné zdravotní a sociální pojištění jako zaměstnanci. Ne nutně stejné, velmi dobře rozumím argumentu, že OSVČ nesou na svých bedrech riziko podnikaní, riziko nespolehlivých odběratelů, kteří neplatí a na dovolenou si musí vydělat a dovedu si představit, že budou platit o 20-30% nižší daně, sociální a zdravotní pojištění."
ing. Mládek si udělal rozbor a zjistil, že OSVČ (viz stránky ČSSD):
v současné době platí daně o 94% nižší než u zaměstnanců!
v současné době platí sociální pojištění o 70% nižší než zaměstnanci!
v současné době platí zdravotní pojištění o 55% nižší než zaměstnanci!
Konec citace.

No, že by to se živnostníky bylo úplně v pořádku (v relacích na zaměstnance ale i stát) se asi říci nedá, i když ODS naskočila na nabídnutou vlnu a vehementně prohlašuje, že živnostníky nedá. A argumentace, že to nemají lehké, sama o sobě nestačí.
Co poctivost, co řemeslnická čest, kvalita práce, solidnost v jednání se svými zákazníky, rozumné a spravedlivé ceny, kázeň vůči státu ve vykazování a placení daní atd.?
I tady lze najít řadu perfektních firem, ale i řadu těch, kteří bez ostychu okrádají stát i zákazníky.
Tak to je pro dnešek všechno. Přeji příjemné jaro.
Jindřich Buchal.