NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  TYMIÁN.
Thymus vulgaris, tymián obecný

Popis.
Polokeřfk až 40 cm vysoký s lodyhami dole silně zdřevnatělými, čtyřhrannými, nahoře pýřitými. Listy má krátce řapíkaté, eliptické až čárkovitě eliptické, 4 - 10 mm dlouhé, vstřícné, na okraji dolů ohrnuté, na rubu plstnaté. Květy nachové barvy 3 - 7 mm dlouhé, jsou sestaveny ve vidlanovité svazečky. Plody jsou tvrdky. Rostlina voní a chutná aromaticky. Kvete v květnu a červnu.

Výskyt.
Je původem ze Středozemí. Dnes se pěstuje v různých zemích. Je rozšířenou rostlinou na neobdělaných suchých půdách. U nás se pěstuje v zahradách a polních kulturách. Ojediněle zplaňuje.

Užívaná část.
Nať (Herba thymi), obyčejně se žádají jen sdrhnuté listy a květy.

Sběr a úprava.
Nať se sbírá krátce před květem v květnu a červnu za suchého počasí. Sbíraná za vlhkých a studených dnů není tak aromatická. Seřezávají se bylinné části a suší se pokud možno rychle ve stínu nebo při umělé teplotě nepřevyšující 35° (siličná droga). Má kořenitou vůni a příjemnou aromatickou chuť.

Účinné látky a působení.
Nať obsahuje hlavně silici (1,7 - 2,6 %) s hlavní obsahovou složkou thymolem, cymolem a karvakrolem. Kromě toho asi 10 % tříslovin, flavonů, hydroxyterpenové kyseliny a pi-nen.
Mírní křečovitý kašel a uvolňuje hleny, působí antisepticky, respektive dezinfekčně a současně dezodorizačně (odstraňuje pach). Thymol je silné antiseptikum už ve zředění 1 :3000. Vlivem menší rozpustnosti ve vodě a rezorbovatelnosti je méně jedovatý než fenol a krezol. S úspěchem se používá proti střevním parazitům.

Užití.
Vnitřně jako sekretolytikům a spazmolytikum, expekto-rans a dezinficiens v nálevu (3 čajové lžičky - 7 g řezané natě na 2 sklenky vody jako denní dávka) především při úporném černém kašli a chronickém zánětu průdušek, při bronchiálním astmatu, chronickém žaludečním zánětu a křečích, při poruchách trávení, zvláště při nadýmání a průjmech. Nedoporučuje se užívat tymián při akutním střevním zánětu, při srdeční slabosti a v' těhotenství.
Zevně se tymián používá do kloktadel k dezinfekci dutiny ústní a hrta-nu, rovněž do koupelí a obkladů při hnisavých ranách.

Poznámka.
Tymián byl známý už ve starověku. Společně s majoránkou se užíval ke kořenění masa a omáček.