NÁVRAT
Září 2012:
Rekapitulace a názory:
- Švýcarsko chce koupit 22 Gripenů – tak vida, i neutrální stát musí myslet na bezpečnost – ale jak je vidět, tak si to nemusí najmout jako my a potom se handrkovat, zda to není moc drahé. A vůbec – my jsme (možná) v trochu nebezpečnější poloze v Evropě, Švýcarsko má plochu 42,2 tis. km2, naše plocha je 78,8 tis. km2 a musí nám stačit 14, kolik Gripenů je vlastně potřeba pro tu správnou ochranu? A co je výhodnější – náš pronájem nebo Švýcarská koupě?
- policejní prezident Lessy byl odvolán (bylo proti němu zahájeno trestní stíhání)
- místo Lessyho byl ihned jmenován plukovník Červíček – realizace a rychlost celé akce výměny policejního prezidenta vyvolala silné diskuse o "politickém zadání"
- kritikou nešetřil ani prezident Klaus - prezident Klaus se vyjádřil, že zvyšování daní považuje za blbost – to asi vyvolalo aktivitu šesti poslanců ODS v čele s Petrem Tluchořem, kteří se postavili proti schválení balíčku ve kterém je zvýšení obou DPH o jedno procento
- premiér Nečas vyhlásil spojení hlasování o balíčku s důvěrou vládě a tak se situace komplikuje - ale zase to bude asi obvyklá fraška s dobrým koncem pro vládu a poslance – přece se nepřipraví o tučné výdělky
- v Česku vypukla "metanolová aféra" – postupně se začaly objevovat otravy metanolem z levného pančovaného alkoholu - ministr zdravotnictví vyhlásil "prohibici" pro alkohol nad 20%, počet mrtvých stále narůstá
- vláda vymýšlí jak uvolnit zablokovaný alkohol, protože všichni – stát, výrobci i obchodníci přicházejí denně o značné peníze, kromě toho, národ se chce napít
- metanolová aféra vytlačila z médií všechny ostatní kauzy - ministryně kultury odvolala ředitele Národního divadla, když měla vysvětlit proč, nedokázala to jasně vysvětlit - ve světě už jsme skoro nejlepší alkoholici
- Švédové nechtějí slevit za pronájem Gripenů podle našich představ - ceny ropy ve světě klesají, k našim prodejcům se zřejmě tato zpráva nedostala

K politické situaci se tentokrát nebudu vyjadřovat, doufám, že co největší množství rozumných voličů posoudí výkony těch, co nám vládnou a u voleb to rozhodnou ve prospěch co nejvíce občanů této země. Jsou to sice komunální volby (kraje) ale i do senátu. Určitě výsledek vládních stran, pokud bude přesvědčivě negativní, by mohl ovlivnit dobu vládnutí této garnitury, tj. vyvolat pád vlády.
A nová vláda by určitě nebyla horší než tato, naopak věřím, že by mohla ještě mnohé zachránit ve prospěch posílení citlivé sociální politiky ale i ve prospěch poklesu zadlužení naší republiky.
Zajímavé téma jsou registrační pokladny, alkoholový průšvih. Registrační pokladny jsou poměrně dlouhodobé téma, dokonce už byl schválen zákon na jeho zavedení. Pravice ještě ve fázi než vešel zákon v platnost, se přičinila o jeho zablokování. Byl to konkrétně tehdejší ministr Martin Říman. Dnes, kupodivu zase pravice přichází s myšlenkou, že by na tom něco mohlo být a že by to mohlo získat miliardy do státního rozpočtu. Tehdy to byla snaha neomezovat především drobnější podnikatele, dnes už to zřejmě nevadí.
A jsme u té kouzelné "neviditelné ruky trhu", která má vše zázračně zařídit. Bohužel neumí zařídit poctivost lidí, kteří chtějí co nejrychleji a za každou cenu zbohatnout. Jistě to znáte, tu otázku: "chcete na to lísteček?". A my ho většinou nechceme, protože tušíme, že to pro nás bude možná lacinější (zde jde především o řemeslné služby všeho druhu). No a stát přijde o daň z příjmu.
Myslím si, že poctivce z lidí registrační pokladny neudělají. Ale komplikace pro podvádění by to určitě byla.
Najděte si na internetu na článek s názvem "Jak to dělají na Tchaj-Wanu". Proč se u nás pořád hledá "vlastní řešení". Poučme se jinde třeba právě na Tchaj-Wanu. Anebo vlastně někdo nechce věci ve skutečnosti řešit? A když už řešit tak nechat alespoň vždy skulinu pro zloděje a podvodníky? Na tomhle tvrzení asi něco bude.
Pokud jde o metanolovou aféru, je to podobné. Už v roce 1999 udělala Jana Lorencová v televizi reportáž, kde naplno odkryla podvody s pančovaným alkoholem. A co s tím udělaly od té doby vládní garnitury? Nic. A teď najednou málem plná prohibice, poctiví výrobci ať si pomohou, jak chtějí. A zvýšení spotřební daně? Ano, to se udělalo a zase: ta neviditelná ruka trhu – pomohla si jinak, ale také pomohla řadě lidí do hrobu.
Opravdu si pravicoví lídři myslí, že se dá žít bez jakékoli regulace? Myslí si to i teď?
A tak se můžeme obávat, že v brzké době se nám začnou zadírat auta, které dostanou do nádrže pančovanou naftu nebo benzín. Kalousek spotřební daň nesníží. A co si vymyslí neřízená neviditelná ruka trhu zítra? Budou se snad pančovat i léky? U potravin se to už asi také dělá ve velkém.
Ale on nám pan prezident Klaus možná vysvětlí, co si o tom myslí.
Jindřich Buchal.