NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  JETEL.
Trifolium pratense, jetel luční

Popis.
Vytrvalá jednoletá rostlina s mnohohlavým kořenem, růžicí přízemních listů a 15 - 50 cm vysokou lodyhou s trojčetnými listy a červenými nebo bílými kulovitými květními hlávkami podepřenými velkými palisty. Květy příjemně voní. Plod je struk. Kvete od května do října.

Výskyt.
Roste na lukách a pěstuje se na polích v různých šlechtěných odrůdách.

Užívaná část.
Květ (Ros trifoliipratensis).

Sběr a úprava.
Z květních hlávek je nutno při sběru odstranit palisty podpůrných listů. Sbíráme nerozpadlo hlávky. Překvetlé jsou bezcenné, při sušení hnědnou. Květy můžeme jeden den vystavit v jednoduché vrstvě přímému slunci a pak dosušit ve stínu a v průvanu. Přehrabáváním se hlávky snadno rozpadají a dávají bezcennou drť.
Správně usušená droga zachová původní barvu nebo trochu ztmavne, ale nesmí být rezavá. Hlavní podmínkou je, aby hlávky zůstaly v celku a nebyly uvnitř suché. Sušíme-li je uměle, nemá teplota překročit 35 °.
Drogu chráníme při skladování před světlem a vlhkem, rychle podléhá zkáze.

Účinné látky a působení.
Obsahuje glykosid tricholin, silici, třísloviny, organické kyseliny (salicylovou, oxalovou, kumarovou, hroznovou aj.), flavonová barviva, pryskyřičné a jiné látky. Je to léčivá i technická droga.

Užití.
Vnitřně se užívá v nálevu (2 čajové lžičky drogy na šálek vody) k úpravě stolice, zvláště při průjmech. Zevně jako kožní dezinfici-ens na ekzémy a hnisavé rány.
V lidovém léčitelství se používá do obkladů při příušnicích.
Droga se dnes hlavně upotřebuje jako chuťové a vonné korigens do čajových směsí (aromatikum).
Estrogenním látkám jetele by se měla věnovat větší pozornost.

Poznámka.
K léčivým účelům také slouží květní hlávky jetele plazivého (Trifolium repens), z kterého se připravuje květní droga Flos trifolii albi. Má plazivou lodyhu a květy téměř bílé. Pěstuje se v různých odrůdách.
Rodově příbuzný je úročník bolhoj (Anthyllis vulneraria) s rozdílným působením (viz příslušná stať).
Na písčitých půdách bývá vyséván jetel nachový čili inkarnát (Trifolium incamatum) s květy karmínově červenými a protáhlými hlávkami. Pod květenstvím nemá podpůrné listeny. Nevykupuje se, je neúčinný.