NÁVRAT NA VSTUP DO NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA.
Vloženo 04. 06. 2017.

PSTRUŽNÉ (PSTRAZNA) NEDALEKO LÁZNÍ CHUDOBA NABÍZÍ NEVŠEDNÍ ZÁŽITKY.

Můžete si tam chytit pstruha a toho vám ihned na počkání velice profesionálně usmaží. Opravdu lahůdka.

Podívejte se na několik fotek:

Příprava na lov - lovíte na zrnka kukuřice, které jsou u rybníčku pro "rybáře" připraveny.


A jdeme na to.


Pstruhy ve vodě vidíte, jsou zřejmě natolik hladoví, že nástrahu docela rychle vyhledají.
A potom stačí pstruha vytáhnout. Je to rychlé a jednoduché. A pro řadu hostů také první "rybolov".



Podívejte se na toho krasavce, z vody se mu nechce, ale nemá šanci.


Pohled na loviště.


A několik pohledů na prostor pro "konzumaci".










Doslova "naproti" restaurace "Lowisko" je historický vesnický skanzen. Stojí za návštěvu, i když kopec, po kterém je rozložen, je opravdu příkrý.










A při návratu hned na kopečku je zajímavý starý evangelický kostel Svaté trojice. Na pomnících najdeme česká jména, i když psaná německy. Ano, tento kraj v sedmileté válce "prohrála" Marie Terezie. I s českým obyvatelstvem, které dlouho drželo jazyk i zvyky. Po druhé světové válce byli jejich potomci odsunuti spolu s Němci.





A ještě doplňující informace z webu "turistika:

Pstrazna je venkovskou částí města Kudowa Zdroj. Turisty zde lákají především dvě místa a těmi jsou rybárna a Muzeum lidové kultury Sudetského mezihoří.

Místní rybárna je výbornou zastávkou na oběd. Zapůjčí vám zde prut a kbelík a můžete si tak vlastní pokrm (pstruha) sami vylovit. Pro ty, kteří nejsou nadšeni lovem ryb, je tu možnost, nechat si rybu vylovit zaměstnanci. Platit se dá jak českými korunami, tak polskou měnou. Obvykle bývá cena ve zlotých příznivější.

Muzeum lidové kultury Sudetského mezihoří se nachází v těsné blízkosti místní rybárny. Stálou expozici tvoří památkové objekty dřevěné lidové architektury oblasti Sudet. V domech se nachází dochovaný nábytek a hospodářské náčiní z 18., 19. a z počátku 20. století. Na úbočí skanzenzu byl objeven uhelný důl, ten však v současnosti nefunguje. Dominantami skanzenu jsou především zděná kovárna, dřevěný hostinec, dřevěná signalizační zvonice a větrný mlýn.

Otevírací doba: 7:00 - 19:00 (rybárna)

10:00 - 18:00 (skanzen)


Jindřich Buchal.