NÁVRAT
Prosinec 2012:
Rekapitulace a názory:
- ministr dopravy Dobeš odstoupí k 3.12.2012 – zatím LIDEM ale pan Kuba, nový první místopředseda ODS se nechal slyšet, že tento rezort by měla mít zavedená a zkušená strana. Přesto Karolina Peake vypustila informaci, že by to i mohla vzít - dnes David Ondráčka v OVM (Otázky Václava Moravce) vyslovil informaci, že tzv. "rebelové" z nedávného období ODS už mají dostat "trafiku", konkrétně Tluchoř – správní rada ČEZ, Šnajdr do ČD, Fuksa do Aeroholdingu. No vida, jak to všechno funguje. A pak, že se bojuje proti korupci
- ústavní soud zrušil tzv."náhradní službu" tj. povinné práce nezaměstnaných po dvouměsíční nezaměstnanosti v oranžových vestách dle přidělení
- tři kandidáti na prezidenta (Dlouhý, Okamura, Bobošíková) podali žalobu k nejvyššímu soudu z důvodu jejich vyřazení ministerstvem vnitra z kandidatury. Ministerstvo použilo výpočet, který celá veřejnost považuje za nesmyslný
– co na to řekne asi soud? - odstoupili ředitel VZP (Horák) a předseda správní rady (Šnajdr) a byli nahrazeni – jak asi noví šéfové smažou rozdíl mezi příjmy a výdaji VZP?
- odstoupil ministr obrany Vondra - dopravu bude chtít ODS, LIDEM přenechá obranu a tak to vypadá, že budeme mít sličnou ministryni obrany Karolínu Peake
- stále se čeká na rozhodnutí nejvyššího správního soudu o třech prezidentských kandidátech, kteří byli ministerstvem vnitra z kandidatury vyřazeni
- tak kandidáti dopadli 2:1 – tj.. Bobšíkovou vrátili mezi kandidáty, Okamuru a Dlouhého ne
- byli jmenováni noví ministři – Stanjura na dopravu a Peake na obranu, bez portfeje Mlsna – přebere šéfa legislativní rady vlády
- Peake při jmenování prohlásila, že nechystá žádné personální zemětřesení, ale hned druhý den vyhodila prvního náměstka (Picek) a další dva – to vzbudilo všeobecné zděšení (prezident, Nečas, opozice). Peake vysvětlila, že chce vedení ministerstva bez vojáků
- ve sněmovně schválili zvýšení daně DPH na 15 a 21, takže to v 2013 naběhne – zatím se neví, zda od začátku roku - nejnovější zpráva: premiér Karolinu Peake odvolal z pozice ministra obrany!!!

Uběhl rok, co jsem se rozhodl přidat k mému "Novoměstskému kurýru" (jak hrdý název) variantu novin, do kterých používám vesměs články, co kolují po internetu a denně chodí do našich počítačů, někdy sám hledám ke konkrétnímu tématu na internetu. Samozřejmě jsem se snažil vybírat to, co považuji za slušné a pravdivé – vyhýbám se levným útokům na kohokoliv, vždy ověřuji zdroj a informace o člověku, který to napsal.
Také jsem se snažil udržet určitou informační úroveň s cílem nabídnout poučení v oblastech, o kterých toho třeba moc nevíme anebo jsme se k nim zatím nedostali. Myslím si, že normálně uvažující člověk je ochoten se poučit a na základě nových informací formovat svůj názor na dění u nás i ve světě. Cílem je, aby tento názor byl co nejobjektivnější a co nejspravedlivější.
No a potom, vyzbrojeni tímto správným názorem se také rozhodujeme o všem, co děláme, co nejsprávněji – alespoň já si to myslím.

POZOR: noviny v původním pojetí jsem nyní vypustil – kdo má internet, tak k němu denně dochází řada článků a názorů, sám si může vybrat. Čísla 12-01 až 13-01 mám v archivu, pokud je někdo bude chtít, pošlu na vyžádání. Na své stránky jsem zařadil pouze všechna "Úvodní slova", kde jsem si já sám dovolil komentovat aktuální události. A to od ledna 2012.

Pokud jde o dění u nás, tak musím upřímně konstatovat, že to je hrůza. Skoro se už přikláním k názoru, že my si sami nedokážem vládnout a že potřebujem někoho, kdo nad námi práská bičem.
V řadě případů stačilo okopírovat to dobré z okolních zemí nebo přímo ze světa. Ale to my neděláme. My máme své vlastní cesty. A výsledkem jsou zmetkové zákony, řada nepovedených "projektů", nutnost častých dodatečných oprav atd. V našich zákonech se už nevyznají ani soudci.
Někdy se přímo v zákonech nechávají cesty umožňující zlodějny a korupci. Systémově je bráněno snahám dát věci do pořádku – viz např. akcie na doručitele, jak se to vleče. Podívejme se například na přípravu volby prezidenta:
V určité časové tísni byl vydán zákon o přímé volbě, nikdo si ho asi z těch pánů poslanců pořádně nepřečetl a potom musí řešit soud, zda je třeba procenta sčítat nebo průměrovat. A nejhorší je, že úředník ministerstva, který to celé zprasil (s prominutím), to donekonečna obhajuje, že postupoval správně. Fousatý ministr ho nedokáže řádně nakopnout. Mimochodem sám by měl být nakopnut.
A přímá volba prezidenta? Myslím si, že nejsme dostatečně zralá společnost, abychom si mohli takovýto luxus dovolit. Na titulní stránky ve světě se dostává potetovaný kandidát a normální člověk se musí ptát: co to znamená, je to recese nebo to myslí vážně? A studentům se ze všech kandidátů líbí nejvíc.
A média u nás to s plnou vážností přetřásají. Pane, to je Kocourkov. Divím se, že nekandiduje i Pepek Vyskoč. Sebevědomý a ctižádostivý Okamura se bude soudit donekonečna. Byla uražena jeho ješitnost. Viz jeho vyjádření na adresu soudců.
Tatíček Masaryk se asi musí v hrobě obracet.
No ale zpátky na zem. Doufám, že pan Petránek to odhaduje správně – a že ten skalní kapitalismus budeme mít jako mrtvou fázi vývoje naší společnosti brzo za sebou a že přijde kapitalismus s "lidskou tváří" řízený moudrými a nezkorumpovanými politiky.
To přeju nám všem.

Jindřich Buchal.