NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  OSTROŽKA.
Consolida segetum (Lam.) Gray, ostrožka stračka, †(jedovatá)

Popis.
Letnička, v horní polovině větvená, až 80 cm vysoká, s krátkým hnědavým kulovitým kořenem. Má trojčetné složité listy s lístky 2 - 3četnými a čárkovitými úkrojky. Květy v několikrát rozvětvených hroznech mají tmavomodrý kalich, zřídka růžový nebo bílý, obyčejně modrou nebo žlutou trojlaločnou korunu a přímý semeník, zašpičatělý náhle v dlouhou čnělku. Plod je měchýřek. Kvete od června do září.

Výskyt.
Je rozšířená v Evropě, u nás se vyskytuje ve dvou plemenech na stráních, mezích, strništích a sutinách.

Užívaná část.
Květ (Flos calcatríppae), někdy také nať nebo kořen (Herba c., Radix c.).
Sběr a úprava. Jednotlivé květy nebo vršky rostlin od místa, kde se rostlina větví, se otrhávají a rychle ve stínu suší. Krátké předsušení na slunci je přípustné. Při umělém sušení teplota nesmí překročit 40°. Droga má slabý medový pach a chuť odporně hořkou.

Účinné látky a působení.
Obsahuje anthokyanový glyko-sid delfinin, kamferol a jiné látky. Dříve se užívala celá kvetoucí rostlina a semena. Nať obsahuje kalkatripin vázaný na kyselinu akonitovou, semena obsahují delsolin, delkosin a jiné alkaloidy. Chemismus rostliny není ještě dostatečně prozkoumán. Účinné látky působí diureticky, projímavě a proti hlístům.

Užití.
V lidovém léčitelství jako anthelmintikum, diuretikum a mírné laxativum. Řezaná droga je součástí čajů proti kašli a používá se zejména ke zlepšení vzhledu čajové směsi. V kombinaci s jinými drogami se používá ostrožka jako diuretikum při zánětech dolních cest močových a močových kaméncích i jako mírné projímadlo. Lihový výtažek se užívá jako protihlístový lék. Droga je jedovatá a lze ji užívat jen pod lékařským dozorem. Je to dnes zastaralý prostředek.

Poznámka.
Příbuznými jsou zahradní ostrožka znamenaná Consolida Ajacis L/Schur), původem z jižní Evropy, která někdy zplaňuje, a ostrožka východní (Consolida orientalis Gray/Schroed). Květní droga ostrožky východní je tmavě fialová a semena jsou tmavě červená. Obsahují tuk a alkaloidy.
Zahradní druhy mohou být příčinou otrav, ale jejich průběh je o něco mírnější než u oměje. U některých osob se projeví pouze zánětem pokožky.