NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  PAPRIKA.
Capsicum annuum, paprika roční

Popis.
Jednoletá bylina až 60 cm vysoká s kulovitým kořenem a lodyhou rozvětvenou a lysou. Má dlouze řapíkaté listy až 6 cm dlouhé, vejčitě podlouhlé až eliptické.
Převislé, stopkaté květy mají pětiklaný kalich a špinavě bílou, pětidílnou korunu. Plod je velká, kuželovitá bobule, až 12 cm dlouhá, v době zralosti červená. Kvete od června do září.

Výskyt.
Je domácí v Mexiku. Dnes se pěstuje téměř na celém světě, u nás v teplejších oblastech.

Užívaná část.
Plod (Fructus capsici).

Sběr a úprava.
Plod se sbírá po zčervenání (od srpna). Nechá se dozrát a v sušárně při teplotě nepřevyšující 35° se suší. Droga má palčivě ostrou chuť a slabě kořenitý pach. V lékařství se používají jen ty variety rostlin, které mají obsah kapsaicinu minimálně 200 mg%.

Účinné látky a působení.
Obsahuje především alkaloid kapsaicin, silici, karotenoidní barviva, například kapsanthin, kapsorubin, vitamíny (zvláště vitamín C) a flavony.
Na kůži a sliznice působí silně dráždivě a způsobuje pocit pálení. Při delší aplikaci může vyvolat puchýře a vředy. V přiměřených dávkách povzbuzuje sekreci žaludečních šťáv a zvyšuje peristaltiku a diurézu. Zjistilo se, že po požití asi 12 - 15 ml paprikové šťávy dochází obvykle k vyprázdnění žlučníku.
Místně překrvuje, a tak odvádí škodlivé látky z těla.

Užití.
Vnitřně v prášku jako stomachikum, cholagogum a mírné diuretikum (0,1 g 3krát denně) jako povzbuzující prostředek u nemocných s trávicími obtížemi a rekonvalescentů. Podporuje rovněž vylučování vody z těla.
Zevně se užívá jako derivans při nemocech revmatických, dně a jiných kloubních potížích. V tinktuře jako přísada do derivačních mastí a náplastí.

Poznámka.
Drogu je nutno dobře chránit Snadno přijímá vlhkost a často je napadena hmyzem.
Na trhu je mnoho druhů paprik, které se liší chuti, barvou a vlastnostmi. Velmi oblíbené jsou druhy bez kapsaicinu (nepálivé), které se používají jako zelenina bohatá na vitamín C. K léčivým účelům se výhradně užívá pálivá paprika.
Mletá paprika, hlavně sladká, je známá jako koření. Je prý méně škodlivá než pepř.