NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  KAKOST.
Geranium robertianum, kakost smrdutý

Popis.
Jednoletá až dvouletá bylina někdy i 50 cm vysoká, s tlustým oddenkem a větvenou, přímou, často i poléhavou, měkce oděnou lodyhou. Válcovitá nebo hranatá lodyha má odporný pach, zejména po rozemnutí. Listy jsou vstřícné, řapíkaté, zpravidla trojčetné, dvakrát peřenodílné. Květy jsou na dlouhých stopkách, sestaveny po dvou. Růžové, zřídka bílé koruny mají v průměru asi l cm. Plody jsou zobanité, zašpičatělé a přibližně 2 cm dlouhé. Kvete od června do října.

Výskyt.
Je v Evropě hojně rozšířený. U nás roste na celém území, a to hlavně v lesích, na rumištích i kolem cest od nížin do horského pásma.

Užívaná část.
Nať (Herba geranii robertiani).

Sběr a úprava.
Sbírá se kvetoucí nať (obyčejně s kořeny). Suší se přirozeným teplem ve stínu. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 40°. Droga má mdle aromatický pach a chutná svíravě hořce.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně dosud neprozkoumanou hořčinu geraniin, 5 - 10 % tříslovin a silici, jejíž množství se sušením značně sníží.
Účinkuje svíravě, staví průjem a působí mírně diureticky.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako antidiarhoikum a diuretikum (čajová lžička řezané drogy na šálek vody) při střevních obtížích spojených s průjmy a krvácením. Osvědčuje se při močovém písku a ledvinových kaméncích jako prostředek diureticky.
V literatuře se někdy doporučuje ke stejnému užití i kořen kakostu lučního.

Poznámka.
Kakost luční (Geranium pratense) je až 90 cm vysoký, má listy a lodyhy drsně chlupaté, květy fialově modré, velké. Kvete od května do července.