NÁVRAT
Listopad 2012:
Rekapitulace a názory:
- jednání sněmovny o "balíčku" – tj. i o sporném zvýšení DP - bylo odloženo na období po kongresu ODS
- na kongresu ODS byl znovu předsedou zvolen Petr Nečas
- tři "rebelové" ODS se vzdali poslaneckého mandátu, nahradili je jiní, ostatní to pochopili a tak vznikla většina pro prosazení "balíčku" ve sněmovně. Co asi za to "hodní" rebelové dostanou?
- takže balíček, církevní restituce a důchodová reforma sněmovnou prošly, poslanec Pekárek, který je nepravomocně odsouzen na 6 let nepodmíněně nahradil jednoho z rebelů, kteří odstoupili a pomohl své rodné straně s hlasováním, zároveň jako novopečený poslanec získal imunitu. Hned druhý den se to ale jeho kamarádům zdálo nemravné, že jim pomohl odsouzenec a požádali ho aby odešel
- Petr Nečas tedy zatím vydržel – moje předpověď se nevyplnila
- Kateřina Peake chce vyměnit ministra dopravy Dobeše – ale narazila na kategorické odmítnutí premiéra jmenovat jejího kandidáta Vacka – ale Katka vystoupila tvrdě – buď ona to prosadí, nebo padne vláda
- navrhovaný Vacek to pochopil a vzdal se zájmu o tento post
- 17. listopadu proběhla na Václavském náměstí demonstrace odborů a spol. za demisi vlády. Přišlo cca 20 tisíc lidí. Vláda to považuje za znesvěcení tak významného svátku
- sešla se K9 a tam mají vzejít návrhy, jak to dopadne s některými ministry (obrany, kultury, dopravy).
- v Polsku se stupňuje nespokojenost s vládou
- na K9 se nic nedohodlo – Nečas je spokojen – budou někdy pokračovat

Několik mých slov k dnešnímu číslu:
Politická atmosféra v naší České kotlině je hodně mizerná. Prý je spokojeno 8% lidí. No alespoň někdo. V Budějovicích protestují studenti proti komunistické radní. Asi tentokrát špatně poradili dědkovi a bábě, takže volby dopadly tak jak dopadly. A to, že byly nedemokratické zatím nikdo neříká – takže – demokraticky byli zvoleni komunisté ale zúročit své vítězství v ovlivňování veřejného dění nesmějí? Možná by bylo dobré vysvětlit dnešním dorostencům, kdo zvítězil u nás ve volbách po druhé světové válce s celým tím následujícím vývojem včetně roku 1948. Také by bylo dobré, aby ti studenti promluvili doma se svými táty, kteří možná někteří aktivně pracují pro dnešní vládnoucí koalici, aby se trochu zamysleli nad tím, proč posilují komunisté v demokratických volbách.
V republice je historicky první polistopadový komunistický hejtman. A možná se budeme divit, jak to dělá dobře a že nekrade. Uvidíme.
Zadlužení republiky. Na konci roku 1989 bylo asi opravdu zadlužení malé nebo dokonce žádné. Statistika je tak ošidná věda, že se přesné číslo asi nedá jednoznačně vyjádřit. To, že se něco v následujících cca 20ti letech pokazilo je jisté, stačí se podívat na vývoj zadlužení (ale i skladbu). A stále slyšíme argumentaci všech možných odborníků a demagogů, kdo to zavinil. Ale to nám nepomůže. Abychom se řídili podle svých nedemagogických (tj. blízkých objektivní pravdě) názorů, je důležité. Přece při každých volbách chceme vybrat ty nejschopnější a nejlepší – a to se pozná podle toho, jak se chovali a jaké výsledky dosáhly v minulosti. Na internetu lze najít řadu článků k této tématice.
Často se dívám na "Události – komentáře" v České televizi. Někdy úplně rostu nad úporně opakovanými otázkami tzv. "investigativních" redaktorů naší nestranné české televize. Včera například Daniela Drtinová grilovala donekonečna jihočeského hejtmana zda mu opravdu ale opravdu vnitřně nevadí, že se tam k funkci dostala komunistka, když ví, kdo byly komunisté před rokem 1989.

Musím souhlasit s kritiky ministra zdravotnictví, že se dostatečně nechová jako "ředitel" zdravotnictví – viz současný protest lékařů. Moc zdravotních pojišťoven roste, a když si k tomu přečteme názor lékařky o finančních limitech ve zdravotnictví, potom se nelze ubránit obavy, že někde se musí potkat potřeba léčit s nedostatkem peněz – a doplatí na to jednoznačně – pacienti. V některých případech i doktoři, kteří jsou sankcionováni za překročení limitu.
Nezbývá, než si povzdechnout nad skutečností, že ten zlý a zločinný komunistický stát s tak špatnými hospodářskými výsledky dokázal utáhnout zdarma zdravotnictví, školství a k tomu právo na práci pro všechny.

Novináře Petránka si nesmírně vážím, najděte si jeho názor na konec kapitalizmu. Protože to je člověk, který viděl celý svět, určitě dokáže být nad politikařením a snahou někomu se zalíbit – jeho slova jsou nesmírně poučná a cenná.

No a ještě se zmíním o tzv. druhém pilíři nového penzijního zákona. Tzv. druhý pilíř není výhodný pro nikoho. I to lze najít na internetu (redaktor Svoboda). No a včera pan Nečas prohlásil, že je výhodný pro cca 50% lidí. Tak si to přeberte.

Jindřich Buchal.